niedawno wróciłam do diety BG, jakiś czas lekarz zlecił jedzenie ''wszystkiego'' ponieważ chciał powtórzyć kilka badań i jeszcze ''dorobić'' inne
znajduje sporo produktów (np. kotleciki sojowe), chleb kukurydziany itp, na których jest napisany skład nie budzący podejrzeń ale jest dopisek : produkt może zawierać śladowe ilości glutenu i orzechów
w jednej z piekarń gdzie taki chlebek znalazłam powiedziano mi, że do produkcji używa się tylko mąki kukurydzianej, ale na zakładzie jest też mąka pszenna, żytnia itp dlatego została dodana informacja o śladowych ilościach
czy można spożywać takie produkty, nie mam w 100% stwierdzonej celiaki (zdania lekarzy skrajnie podzielone:/), przeciwciała aTTG :
9,5 gdzie za wynik ujemny uznano <8 natomiast za pewnie dodatni >15
przeciwciała przeciw endomyzjum mam ujemne, kosmki spłaszczone i naciek limfocytów jest
forumowicze oraz pani z fundacji zgodnie orzekli, że jednak jest celiakia, więc zdecydowałam się na dietę BG
z góry dziękuję za odpowiedzi
produkty mogące zawierać śladowe ilości glutenu
Moderator: Moderatorzy
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 242
- Rejestracja: wt 17 kwie, 2012 14:01
- Lokalizacja: okolice Krakowa
produkty mogące zawierać śladowe ilości glutenu
Ostatnio zmieniony pt 08 lut, 2013 15:26 przez aaggaa, łącznie zmieniany 1 raz.
- titrant
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 2152
- Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
- Lokalizacja: Kraków
Nawet jeśli nie masz w pełni rozbuchanej celiakii, nic straconego. Będziesz jeść gluten, Twój stan może się pogorszyć - nic nie stoi na przeszkodzie.
Dieta bezglutenowa w takim przypadku jest słuszna. Co do potencjalnej zawartości glutenu w produktach musisz sama uznać, czy się boisz i nie ryzykujesz, czy jednak będziesz ryzykować. Wiadomo w każdym razie, że produkt, który może zawierać śladowe ilości glutenu jest lepszy od np. makaronu pszennego.
Dieta bezglutenowa w takim przypadku jest słuszna. Co do potencjalnej zawartości glutenu w produktach musisz sama uznać, czy się boisz i nie ryzykujesz, czy jednak będziesz ryzykować. Wiadomo w każdym razie, że produkt, który może zawierać śladowe ilości glutenu jest lepszy od np. makaronu pszennego.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
-
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 242
- Rejestracja: wt 17 kwie, 2012 14:01
- Lokalizacja: okolice Krakowa
dzięki za odpowiedź
właściwie dieta BG to dla mnie żaden problem, troszkę kłopot ponieważ mieszkając w małym miasteczku czasem ciężko znaleźć odpowiednie produkty, a właśnie takich, które mogą zawierać śladowe ilości jest sporoNawet jeśli nie masz w pełni rozbuchanej celiakii, nic straconego. Będziesz jeść gluten, Twój stan może się pogorszyć - nic nie stoi na przeszkodzie.