Margaret Gluten-free Cuisine - blog przepisy bezglutenowe

W tym dziale prosimy zamieszczać linki do blogów o tematyce bezglutenowej.

Moderator: Moderatorzy

Re: Margaret Gluten-free Cuisine - blog przepisy bezglutenow

Postprzez mckaede » Pn 09 lut, 2015 16:04

PRZEKĄSKI

Przekąski - koreczki z kalarepą, pesto i salami.
http://margaretglutenfree.blogspot.com/ ... sto-i.html

Przekąski - koreczki warzywne z mozzarellą.
http://margaretglutenfree.blogspot.com/ ... wne-z.html

Pozdrawiam
margaret
mckaede
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 27
Dołączył(a): Pn 25 sie, 2014 12:57

Re: Margaret Gluten-free Cuisine - blog przepisy bezglutenow

Postprzez mckaede » So 25 kwi, 2015 15:54

mckaede
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 27
Dołączył(a): Pn 25 sie, 2014 12:57

Re: Margaret Gluten-free Cuisine - blog przepisy bezglutenow

Postprzez mckaede » So 25 kwi, 2015 15:57

Pikantna zupa marchewkowa z soczewicą.

http://margaretglutenfree.blogspot.com/ ... ewica.html


Domowa chałwa bezglutenowa.

http://margaretglutenfree.blogspot.com/ ... emade.html


Warto przeczytać!

Alergie i nietolerancja pokarmowa. Szkoła przetrwania dla uczulonych.
wydanie specjalne 3/2015 magazynu Zdrowie z natury

http://margaretglutenfree.blogspot.com/ ... zytac.html

Makaron szpinakowy z kurczakiem, groszkiem i sosem Alfredo.

http://margaretglutenfree.blogspot.com/ ... akiem.html

Makaron z pesto szpinakowo - rzeżuchowym i pomidorkami.

http://margaretglutenfree.blogspot.com/ ... howym.html

Warstwowa sałatka z imbirowym dressingiem.

http://margaretglutenfree.blogspot.com/ ... rowym.html


Mus z białej czekolady z dodatkiem owoców leśnych.

http://margaretglutenfree.blogspot.com/ ... tkiem.html

Moje kanapki.

http://margaretglutenfree.blogspot.com/ ... undup.html


Orzechowy placek z śliwkami.

http://margaretglutenfree.blogspot.com/ ... -cake.html
mckaede
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 27
Dołączył(a): Pn 25 sie, 2014 12:57

Re: Margaret Gluten-free Cuisine - blog przepisy bezglutenow

Postprzez mckaede » N 26 kwi, 2015 07:36

Wybrane dressingi do sałatek i sosy. Bezglutenowe.

http://margaretglutenfree.blogspot.com/ ... -sosy.html
mckaede
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 27
Dołączył(a): Pn 25 sie, 2014 12:57

Re: Margaret Gluten-free Cuisine - blog przepisy bezglutenow

Postprzez mckaede » Pn 27 kwi, 2015 08:47

mckaede
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 27
Dołączył(a): Pn 25 sie, 2014 12:57

Re: Margaret Gluten-free Cuisine - blog przepisy bezglutenow

Postprzez mckaede » Pn 27 kwi, 2015 08:48

tęczowa sałatka z buraka, marchwi, szpinaku i kiełków

http://margaretglutenfree.blogspot.com/ ... uraka.html
mckaede
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 27
Dołączył(a): Pn 25 sie, 2014 12:57

Re: Margaret Gluten-free Cuisine - blog przepisy bezglutenow

Postprzez mckaede » Wt 28 kwi, 2015 07:30

Dlaczego coraz więcej ludzi choruje na raka?
http://margaretglutenfree.blogspot.com/ ... -2015.html

W wiadomościach informowali telewidzów, że wzrosła liczba zachorowań na raka gardła i głowy - aż o 25%. Inna informacja - w jednej rodzinie zachorowały aż trzy osoby, znowu rak. We wrześniu zdiagnozowano białaczkę u matki, po miesiącu u syna kobiety stwierdzono chłoniaka, a teraz lekarze podejrzewają u ojca też raka.

