Nietolerancja laktozy

Na pytania dotyczące żywienia i diety bezglutenowej odpowiada Maja Łowińska, dietetyk

Moderator: Moderatorzy

Postprzez nula » Śr 15 gru, 2010 16:48

Grażyna

Afrykanki nie mają osteoporozy bo większość z nich nie dożywa wieku, w którym ta choroba sie pojawia...
Obrazek
Avatar użytkownika
nula
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 164
Dołączył(a): Pn 23 paź, 2006 21:00
Lokalizacja: Jazgarzewszczyzna

Postprzez martini » Śr 15 gru, 2010 17:31

Zapominacie o jednym - osteoporoza jest zaburzeniem hormonalnym, a nie zwykłym niedoborem. Gdyby to był zwykły niedobor, to po prostu zmieniałoby się dietę i koniec, a przecież jest tak, że w przypadku osteoporozy można pchać w siebie wapń aż zacznie wychodzić wszystkimi porami ciała, a niedobór i tak jest, bo zaburzone są mechanizmy wchłaniania.
Mnie odstawienie nabiału wyszło tylko na dobre (mam nietolerancję), jakichkolwiek skutków ubocznych brak. Dostarczam sobie Ca bokiem, żadnych suplementów:), tylko przez warzywa właściwie.
Szczaw w sezonie spożywałam namiętnie, nic nie poradzę, że kocham. Żyję:P Może dlatego, że sezon krótki i o szczaw trudno.
martini
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 738
Dołączył(a): Cz 10 wrz, 2009 14:47
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez martini » Śr 15 gru, 2010 17:40

Stopień sklarowania nie zależy tylko ode mnie. Po pewnym czasie wybierania białych mętów z roztopionego masła nie ma już czego wybierać. Co prawda po zastygnięciu pojawiają się białe kropki albo w ogóle jaśniejsze fragmenty, ale na to nie ma już rady - można je tylko wycinać z kostki. Nawet kiedy je wytnę, nie uwierzę, że usunąłem całe białko z cukrem (hehe, przypomina mi się problem skrobi pszennej). A już na wstępie nie było go wiele - w maśle ekstra bodaj 0.7 g białka i 0.7 g cukru.


Wiesz co, nie wiem dokładnie, jaki stopień czystości jest się w stanie osiągnąć w domu, ale moja Mama robi w domu takie masło, za co ją podziwiam, bo ja kupowałam indyjskie ghee (takie w zielonych puszkach) z lenistwa, i ono ma jednolity kolor, nie ma kropek ani nic. właśnie dlatego piszę, że to zależy od Ciebie - ile Ci się będzie chciało z tym użerać. Ja tego nie ;ubię, śmierdzi mi to, ma obleśną konsystencję, korzystam ze wzlgędu na walory, że tak powiem, techniczne - nie pali się.


W każdym razie po własnym maśle sklarowanym czuję suchość w ustach i trochę jakbym miał gorączkę. Zastanawiam się, czy to reakcja na tłuszcz maślany, czy na resztkę białka i cukru :?


Moim zdaniem miejsca na cukry i białka to już tam nie ma, serio... To masło zostało wymyślone bardzo dawno temu do smażenia w wysokich temperaturach, więc o ile jest dobrze sklarowane, to nic się nie powinno dziać.
Może masz takie objawy po tym, co zjesz?
martini
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 738
Dołączył(a): Cz 10 wrz, 2009 14:47
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Jeli » Śr 15 gru, 2010 17:44

Justyna Szszsz napisał(a):@Kuna:
z czego wynika u Ciebie nietolerancja laktozy? czy jestes świeżo zdiagnozowanym celiakiem, czy może ta nietolerancja występowała u Ciebie już wczesniej?
tak jak pisałam wyżej - zazwyczaj jest to stan przejsciowy. zależenie od tego, jak bardzo Twój organizm nie toleruje tego cukru, powinnaś wykluczyć z diety albo tylko mleko słodkie, albo równiez jego przetwory - najlepiej porozmawiaj o tym ze swoim dietetykiem. mleko sojowe jak najbardziej możesz pić, chociaż oczywiście nie zastąpi w pełni mleka krowiego (kontrowersje związane z nazwą pomijam).

