Dzień dobry. Jestem mamą 14 miesięcznego alergika. Jest uczulony na białka mleka krowiego, całe jajko, gluten?, kukurydzę, ziemniaka, pora, banany, cytrusy, morele, brzoskwinie, ananas, kokos, migdał, kakao, mango, soja truskawki. Z glutenem nie mam pewności, bo lekarze nie chcą go zbadać pod tym kątem. Po pszenicy ma paskudne biegunki, ale po innych glutenowych zbożach też ma pogorszenie stanu jelit i trawienia. Lekarz zaleca dietę eliminacyjną opartą na obserwacji objawów.
Morfologię ma w normie. W proteinogramie niedobór gamma globulin więc wszystkie testy nie mają wiekszego sensu. Może jeść marchew, dynia, gruszka, jabłko, ryż, owies bezglutenowy, kasza gryczana, jaglana, amarantus, tapioka, quinoa, brokuł, kalafior, kurczak, indyk, wieprzowina, łosoś, soczewica czerwona, karob, maliny, papryka, daktyle, żurawina, słonecznik, czosnek, cebula, ogórek zielony, groszek zielony, fasola szparagowa, ciecierzyca, bataty, brukselka, cukinia, fasola biała, kapusta biała, siemie lniane, sorgo, szpinak, pietruszka.
No i jest karmiony piersią dodatkowo
Boję się strasznie że będzie miał niedobory przez taką dietę. I nie jestem pewna zasadności diety bezglutenowej. Ostatnio zagłębiając się w temat przeczytałam na celiakia.pl że większość chorych ma objawy inne niż biegunka i tu byłam w szoku bo:
Moja mama ma padaczkę o nie wyjaśnionej etiologii, pogłębiające się zaburzenia neurologiczne (lekarze nie wiedzą od czego), miała kilka poronień, dwa przedwczesne porody, kłopoty z zajściem w ciąże, po drugiej ciąży zeszło jej szkliwo z zębów i musieli je usunąć, wiecznie niska hemoglobina (u mnie też), podwyższony cholesterol mimo bardzo ścisłej diety przeciwrefluksowej, osteoporoza w wieku 50 lat ,więc sporo by się zgadzało... wysłałam ją dziś do lekarza, żeby porozmawiała o diagnostyce w tym kierunku...
Mój syn ma niedorozwój szkliwa na górnych jedynkach z tych objawów i wiecznie hemoglobinę w, dolnej granicy normy mimo przyjmowania żelaza.
Ah i ja mam odwieczne problemy z tym że nie mogę przytyć. Przed ciążą potrafiłam jeść trzy razy tyle co mój mąż, do tego tlusto i słodyczy dużo a zawsze byłam mega szczupła.
Jak Państwo sądzą, powinnam mu próbować podawać zboża glutenowe, czy trzymać dietę tak jak gastrolog zalecił? W lutym mamy kontrolę w CZD, zamierzam zapytać o badania genetyczne u syna pod kątem celiakii.