Dlaczego tak jest? W pierwszym przypadku lekarze stwierdzili, że to w dużej mierze wina palenia papierosów. Ale co w takim razie przyczyniło się do rozwoju choroby w rodzinie? Rodzina jest bardzo biedna. Moim zdaniem wynika to z tego, co spożywają. Biedni ludzie kupują najtańsze pożywienie. A takie produkty zawierają bardzo dużo chemicznych dodatków, zawierają mnóstwo ulepszaczy smaków, sztuczne zastępniki naturalnych substancji. Taka żywność jest zagrożeniem dla nas wszystkich. Pasztety dla zwierząt zawierają więcej mięsa niż te najtańsze produkowane dla ludzi. Podobnie jest z najtańszymi wędlinami - zawierają mało mięsa, a dużo wypełniaczy, soli i substancji smakowych. Głównym składnikiem kostek rosołowych jest glutaminian sodu i sól, dlatego polecam kupować przyprawę warzywną bezglutenową (np.firmy Bezgluten) lub bulion firmy marigold (Marigold Swiss Vegetable Bouillon Powder), mają mało dodatków chemicznych. Radzę zrezygnować z zup w proszku, "chińskich" zupek, sosów w proszku.

Najwięcej witamin i innych substancji potrzebnych w naszym organiźmie zawartych jest w warzywach, szczególnie w zielonych warzywach. Witaminy i mikroelementy zawarte w naturalnym pożywieniu często występują w obecności innych związków, które wzajemnie wspomagają swoje działanie. Dlatego spożywanie sztucznych preparatów witaminowych nigdy w pełni nie zastąpi substancji zawartych w diecie bogatej w warzywa.
Z suplementów diety polecam jednak preparaty zawierające olej z wiesiołka (np. oeparol), którego składnikiem są biologicznie aktywne kwasy tłuszczowe Omega-6: linolowy i gamma-linolenowy, zaliczane do grupy Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych. Związki te odżywiają nasz mózg, dzięki nim sprawnie funkcjonuje nasz mózg.

Inny czynnik, który może mieć wpływ na rozwój chorób w współczesnym świecie (nie tylko rak, inne choroby cywilizacyjne, choroby uwarunkowane genetycznie, choroby wynikające z anomalii rozwojowych płodu, choroby psychiczne) to chemia wokół nas, w naszym gospodarstwie domowym, w rolnictwie, w przemyśle - również spożywczym, spaliny. Jest nas miliardy ludzi na ziemi, miliony z nas codziennie używa środki czystości, kosmetyki, odświeżacze powietrza. To wszystko trafia do powietrza, kanalizą do gleby a potem do wody. Do wody, którą potem pijemy i do ziemi, w której sadzimy i siejemy rośliny. Powinniśmy sobie uświadomić, że każdy z nas ma na to wpływ, możemy ograniczyć stosowanie środków czystości w domu, zrezygnować z używania niektórych kosmetyków (np. cienie do powiek, tusz, preparaty do układania włosów, dezodoranty) oraz przestać korzystać z wszelkich odświeżaczy powietrza.

