płyn lugola

Na pytania dotyczące żywienia i diety bezglutenowej odpowiada Maja Łowińska, dietetyk

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kisiel agnieszka
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: śr 21 lis, 2012 21:03
Lokalizacja: zofibór

płyn lugola

Post autor: kisiel agnieszka »

kochani bezglutenowcy!!kupiłam płyn Lugola dla ułatwienia sprawdzenia skrobi pszennej w produktach[córka Karolina 13lat od 2lat chora na celiakię niemą] na pierwszy ogień spra :zdziw: wdziłam ser PREZIDENT 'skórka zrobiłasię czarna jak węgiel a środekbez zmian.DLA wiarygodności płynu sprawdziłam też go na bułkach i płatkach kukurydzianych [kupuję produkty w sklepach bezglutenowych]no i ku mojemu zdziwieniu zabarwiły się na czarno .;DLACZEGO !!!!!!!!!może mi ktoś to wyjaśnić proszę! : :
Celinka
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: śr 25 kwie, 2012 19:52
Lokalizacja: Białystok

Post autor: Celinka »

Ponieważ płyn lugola służy do spradzania obecności skrobii w danym produkcie, a nie glutenu
nomado
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 99
Rejestracja: śr 31 paź, 2012 14:28

Post autor: nomado »

Ja używam płynu lugola tylko i wyłacznie do sprawdzania wędlin.
ODPOWIEDZ