Kilka pytań
1. jeśli była wcześniej nietolerancja laktozy , lecz objawiła się niedawno ?czyli mleko to nie był ulubiony napój a badania wykazały nietolerancje laktozy , kazeiny , białka krowiego ?
2. W jakim przypadku można zastąpić słodkie krowie mleko kefirem ,jogurtem, jesli do wiekszości tych przetworów dodaje się mleko w proszku ?
3. W jakim stopniu przy nietolerancji mleka krowiego można zastępować mlekiem kozim ?słodkim lub jogurtem?

Poprawiłam cytowanie.
Ostatnio edytowano Pt 07 sty, 2011 08:18 przez Jeli, łącznie edytowano 1 raz
Jeli
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 312
Dołączył(a): Śr 10 mar, 2010 14:07
Lokalizacja: Kraków

Postprzez titrant » Śr 15 gru, 2010 18:39

Co prawda pytania nie do mnie, ale się wypowiem.

Jeli napisał(a): Kilka pytań
1. jeśli była wcześniej nietolerancja laktozy , lecz objawiła się niedawno ?czyli mleko to nie był ulubiony napój a badania wykazały nietolerancje laktozy , kazeiny , białka krowiego ?
2. W jakim przypadku można zastąpić słodkie krowie mleko kefirem ,jogurtem, jesli do wiekszości tych przetworów dodaje się mleko w proszku ?
3. W jakim stopniu przy nietolerancji mleka krowiego można zastępować mlekiem kozim ?słodkim lub jogurtem?


1. Nie rozumiem pytania. Chyba jest jakoś źle sformułowane.
2. Mleko w proszku rozpuszcza się w wodzie i działa potem jak zwykłe mleko. Bakterie probiotyczne w fermentowanych napojach mlecznych wytwarzają własną laktazę, która rozkłada laktozę pewnie niezależnie do tego, czy cukier był wcześniej wysuszony, czy nie. Pewnie mleko można zastąpić przetworami fermentowanymi przy umiarkowanej nietolerancji laktozy. W przypadku nietolerancji białek mleka, zastąpienie nie na wiele się zda, bo podejrzewam, że bakterie białkiem się nie zajmują w wystarczającym stopniu.
3. Zależy od rodzaju i nasilenia nietolerancji. W przypadku nietolerancji laktozy zamiana mlek zapewne niewiele wskóra, ponieważ w mleku kozim jest prawie tyle samo cukru, co w krowim. A w owczym jest jeszcze więcej. W przypadku nietolerancji białka, jest na dwoje babka wróżyła - zależy od samopoczucia. Białko mleka koziego jest o tyle lepsze, że zawiera więcej białek serwatkowych i mniej kazein w porównaniu z krowim i przez to szybciej się wchłania. Poza tym w przypadku owiec i kóz pewnie jest większe prawdopodobieństwo, że mniej są naszprycowane antybiotykami niż krowy, i że widziały w życiu słońce. Jeśli ma się pecha i ma się nietolerancję białka występującego w mleku obu gatunków, ew. ma się reakcję krzyżową, to zastąpienie niewiele da. Trzeba rozstrzygać przez obserwację samopoczucia pewnie :).

Jak jest z egzomorfinami z mleka koziego nie wiem, ale skoro egzomorfiny powstają z kazein, a w mleku kozim mniej jest tych ostatnich, to pewnie i egzorfin trafia do człowieka mniej.

@ martini:

Dziś po maśle klarowanym nie czuję tego co wczoraj. Może słabszy oddech niż normalnie, ale to może być spowodowane też innymi czynnikami. A wczorajsze poczucie suchości w ustach i gorączki było dużo większe pewnie dlatego, że zjadłem męty wybrane z masła, ew. zjadłem coś innego, co mi zaszkodziło (kandyduje kalafior, jako kapustowaty; kapustowatych nie toleruję).

