Gastroskopia a dieta

Na pytania dotyczące żywienia i diety bezglutenowej odpowiada Maja Łowińska, dietetyk

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Beata.z
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 2
Rejestracja: wt 30 cze, 2020 18:25

Gastroskopia a dieta

Post autor: Beata.z »

Dzień dobry.
2019.02.13 odebrałam wyniki rozpoznania histopatologicznego - Marsh 3b. Jestem na ścisłej diecie bezglutenowej. Czytam etykiety, unikam podejrzanych składów, produktów... A dziś tj. 30.06.2020 byłam na kolejnej gastroskopii, ponieważ objawy ustępują na jakiś czas, tzn. utrzymują się bóle brzucha, zwiększony obwód brzucha (boli na tyle, że nie mogę wstać z łóżka). Kilka razy trafiłam do szpitala z powodu dolegliwości. Jestem nerwowa. Skóra sucha... Mimo diety nie jest tak jak powinno być... :( Dziś na gastroskopii lekarz powiedział, że błona śluzowa żołądka jest przekrwiona, a kosmki nie są odbudowane. Powiedział również, że musimy poczekać na wyniki wycinku. Zarzucił że dieta nie jest przestrzegana... Brak mi już pomysłów co może być przyczyną bólu brzucha ze zwiększonym obwodem, biegunek, rozdrażnienia, czasem problemem z koncentracją i suchą skórą, bólem głowy... Może był ktoś w podobnej sytuacji? Nabiał spożywam normalnie. Badania tarczycy wyszły prawidłowo...
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 7602
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: Gastroskopia a dieta

Post autor: Leeloo »

Możesz nieświadomie popełniać błędy w żywieniu. Jak wygląda Twoja dieta, kuchnia? Kiedy dolegliwości się nasilają?
Z żołądkiem był problem już wcześniej, czy dopiero teraz?
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Beata.z
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 2
Rejestracja: wt 30 cze, 2020 18:25

Re: Gastroskopia a dieta

Post autor: Beata.z »

Nie przypominam żebym miała problemy z żołądkiem.
Jedzenie gotuję sama. Pieczywo jak i przekąski (np. ciastka korzenne, herbatniki, precelki) kupuje z firmy Schar. Jeśli sama robię ciasto/ciasteczka to z mixów Schar albo z Celiko. Na śniadanie zazwyczaj jem płatki kukurydziane albo owsiane (z Balviten) z mlekiem i bananem. Na kolacje natomiast tosty z serem. Z racji tego, że mieszkamy we dwoje z narzeczonym to na obiad często jest mięso. :) schabowe są obtaczane w bułce tartej bezglutenowej. Do mielonych dodaje tylko jajko i przyprawy (z firmy Magros). Unikam chipsów. Chyba że są to kukurydziane chrupki. Kawy nie pije. Jem dużo jogurtów (w składzie mączka chleba swietojanskiego, skrobia kukurydziana). Jeśli jem kisiel/galaretke/budyń to też kupuje gluten free. Parówki sporadycznie (Berlinki). Pizze kupuje bezglutenowa i bez laktozy z Biedronki. Alkoholu nie pije. Jeśli idę na grilla / ognisko sama w domu przygotowuje szaszłyki.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 7602
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: Gastroskopia a dieta

Post autor: Leeloo »

Może gdzieś jest zanieczyszczenie - np. wspólna maselniczka, deska, słoiki do których sięga się nożem?

Spróbowałabym na początku wykluczyć laktozę. Jeśli nie będzie poprawy z układu pokarmowego, to może tymczasowa dieta bezmleczna? Ale na pewno konsultacja nowych wyników z lekarzem i zapytanie go - co teraz?
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
ODPOWIEDZ