Tofu

Swobodne pogaduchy na temat pietruchy - Dyskusje.

Moderator: Moderatorzy

Tofu

Postprzez akpn » Śr 08 cze, 2005 09:29

Witam wszystkich,
Poradźcie, zupełnie nie wiem nic na temat tofu. Jak to zrobić? (oczywiście bez glut., bez mleka i pochodnych, bez curu) :?: .
Andrzej
akpn
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 19
Dołączył(a): So 01 sty, 2005 02:23
Lokalizacja: Poznań

tofu

Postprzez AnetaS » Śr 08 cze, 2005 14:05

tofu to jest taki jakby ser z soi nie probowalam jeszcze nic przygotowac ale mam przepis na krokiety z sera tofu,ziemniakow i orzechow, tofu z sosemz kolendry ale tu daje sie cukier . Jest jeszcze salatka z tofu albo farsz do kanapek.Daj znac czy przeslac
Aneta
AnetaS
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 2
Dołączył(a): Śr 01 cze, 2005 20:12
Lokalizacja: Wroclaw

Postprzez Agniesia » Śr 08 cze, 2005 21:55

Jeśli to nie problem, to zamieść przepisy na forum może komuś się przydadzą :mrgreen:
Obrazek
Avatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
 
Posty: 893
Dołączył(a): Pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Postprzez Margot » Śr 08 cze, 2005 23:06

Ja bardzo chętnie poznam te przepisy. Pa
Margot
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 33
Dołączył(a): Śr 08 cze, 2005 21:55
Lokalizacja: pomorza

Postprzez Betina » Pt 10 cze, 2005 16:36

ja jadłam tofu normalnie na kanapkach z pomidorem i smakowal jakos dziwnie. to był ser kupiony w supermarkecie. Potem poszłam do sklepu ze zdrową żywnością i Pani mnie uswiadomila, że w ten sposób , to sie tego sera nie je , bo nie ma smaku. trzeba go podobno podsmażyć na patelni i dopiero wtedy nabiera smaku.
Niestety tego już nie sprobowalam robic, więc nie wiem :|
beti
Betina
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 29
Dołączył(a): Pn 04 paź, 2004 13:00
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez karinadaza » Pt 10 cze, 2005 22:11

witaj. wdomu mozna zrobic w nastepujacy sposób.
mleko sojowe jeszcze ciepłe umieszczamy w ciepłym miejscu i pozostawiamy na drugi dzień,zeby skisło, podobni ejak zwykłe. NA DRUGI DZIEŃ ODCEDZAMY PRZEZ ŚCIERECZKE PLÓCIENNĄ I WYCISKAMY, ZOSTAWIAMY PRZYCIŚNIETE W SCIERECZCE KILKA GODZIŃ.TWARÓG MOZEMY URZYWAĆ ZARAZ PO ZROBIENIU ALBO PRZECHOWYWAĆ GOW LODÓWCE W WODZIE NAJLEPIEJ SŁONEJ, JEZELI WODA BĘDZIE WYMIENIANA CODZIENNIE TO WÓWCZAS SER MOZNA PRZECHOWYWAĆ NAWET KILKA Z TEGO PRZEPISU WYCHODZI DOSYĆ MIEKKI SER, NAJLEPSZY DO PRZYGOTOWYWANIE RÓZNYCH PAST. SAMA KILKA RAZY ROBIŁAM TAKI SER W DOMU ALE NIE JEST ZBYT SMACZNY. PREFERUJE JEDNAK TOFU ZE SKLEPU. DO KANAPEK NAJLEPSZY JEST WĘDZONY I Z PRZYPRAWAMI, TOFU REWELACYJNE JEST NA GRILLA. TAKI SER TOFU ROBIONY W DOMU DOBRY JEST JAKO TWARÓG ZE SMIETANĄ WEGAŃSKĄ - BEZ MLEKA, KTÓRA MOZNA KUPIĆ W SKLEPACH ZE ZDROWĄ ŻYWNOŚCIĄ. NIE WIEM JEDNAK CZY TAKOWE DZIAŁANIA SIE OPŁACĄJĄ, Z UWAGI NA WYSOKA CENĘ MLEKA SOJOWEGO. ROBIŁAM TEZ MLEKO SOJOWE W DOMU. JESLI CIE INTERESUJE TEN TEMAT TO SIE ODEZWIJ.
karinadaza
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 5
Dołączył(a): Pt 03 cze, 2005 00:49

Postprzez Margot » Pt 08 lip, 2005 20:32

Ja jestem zainteresowana przepisami na tofu itp.Może jeszcze coś doradzicie?
Margot
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 33
Dołączył(a): Śr 08 cze, 2005 21:55
Lokalizacja: pomorza

Postprzez Patka » Cz 02 lut, 2006 20:08

hej mozecie podac sprawdzony i w miare prosty sposób na domowy wyrób mleka sojowego :D
z góry dziękuję :)
Avatar użytkownika
Patka
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 530
Dołączył(a): N 28 lis, 2004 18:31
Lokalizacja: Toruń

Postprzez edyta » Cz 10 sie, 2006 11:20

Ja smażyłam tofu w plastrach do sałatki wg przepisu, ale mi po prostu nie smakuje, to dosłownie tak jak większość zamienników wegetariańskich, jak podsmażysz tekturę doprawisz to się da zjeść, ale dawno musiałabyś nie jeść nic żebyś znalazł w tym jakiś smak. Jak mówi moja koleżanka wegetarianka, jak podsmażysz parówkę wegetariańską, dodasz ketchupu to będzie wyglądało na parówke :)) wyglądało !!!
Jak mówi mój syn TO jest FU!!!!!!!!!

