Osteoporoza

Na pytania dotyczące żywienia i diety bezglutenowej odpowiada Maja Łowińska, dietetyk

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Justyna Szszsz
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 36
Rejestracja: czw 16 paź, 2008 18:55
Lokalizacja: Warszawa

Osteoporoza

Post autor: Justyna Szszsz »

Zaburzenia wchłaniania wapnia i witaminy D w celiakii moga prowadzić do osteopenii i osteoporozy. Liczne badania naukowe wykazały, że osoby chore na celiakię mają znacząco niższą gęstość kości w odcinku lędźwiowym kręgosłupa oraz szyjce kości udowej, niż osoby zdrowe. W grupie osób z celiakią ryzyko złamań jest wyższe. Warto jednak zaznaczyć, że ścisłe przestrzeganie diety bezglutenowej oraz stosowanie zasad racjonalnego odżywiania prowadzi do odbudowania kośćca.

Dieta stosowana w osteoporozie ma za zadanie dostarczyć zwiększonej ilości składników o korzystnym wpływie na mineralizację kości oraz zmniejszenie podaży składników szkodliwych.

→ ZWIĘKSZYĆ SPOŻYCIE

• źródeł wapnia:
- mleko i produkty mleczne
- warzywa kapustne: kapusta, brukselka, brokuły, jarmuż
- rośliny strączkowe: soja, soczewica, fasola
- drobnokościste ryby morskie, jedzone ze szkieletem (np. szprotki)
- orzechy, migdały, nasiona słonecznika, ziarna sezamu
- amarantus

• źródeł magnezu:
- kasza gryczana i jaglana
- orzechy, migdały
- nasiona roślin strączkowych
- mięso
- ciemnozielone warzywa

• źródeł witaminy D:
- tłuste ryby
- masło, margaryna
- sery żółte
- żółtka jaj

Oczywiście należy przy tym pamiętać, aby wszystkie spożywane produkty i potrawy były bezglutenowe.

→ OGRANICZYĆ SPOŻYCIE:

• fosforu - zapewnienie odpowiedniego stosunku wapnia do fosforu - powszechne stosowanie fosforu jako dodatku technologicznego jest powodem zbyt wysokiej podaży tego pierwiastka w diecie, a to
z kolei prowadzi do zmniejszenia wchłaniania wapnia. Aby temu zapobiec , zaleca się ograniczenie spożycia:
- przetworów mięsnych (wędliny)
- koncentratów spożywczych
- napojów gazowanych, głownie typu cola

• soli kuchennej – nadmiar sodu przyczynia się do nadmiernego wydalania wapnia z moczem

• kofeiny, której nadmierne spożycie powoduje utratę wapnia z kości i jego nadmierne wydalanie. Dlatego należy ograniczyć spożycie:
- kawy
- herbaty
- kakao
- napojów typu cola.
Justyna Szymańska
Awatar użytkownika
Justyna Szszsz
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 36
Rejestracja: czw 16 paź, 2008 18:55
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Justyna Szszsz »

ptzypominam fragment postu Grażyny zamieszczonego w temacie dot. nietolerancji laktozy
viewtopic.php?t=3983&postdays=0&postorder=asc&start=0

"Warto jednak zwrócić uwagę, że osteoporoza występuje najczęściej w krajach, gdzie spożycie mleka jest wysokie. Amerykanki, które należą do największych konsumentów mleka jednocześnie najczęściej cierpią na osteoporozę, podczas gdy wśród Afrykanek, spożywających znikome ilości nabiału i dostarczających niewielkie ilości wapnia (głównie pochodzenia roślinnego), osteoporoza praktycznie nie występuje. Podobnie jest w Chinach, Japonii, gdzie spożycie mleka krowiego i nabiału jest niewielkie."

w USA rzeczywiście na osteoporozę cierpi wiele kobiet, ale poza mlekiem pije się tam m.in. hektolitry napojow gazowanych, głównie typu cola, które 'wypłukują' z organizmu wapń (wynika to z dużej zawartości fosforanów, stosowanych jako dodatej technologiczny)
Poza tym czynniki żywieniowe odpowiedzialne są za wystąpienie osteoporozy tylko (albo aż) w 50%. Warto pamiętać o takich czynnikach, jak płeć żeńska, wątła budowa ciała, wiek, przedwczesne klimakterium, współwystępowanie chorób zaburzających gospodarkę mineralną, stosowanie przewlekle niektórych leków czy wreszcie niską aktywność fizyczną i palenie papierosów.

Warto też zaznaczyć, że wzrost masy kostnej nastepuje do 25. roku życia i to w tym okresie powinnismy szczególnie pamiętac o diecie bogatej w wapn, co jest najskuteczniejszym sposobem zapobiegania osteoporozie.
Szczytowa masa kostna utrzymuje się do ok. 35. roku życia, po czym zaczyna stopniowo spadać. Mimo to podaż wapnia w diecie w tym okresie również jest bardzo ważna i to właśnie mleko i jego przetwory są najlepszym jego źródłem.
Justyna Szymańska
Monisiaczka
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 135
Rejestracja: ndz 19 wrz, 2010 09:26
Lokalizacja: Nowy Sącz

Post autor: Monisiaczka »

Co myślicie o badaniu gęstości kości jest konieczne przy celiakii:)
Awatar użytkownika
titrant
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2152
Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
Lokalizacja: Kraków

Post autor: titrant »

Nie jest konieczne. Przy celiakii konieczne jest odstawienie glutenu (a i do tego nie każdy czuje się zobowiązany). Za to na odwrót: badanie czułości na gluten przy już istniejących problemach kostnych, powinno być pewnie bardziej rozpowszechnione.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
PUMA
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 247
Rejestracja: pt 12 lis, 2010 10:33
Lokalizacja: Bełchatów

Post autor: PUMA »

JS: To by sie zgadzało, bo mleka w moim życiu prawie nie było i nie mam osteoporozy
http://blog-alergia.bloog.pl
KUKURYDZA
NERKOWCE
ODPOWIEDZ