A klaruję do momentu, o którym wspomniałem - kiedy nie ma już czego wybierać. Niektórzy co prawda dla lepszego oczyszczenia zalecają przelać roztopione masło przez filtr do kawy albo inną serwetkę, ale ja tak nie zrobię, bo diabli wiedzą, czy w filtrach czy papierze nie ma glutenu :).
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
Avatar użytkownika
titrant
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 2152
Dołączył(a): N 26 paź, 2008 19:51
Lokalizacja: Kraków

Postprzez martini » Śr 15 gru, 2010 18:52

A wczorajsze poczucie suchości w ustach i gorączki było dużo większe pewnie dlatego, że zjadłem męty wybrane z masła, ew. zjadłem coś innego, co mi zaszkodziło (kandyduje kalafior, jako kapustowaty; kapustowatych nie toleruję).


No to ja nie rozumiem, masz cudowne masełko, z najlepszego źródła poddane najlepszej kontroli, bo samodzielnie zrobione, w dodatku narobiłeś się pewnie po łokcie, a jesz kalafiora, o którym wiesz, że Ci szkodzi... a potem winy doszukujesz się w maśle. No nie kumam, wybacz:P

A klaruję do momentu, o którym wspomniałem - kiedy nie ma już czego wybierać. Niektórzy co prawda dla lepszego oczyszczenia zalecają przelać roztopione masło przez filtr do kawy albo inną serwetkę, ale ja tak nie zrobię, bo diabli wiedzą, czy w filtrach czy papierze nie ma glutenu


Można przelać przez luźno tkaną lnianą/ bawełnianą ściereczkę albo gazę. No zabij mnie, ale gaza to już jest chyba bezglutenowa;)
martini
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 738
Dołączył(a): Cz 10 wrz, 2009 14:47
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez titrant » Śr 15 gru, 2010 19:08

martini napisał(a):No to ja nie rozumiem, masz cudowne masełko, z najlepszego źródła poddane najlepszej kontroli, bo samodzielnie zrobione, w dodatku narobiłeś się pewnie po łokcie, a jesz kalafiora, o którym wiesz, że Ci szkodzi... a potem winy doszukujesz się w maśle. No nie kumam, wybacz:P


Od czasu do czasu zjem kawałek warzywa, które mi szkodzi, żeby sprawdzić, czy problem przypadkiem nie minął (wyjątkiem są niektóre selerowate - tych nie zjem, choćbym umierał z głodu). A po białkach mleka normalnie spada mi oddech i, jeśli jem je często*, czuję nieznośną lekkość głowy, więc mogę zwalać na pozostałość. Tym bardziej, że masełko nie jest poddawane żadnej kontroli - bo nie uważam za rzetelną kontrolę popatrzenia, czy pływają jeszcze białe farfocle. Jeśliby tak "najlepszą kontrolę" stosować przy oczyszczaniu produktów z glutenu, celiacy mieliby jeszcze większy problem :P.

* Na ogół po kilku miesiącach abstynencji od np. sera żółtego mogę sobie pozwolić na kilkudniowe wbijanie go w krzyże i dopiero po tych kilku dniach zaczynam go nieprzyjemnie odczuwać. Dlatego czasami złapię się kalafiora czy brokuła, licząc na to samo.
Ostatnio edytowano Śr 15 gru, 2010 19:09 przez titrant, łącznie edytowano 1 raz
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
Avatar użytkownika
titrant
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 2152
Dołączył(a): N 26 paź, 2008 19:51
Lokalizacja: Kraków

Postprzez martini » Śr 15 gru, 2010 19:13

A widzisz, ja jednak myślę, że przygotowując masło klarowane w domu samodzielnie, masz nad nim większą kontrolę niż jakikolwiek instytut, kontroler czy co tam jeszcze. Ludzie za bardzo się przyzwyczaili do tych wszystkich świstków itd, co to, Carska Rosja??? Jeszcze zdrowy rozsądek, nie zapominaj;). Ja myślę, że Twoje masło było ok, tylko skoro zjadłeś je z czymś, co Ci szkodzi, to odlot nie powinien dziwić. To jakbym ja zrobiła sobie pakorę na klarowanym maśle, ale na seder zjadła mleczną czekoladę i przeklęła to cholerne masło, ciecierzycę, kalafiora i paprykę, o czekoladzie na wszelki wypadek nie wspominając;)
martini
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 738
Dołączył(a): Cz 10 wrz, 2009 14:47
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez titrant » Śr 15 gru, 2010 21:01