Nie ma ludzi zdrowych, są tyko niezdiagnozowani.
Złe nawyki żywieniowe, nałogi; zanieczyszczenie środowiska, które zaczęło się wraz z rewolucją przemysłową; w wcześniejszych wiekach bieda (wyzysk chłopów pańszczyźnianych), niewiedza, aktualnie zbyt dużo "chemii" w przemyśle spożywczym, w rolnictwie i w gospodarstwie domowym oraz stres - to wszystko spowodowało, iż dzisiaj nie ma ludzi z super DNA. Każdy z nas ma zmutowany gen, który może powodować upośledzenie lub chorobę i przekazuje go dalej kolejnym pokoleniom.
Co nam pozostaje? Prowadzić zdrowy tryb życia – spożywajcie więc dania bogate w witaminy, mikroelementy i wszystkie super związki poprawiające nasze zdrowie (występujące naturalnie w warzywach i owocach), uprawiajcie sport i unikajcie stresu. Zwolnijcie.
To rada zarówno dla kobiet jak i mężczyzn, bo jedni i drudzy przekazują swoje DNA potomstwu.
Myślisz sobie - jak czasami zjem chipsy, wypiję pepsi lub coca colę, napój gazowany to mi nie zaszkodzi. Ale są tego konsekwencje. Osobiście wręczasz naboje producentowi, które później zabijają najbiedniejszych. Gdyby ludzie zrezygnowali z kupowania niezdrowych produktów, producent byłby zmuszony produkować zdrowsze produkty, a potem taka żywność byłaby tańsza i biedni ludzie też mogliby się lepiej odżywiać.

P.S. Spotykam ludzi, którzy dokonują mądrych wyborów. Wczoraj spotkałam młodą dziewczynę, 25 - 30 lat, nie zarabia dużo, nie stać jej na wszystko. Postanowiła więc kupować ubrania w second handzie, ale nie oszczędzać na pożywieniu. No i oczywiście nie pali papierosów, nie zażywa narkotyków i dopalaczy. BRAWO! Oby więcej było takich mądrych ludzi.
mckaede
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 27
Dołączył(a): Pn 25 sie, 2014 12:57

Re: Margaret Gluten-free Cuisine - blog przepisy bezglutenow

Postprzez mckaede » Pn 18 maja, 2015 20:34

Bezglutenowe serowe knedle z śliwkami.

http://margaretglutenfree.blogspot.com/ ... wkami.html
mckaede
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 27
Dołączył(a): Pn 25 sie, 2014 12:57

CHOROBY WTÓRNE/TOWARZYSZACE CELIAKII

Postprzez mckaede » Śr 20 maja, 2015 11:49

Witam,
każdy z zdiagnozowaną celiakią, kto ma dodatkowo niedokrwistość, oporną astmę, alergie oddechowe, choroby tarczycy, problemy z gojeniem się skóry, nerwicę, słabą odporność, depresję KONIECZNIE powinien przeczytać

Witamina D - właściwości, skutki jej niedoboru lub nadmiaru.
http://margaretglutenfree.blogspot.com/ ... i-jej.html

Witamina B12 i konsekwencje jej niedoboru w organizmie.
http://margaretglutenfree.blogspot.com/ ... e-jej.html

oraz dla zainteresowanych
Diagnostyka celiakii.
http://margaretglutenfree.blogspot.com/ ... iakii.html

Tajemnica zdrowia.
http://margaretglutenfree.blogspot.com/ ... rowia.html

Zdrowie na talerzu.
http://margaretglutenfree.blogspot.com/ ... lerzu.html

PORADA Dlaczego jeść...? ADVICE Why eat...?
http://margaretglutenfree.blogspot.com/ ... o-why.html

Porady
http://margaretglutenfree.blogspot.com/p/porady.html

Gdzie szukać sprawdzonych i wiarygodnych informacji w internecie?
http://margaretglutenfree.blogspot.com/ ... ych-i.html

Zamierzam w najbliższej przyszłości opisać żelazo, witaminę K2 i kwas foliowy.

Pozdrawiam, :!:
mckaede
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 27
Dołączył(a): Pn 25 sie, 2014 12:57

Re: Margaret Gluten-free Cuisine - blog przepisy bezglutenow

Postprzez mckaede » Śr 27 maja, 2015 14:00

Przepis Tortellini z szparagami, pomidorami i pesto.

http://margaretglutenfree.blogspot.com/ ... ami-i.html
mckaede
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 27
Dołączył(a): Pn 25 sie, 2014 12:57

Poprzednia strona

Powrót do Bezglutenowe blogi

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość