witam, mojej corce kupuje chrupki FLIPS o smaku keczupowym, produkt rekomendowany przez stowarzyszenie, wiec bezpieczny.moje pytanie brzmi :
czy skladnik E 621(glutaminian sodu) jest bezpieczny? bo na wizycie u pani dietetyk dostalam informacje, ze mam unikac tego skladnika od 621-624 .prosze o wyjasnieniecaly sklad tych chrupkow
grys kukurydziany,olej roslinny.preparat o smaku ketchupu( maltodekstryna,sol, wzmacniacze smaku E 621, E 635, dekstroza, cukier , proszek pomidorowy, cebula w proszku, proszek z czewonego buraka, przyprawy,sproszkowany czosnek, regulator kwasnosci : E 330, barwnik E 160c , olej slonecznikowy, substancje slodzace : E951 ekstrakt rozmarynu.
chrupki flips skladnik E621
Moderator: Moderatorzy
-
- Nowicjusz
- Posty: 3
- Rejestracja: sob 24 mar, 2012 11:47
- Lokalizacja: nowy Dwór Mazowiecki
- titrant
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 2152
- Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
- Lokalizacja: Kraków
Glutaminianowi sodu przypisuje się czynność drażniącą zdaje się i niektórzy mogą na niego źle reagować. I w ogóle odradza się spożywania go w nadmiarze. Ale z glutenem nie musi mieć nic wspólnego.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]