Pytanie brzmi: Jak brzmi Twoje pytanie nr 1?
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
Avatar użytkownika
titrant
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 2152
Dołączył(a): N 26 paź, 2008 19:51
Lokalizacja: Kraków

Postprzez Jeli » Śr 15 gru, 2010 21:23

titrant,

to cytat
"@Kuna:
z czego wynika u Ciebie nietolerancja laktozy? czy jestes świeżo zdiagnozowanym celiakiem, czy może ta nietolerancja występowała u Ciebie już wczesniej?
tak jak pisałam wyżej - zazwyczaj jest to stan przejsciowy. zależenie od tego, jak bardzo Twój organizm nie toleruje tego cukru, powinnaś wykluczyć z diety albo tylko mleko słodkie, albo równiez jego przetwory - najlepiej porozmawiaj o tym ze swoim dietetykiem. mleko sojowe jak najbardziej możesz pić, chociaż oczywiście nie zastąpi w pełni mleka krowiego (kontrowersje związane z nazwą pomijam)."

Kilka pytań
1. jeśli była wcześniej nietolerancja laktozy , lecz objawiła się niedawno ?czyli mleko to nie był ulubiony napój a badania wykazały nietolerancje laktozy , kazeiny , białka krowiego ?
Jeli
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 312
Dołączył(a): Śr 10 mar, 2010 14:07
Lokalizacja: Kraków

Postprzez Justyna Szszsz » Śr 15 gru, 2010 22:25

przepraszam za moją ograniczoną aktywność, ale mogę zająć się forum tylko wieczorami.

kilka uwag organizacyjnych
- przypominam, ze jestesmy w temacie pt. 'nietolerancja laktozy', cała dyskusja na temat osteoporozy powinna się znalezc w temacie do tego przeznaczonym
- bardzo proszę o ograniczenie dyskusji, nazwijmy to pozazywieniowych, które osobom zainteresowanym utrudniaja dostep do sedna sprawy - bede zmuszona kasowac posty, mam nadzieje, ze nikt sie nie poczuje urazony

co do pytania, o którym byla mowa, to rzeczywiscie nie jest sformułowane zbyt jasno...

"1. jeśli była wcześniej nietolerancja laktozy , lecz objawiła się niedawno ?czyli mleko to nie był ulubiony napój a badania wykazały nietolerancje laktozy , kazeiny , białka krowiego ?"

zakładasz, że nietolerancję masz od dawna, ponieważ źle się czujesz po spozyciu mleka, ale nie było to w zaden sposob potwierdzone?
jesli chodzi o drugą część pytania, to bardzo prosze o wyjasnienie, co miałas na mysli.. dodam tylko, ze laktoza jest cukrem, a kazeina jest białkiem mleka i dieta w przypadku nietolerancji laktozy jest inna, niz w przypadku alergii na białko. tak więc co wykazywały badania? stwierdzono u Ciebie alergię?

Pyt. 2.
W jakim przypadku można zastąpić słodkie krowie mleko kefirem ,jogurtem, jesli do wiekszości tych przetworów dodaje się mleko w proszku?

tak jak napisał titrant, kefiry i jagurty mają własne bakterie, które rozkłądają laktozę w tych produktach, dlatego zazwyczaj są one dobrze tolerowane przez osoby z lekką i umiarkowaną nietolerancja laktozy

Pyt.3.
W jakim stopniu przy nietolerancji mleka krowiego można zastępować mlekiem kozim ?słodkim lub jogurtem?

