Dieta bezglutenowa - rady !
Moderator: Moderatorzy
Jaglana jest super, piszemy o tym wielokrotnie w wielu miejscach.
Ma jeszcze tę zaletę, że wyraźnie widać w niej ewentualne glutenowe ziarna.
Ale przede wszystkim - jest bardzo zdrowa, szczególnie dla dzieci. To naturalny antybiotyk, odkwasza i odtruwa organizm.
Ma jeszcze tę zaletę, że wyraźnie widać w niej ewentualne glutenowe ziarna.
Ale przede wszystkim - jest bardzo zdrowa, szczególnie dla dzieci. To naturalny antybiotyk, odkwasza i odtruwa organizm.
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
© Jan Tomaszewski
wystarczy czytać opakowania ; >
http://akstheauthor.blogspot.com/ Nowy post o miejscach w autobusie, czyli co komu się należy. Zapraszam do dyskusji.
Najbezpieczniej jest kupować żywność która na opakowaniu ma przekreślony kłos nie będzie stresu.
Żywnośc Eco też może być zanieczyszczona mam dziecko na diecie od miesiąca chyba i ja muszę zacząć ożywiać się bezglutenowym jedzeniem, będzie ciężko.
Wprowadzę do menu więcej kasz oraz ciecierzycę mam fajny przepis od znajomego który jest Arabem, a smakuje wyśmienicie i jest bardzo pożywna.
Żywnośc Eco też może być zanieczyszczona mam dziecko na diecie od miesiąca chyba i ja muszę zacząć ożywiać się bezglutenowym jedzeniem, będzie ciężko.
Wprowadzę do menu więcej kasz oraz ciecierzycę mam fajny przepis od znajomego który jest Arabem, a smakuje wyśmienicie i jest bardzo pożywna.
kerima_28
Nie ma problemu jak będę miała chwilke to podam przepis na arabską zupę z ciecierzycą, nauczyłam się gotować ryz Basmati najsmaczniejszy kupuję w Lidlu nie kupuję tych w woreczkach bo są po prostu nie smaczne.Ryż wsypuję do garnka zalewam zimną wodą (tak żeby zasłonić ryż może ciut więcej) niech chwilkę postoi gotujemy w tej wodzie której się moczył (około 10 minut nie może się rozgotować mozna go szybko rozgotować trzeba pilnować na malym gazie po ugotowaniu przecedzamy na sitku , następnie rozpuszczamy masło na patelni 1- łyżka wsypujemy obrane pieczarki(pokrojone na cztery kawałki) NIGDY NIE MYJ PIECZAREK OBIERZ ZE SKORKI I PODSMAŻ delikatnie odrobina soli pieprzu dla smaku,2 zabki czosnku przekrój i dodaj do pieczarek(jeśli nie lubisz mozna bez)jak pieczarki będą miękkie wsyp na patelnię ryż i wymieszaj wszystko razem chwilę podsmaż OKOŁO 5 MINUT bardzo delikatnie bo ryz szybko wysycha.
Ostatnio zmieniony pt 31 maja, 2013 22:30 przez kerima_82, łącznie zmieniany 1 raz.
kerima_28
OMLETY Z BANANAMI ROBIĘ DLA CAŁEJ RODZINY SA bardzo sa smaczne przepis od mojej babci
Na 4 osoby
Duży kefir naturalny( bez laktozy dla dziecka) 3-4-jajka pianę ubij osobno,2-3 łyżki mąki bezglutenowej uniwersalnej ja używam Schar Mehl, 3-4 banany,cukier puder do posypania jeśli ktos nie może to bez.
Kefir wlej do miski dodaj żółtka,nastepnie mąkę dokładnie wymieszaj na jednolita masę,ubij pianę z białek z odrobiną soli,delikatnie dodawaj do reszty skladników (omlety będa puszyste)banany pokrój w plasterki dodaj do całości delikatnie wymiaszaj rozpuść odrobinę masła ja u używam klarowane jeśli ktos nie może ze względów zdrowotnych można użyć masla bez laktozy lub odrobinę oleju slonecznikowego.Delikatnie żeby się nie przypaliły smażymy na malym ogniu (jeśli przywieraja do patelni jest za mało mąki .
Na 4 osoby
Duży kefir naturalny( bez laktozy dla dziecka) 3-4-jajka pianę ubij osobno,2-3 łyżki mąki bezglutenowej uniwersalnej ja używam Schar Mehl, 3-4 banany,cukier puder do posypania jeśli ktos nie może to bez.
Kefir wlej do miski dodaj żółtka,nastepnie mąkę dokładnie wymieszaj na jednolita masę,ubij pianę z białek z odrobiną soli,delikatnie dodawaj do reszty skladników (omlety będa puszyste)banany pokrój w plasterki dodaj do całości delikatnie wymiaszaj rozpuść odrobinę masła ja u używam klarowane jeśli ktos nie może ze względów zdrowotnych można użyć masla bez laktozy lub odrobinę oleju slonecznikowego.Delikatnie żeby się nie przypaliły smażymy na malym ogniu (jeśli przywieraja do patelni jest za mało mąki .
kerima_28
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 432
- Rejestracja: pt 25 lut, 2011 11:30
- Lokalizacja: Żory