[ Dodano: Czw 10 Sie, 2006 11:21 ]
Nadziewałam też pierozki farszem z tofu, ale to tak jakbyś jadł prawie bezsmakowe nadzienie, prawie, bo dodałam też paprykę :))

[ Dodano: Czw 10 Sie, 2006 11:37 ]
A jeśli mowa o produktach wegetariańskich to mogę polecić dwa przepisy. Mój ojciec nie jest w stanie poznać co to i wcina!

GULASZ SOJOWY:
-kosta sojowa,
- kostka rosołowa bezglutenowa,
- wegeta,
- majeranek,
- jak ktoś lubi to zdziebko wszelakich innych,
- Papryka świerza lub suszona jak kto woli,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- czosnek
- mąka bezglu (np. gryczana czy jakas taka cięższa dobra do ciemnego sosu),
gotujemy kostkę w wodzie z posiekanym czosnkiem, liściem laurowym, zielem ang. i dodaną kostką rosołową. Jak już się zagotuje i zmieknie, to wrzycamy na pokrojoną cebulkę na tłuszczyk i jak ktos chce paprykę w kostkę podsmażoną. Smarzymy to, przyprawiamy i zalewamy podsmarzone tą wodą w której się gotowało (wcześniej wyciągamy pływający liść itp). Resztę zaprawiamy dalej jak normalny sosik. Jemy z ryżem lub ziemniakami.

FLACZKI:
ten sam skład, tylko lepiej kupić zamiast kostki płaty sojowe, czy kotlety, i darujemy sobie paprykę a bierzemy jeszcze marchewkę , pietruszkę kroimy w słupki i początek jak w poprzednim przepisie, podsmarzamy, warzywa w słupki też, wszystko wrzucamy do wywaru, przyprawiamy, dajemy koniecznie dużo majeranku, i jak ktoś lubi to trochę zageszczamy zupę-flaczki ulubionyą mąką, tylko nie kukurydziuaną.

można jeszcze zrobić kotlety sojowe, wtedy postępujemy na początku podobnie później obtaczamy odcisnięte z wody jajkiem, bułką tarta bezglut i przyprawiamy i smazymy na głębokim tłuszczu.

albo gotujemy zwykłą soję, mielimy, dodajemy namoczony chleb bezglutenowy, jajko, przyprawy, sól i pieprz, cebuklę w kostkę, obtaczamy bułką bezglut i smazymy. Idealne do ryzu, a i do chleba.

No i mozna kupić proteine sojową i zrobic wariacje z farszu do gołąbków, pierozków, cukimi, kabaczka, i co kto lubi :)))

[ Dodano: Czw 10 Sie, 2006 11:38 ]
Z tofu robią to samo, ale nie próbowałam.
mamuśka Mariuszka
Avatar użytkownika
edyta
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 212
Dołączył(a): Wt 27 gru, 2005 23:25
Lokalizacja: Żagań/Warszawa

Postprzez Patka » Cz 10 sie, 2006 13:14

super przepisy na pewno wypróbuję
Avatar użytkownika
Patka
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 530
Dołączył(a): N 28 lis, 2004 18:31
Lokalizacja: Toruń

Postprzez edyta » Cz 10 sie, 2006 13:47

:)) moja rodzinka wcina i nawet nie wie co je a jest bezpieczne.
mamuśka Mariuszka
Avatar użytkownika
edyta
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 212
Dołączył(a): Wt 27 gru, 2005 23:25
Lokalizacja: Żagań/Warszawa

Postprzez vixi » Pt 18 sie, 2006 10:04

ja też lubię ale od czasu do czasu - jak jem za często to przestaje mi smakować...
"...żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi - bo nie jesteś sam. Niech dobry Bóg zawsze cię za rękę trzyma..."
Avatar użytkownika
vixi
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 831
Dołączył(a): Wt 05 paź, 2004 16:59
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Postprzez monisiak81 » Śr 06 mar, 2013 12:22

edyta napisał(a):Jak mówi mój syn TO jest FU!!!!!!!!!


heheh szkoda, że nie znalazłam Twojego postu zanim kupiłam tofu. :D
Kupiłam z czystej ciekawości na spróbowanie, i zupełnie nie wiem co z tym zrobić??
jak macie jakiś sprawdzony przepis, nawet jako dodanie go do sałatki to będę wdzięczna ;)
monisiak81
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 277
Dołączył(a): Wt 05 kwi, 2011 11:02
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Ola_la » Śr 06 mar, 2013 12:27

W sałatce będzie bez smaku, lepiej je pokroić w paski, podsmażyć i dodać do makaronu, kaszy - jako "dodatek białkowy".
Ja robię z tofu np. leniwe - żeby ograniczyć nabiał. To chyba moja ulubiona forma wykorzystania tofu - ale wtedy kupuję dwie duże kostki u Wietnamczyków.

A do kanapek sama robię tofu - i wtedy jest pyszne, przypomina trochę twaróg, bo jest słone i lekko kwaśne. Zupełnie nieortodoksyjne, ale dobre :).
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
Ola_la
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
 
Posty: 1252
Dołączył(a): Pn 06 gru, 2010 16:39
Lokalizacja: Warszawa


Powrót do Rozmowy przy stole

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron