gorzej po chlebie
Moderator: Moderatorzy
gorzej po chlebie
Witam po 3 miesiącach diety bezglutenowej odstawiłem chleb pieczony z mąki formy - Bezgluten. Zastąpiłem go ryżem i dolegliwości typu przelewania , wzdęcia , gazy, częste wypróżnienia zniknęły. I tak było przez jakieś 3 tygodnie. Teraz znów jem chleb i dolegliwości wróciły.
Czy macie jakieś porady dlaczego tak może być ?
Czy macie jakieś porady dlaczego tak może być ?
A jakiej mąki używałeś? Czystej (ryżowa, gryczana) czy miksu do pieczenia? I jaki był skład miksu? Często bezglutenowcy mają nadwrażliwość na skrobię pszenną bezglutenową, która mimo, że spełnia normy, to jednak jest dla ich organizmów nie do zaakceptowania i mogą używać tylko naturalnie bezglutenowych składników (właśnie typu ryż, gryka, kukurydza, ziemniaki, komosa itp, natomiast skrobia pszenna odglutenowiona odpada).
Ekstra uniwersalny koncentrat mąki bezglutenowej
Skład -skrobia pszenna bezglutenowa, skrobia kukurydziana, mąka kukurydziana, glukoza, substancja zagęszczająca: guma guar i E 464 , błonnik pokarmowy, reg kwasowości E 575, sub spulchniająca : wodorowęglan sodu.
Dodam że jak robiłem badanie na lamblie - GSA to wyszło czyste, czy porobić to badanie jeszcze kilka razy ?
Skład -skrobia pszenna bezglutenowa, skrobia kukurydziana, mąka kukurydziana, glukoza, substancja zagęszczająca: guma guar i E 464 , błonnik pokarmowy, reg kwasowości E 575, sub spulchniająca : wodorowęglan sodu.
Dodam że jak robiłem badanie na lamblie - GSA to wyszło czyste, czy porobić to badanie jeszcze kilka razy ?
Lamblie to lamblie, a skrobia pszenna to inna rzecz. Znaczy no, jeśli masz podejrzenie pasożytów, to oczywiście powtarzaj badania, natomiast niezależnie od tego ja bym odstawiła wszystkie produkty bezglutenowe które mają skrobię pszenną w składzie. Jest miks chlebowy bez niej, są ciastka i wszystko inne, sklepy internetowe mają teraz oddzielną kategorię na produkty bez skrobi, jest ich nieco mniej, ale są. Bardzo wiele osób tak ma, że nie może jeść skrobii, ja też. Może to być też kwestia ilości i akumulacji minimalnych ilości glutenu, czort wie.
Po czystych mąkach Bezglutenu, kukurydzianej i ryżowej, dochodziłam do siebie 2 tygodnie i 10 kg tych mąk oddałam koleżance.Nie wiem jak to jest, ale tam jest raczej więcej glutenu niż być powinno. To samo mam po ich makaronach. Na forum już gdzieś była o ich wyrobach dyskusja, bo nie ja jedyna to czuję, nawet po mąkach bez skrobi pszennej.
moje doświadczenia są następujące:madnes pisze:No dobrze, a powiedzcie mi w takim razie, osoby które mają w diecie bogate doświadczenia:
zupą w termosie. chleb wprawdzie jadam, bo piekę sama nie z miksów, tylko z własnoręcznie mielonych mąk, ale do pracy biorę jedzenie w termosie.madnes pisze:Czym można zastąpić chleb ( kanapki do pracy)?
wcale nie używać . tzn. - ja nie używam. ewentualnie, jak mój facet (glutenowy, ale gotuję dla nas obojga) płacze za panierką, to robię podwójną panierkę z mąki kukurydzianej.madnes pisze:Czym zastąpić bułkę tartą do kotletów ?
to zależy od organizmu i niekoniecznie musisz odstawić jedno i drugie. nie wiem, dlaczego pakuje się nabiał (produkty mleczne) i jajka do jednego wora, skoro mają kompletnie inne pochodzenie i inaczej skutkują w organizmie. z mojego doświadczenia - nabiału unikam, jajek wręcz przeciwnie.madnes pisze:Czy nabiał ( mleko i jajka) też mam odstawić ?
a Ty musisz sam sprawdzić - odstawić kategorycznie na jakiś czas (tydzień-dwa), a potem dobrze się najeść - i zobaczyć, jak się czujesz.
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
© Jan Tomaszewski
do kotletów mielonych, zamiast tradycyjnej suchej bułki, używam rozmoczonych chrupek kukurydzianych. w szkole nie jem pieczywa, noszę ze sobą posiłki w pojemnikach, np twaróg, jajka, ryby i inne mięso, ryż, sałatki itd. w domu, gdy mam ochotę na kanapkę, korzystam z wafli ryżowych i kukurydzianych.
http://akstheauthor.blogspot.com/ Nowy post o miejscach w autobusie, czyli co komu się należy. Zapraszam do dyskusji.
nie spotkałam się jeszcze z takimi chrupkami, które zawierałyby jęczmień. co najwyżej mogą być zanieczyszczone glutenem w czasie produkcji, bo skład to mąka kukurydziana.
http://akstheauthor.blogspot.com/ Nowy post o miejscach w autobusie, czyli co komu się należy. Zapraszam do dyskusji.
- titrant
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 2152
- Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
- Lokalizacja: Kraków
http://naturo.pl/pl/p/Chrupki-kukurydzi ... ivani/1893
To przykład, ale w sklepie spotykałem się dość często z takimi chrupkami.
To przykład, ale w sklepie spotykałem się dość często z takimi chrupkami.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]