co masz na myśli pisząc "nietolerancja mleka krowiego"?
tak jak pisałam odnoście pyt.1. - należy rozróżnić nietolerancję cukru laktozy lub o alergii na białko mleka krowiego
przy NIETOLERANCJI LAKTOZY słodkie mleko krowie można zastąpić kefirami lub jogurtami (patrz wstęp i pyt.2), ale nie mlekiem kozim, które również zawiera laktozę
przy ALERGII NA BIAŁKO MLEKA KROWIEGO teoretycznie można pić mleko kozie, ale nie jest ono szczególnie polecane ponieważ również może uczulać
Ostatnio edytowano Śr 15 gru, 2010 22:46 przez Justyna Szszsz, łącznie edytowano 2 razy
Justyna Szymańska
Avatar użytkownika
Justyna Szszsz
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 36
Dołączył(a): Cz 16 paź, 2008 18:55
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Justyna Szszsz » Śr 15 gru, 2010 22:31

jesli chodzi o MASŁO KLAROWANE, to wg informacji producentów (np. mlekovita) na etykiecie nie zawiera ono białka, tak więc jest bezpieczne dla osób z alergią

co do klarowania domowym sposobem - sama nigdy nie próbowałam, i nie wiem, czy są jakies dane mówiące o tym, w jakim stopniu jest to wykonalne ;)

odnośnie OSTEOPOROZY wypowiem się w odpowiednim wątku i tam proszę kontynuować temat :)
Ostatnio edytowano Śr 15 gru, 2010 22:52 przez Justyna Szszsz, łącznie edytowano 1 raz
Justyna Szymańska
Avatar użytkownika
Justyna Szszsz
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 36
Dołączył(a): Cz 16 paź, 2008 18:55
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Jeli » Cz 16 gru, 2010 00:01

Justyna Szszsz,

" zakładasz, że nietolerancję masz od dawna, ponieważ źle się czujesz po spożyciu mleka, ale nie było to w żaden sposób potwierdzone? " nie jest potwierdzone , zwlekam z badaniem, tak obserwuję i myślałam ze przeszło owo niemiłe odczucie po spożyciu słodkiego krowiego mleka niestety nie , nawet w postaci chleba upieczonego na słodkim mleku: uczucie mdłości , przelewanie ,bulgotanie w brzuchu ) nie obserwuję podobnej reakcji po słodkim mleku kozim i po jogurtach , kefirach krowich ale po serku białym krowim tak , pleśniowy kozi w małych ilościach jadam .Zawsze miałam odczucia po mleku słodkim krowim mało przyjemne ale od ponad 2 lat reakcja zdecydowanie silniejsza.
Jeli
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 312
Dołączył(a): Śr 10 mar, 2010 14:07
Lokalizacja: Kraków

Postprzez Justyna Szszsz » Cz 16 gru, 2010 00:35

Jeśli chodzi o sery białe, to zawierają one dość dużo laktozy, więc powinnaś ich unikać. Sery żółte powinny być dobrze tolerowane.
Nasilenie objawów może być związane z faktem, że wraz z wiekiem laktazy (enzymu odpowiedzialnego za trawienie laktozy) ubywa. Ponadto do deficytu laktazy prowadzi uszkodzenie błony śluzowej jelita. Od jak dawna masz zdiagnozowaną celiakię? Czy stosujesz się bezwzględnie do zalecen diety bezglutenowej? Być może Twoje objawy są spowodowane obecnością glutenu w diecie.
Justyna Szymańska
Avatar użytkownika
Justyna Szszsz
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 36
Dołączył(a): Cz 16 paź, 2008 18:55
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez titrant » Cz 16 gru, 2010 04:03

Jeli, dyskomfort gastryczny pojawiający się po spożyciu wysokocukrowego przetworu mlecznego jest wymieniany jako klasyczny objaw nietolerancji laktozy. Zresztą już dawno mówiłaś o problemach z laktozą.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
Avatar użytkownika
titrant
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 2152
Dołączył(a): N 26 paź, 2008 19:51
Lokalizacja: Kraków

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Porady żywieniowe

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość