Jak wdrożyć gluten do diety po 9 mce bez niego

Na pytania dotyczące żywienia i diety bezglutenowej odpowiada Maja Łowińska, dietetyk

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kasia_30
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: pt 06 wrz, 2013 12:27
Lokalizacja: od lekarza

Jak wdrożyć gluten do diety po 9 mce bez niego

Post autor: kasia_30 »

Witam,

Być może temat był juz omawiany, jesli tak proszę o linka.
Mój syn, 4 lata, jest od stycznia na diecie bezglutenowej i bezmlecznej. Wszytskie badania w kierunku alergii, celiakii wyszły dobrze, jedno padanie transformacja blastyczna limfocytów antygeny mleka i maki wyszła podwyższona. Alergolog kazała przejść na dietę bezmleczną na ok 6 mce i bezglutenową na ok rok.
O ile dietę bezmleczna powoli wdrożyliśmy, to dieta bezglutenowa sprawia mi wiele problemu, czy ją się wdraża podobie jak dla niemowlaka?
Proszę o informacje, wskazówki, o rady z doświadczenia jak najlepiej wdrożyć ten gluten?

P.S Zawsze mnie nurtowało, czy jeśli wszytskie IGg IgA itp wychodziły dobrze, a źle wyszło jedno badanie ( ta transformacja blastyczna limfocytów z antygenem mleka i mąki) to czy w ogóle była konieczna tak drastyczna dieta u 4 latka?
Zaczełam się zastanwiać czy nie rozsądniej było jedynie ograniczyć gluten a nie całkowice go eliminować? Daltego chciałabym trochę wczesniej mu ten gluten być może włączyć do diety.
wieczorynka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 432
Rejestracja: pt 25 lut, 2011 11:30
Lokalizacja: Żory

Post autor: wieczorynka »

spróbuj ograniczyć gluten. Ty nie masz chorego dziecka na celiakię tylko nie wiadomo co jest. Może być nadwrażliwy na gluten. Ja bym wprowadziła pieczywo i mąki (tzn naleśniki, pierogi, ciasta itp z mąk bezglutenowych) Zobaczysz jak będzie. Może to wystarczy. A co mu dolega, jakie ma objawy.
Awatar użytkownika
alva_alva
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2067
Rejestracja: czw 12 sty, 2012 14:37

Post autor: alva_alva »

Przeciwciała u 3-latka w ogóle mogą nie wyjść nawet przy zaawansowanej chorobie, podobnie jak testy na alergie IgE-zależną. Czyli teoretycznie dobre wyniki przeciwciał w kierunku celiakii nie wykluczają jej w tym wieku.
Jakie dokładnie przeciwciała dziecko miało robione? IgA i IgG to tylko klasy, w których robi się przeciwciała, a nie nazwy przeciwciał. Napisz dokładnie które przeciwciała dziecko miało robione.
Jakie dziecko miało objawy? Czy na diecie bezmlecznej i bezglutenowej była poprawa?
Ostatnio zmieniony ndz 08 wrz, 2013 22:29 przez alva_alva, łącznie zmieniany 1 raz.
kasia_30
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: pt 06 wrz, 2013 12:27
Lokalizacja: od lekarza

Post autor: kasia_30 »

Do wieczorynka: On jest na diecie bezglutenowej 9 mce na bezmlecznej byl do czerwca, ale ze dobrze nie jest wiec znowu bedzie na bezmlecznej

Wyniki syna :
P/c. p. transglutaminazie tkankowej( anty - tGT)
p/c. anty - tTG IgA <2 RU/ml
zakres referencyjny <20- wynik ujemny
=> - wynik dodatni
P/c. anty-tTG IgG 0,07
zakres referencyjny do 1,0 wynik ujemny
1,01-2,0 wynik słabo dodatni
2,01-5,0 wynik dodatni
powyżej 5,01 - wynik wysoko dodatni

Z tych badan wnioskuję ( lekarze równiez) że nie ma celiakii, choć z tego co piszesz nie wyszłaby ona w tych badaniach?
lekarz który nas prowadzi twierdzi, że celiakii nie ma jest alergia na gluten z której się ponoć wyrasta z celiakii nie, stąd też dieta bezglutenowa zalecona na rok

Kolejne badania które ponoć mówia o alergii to :
Immunoglobuliny klasy G ( IgG) 6,92 g/l norma 5,04-14,64
Immunoglobuliny kl M (IgM) 0,4 g/l norma 0,2-2,1
Immunoglobuliny kl A ( IgA) 1,47 g/l norma 0,27-1,95
IgE całkowite 11,64 IU/ml norma max 60

Badania z krwi w kierunku uczulenia na żółtko jajka, białko jaja, mleko krowie, gluten, soja klasa 0, bo w każdym wynik wyszedł <0,10 kU/L

Jedynym objawem dla nas jaki syn miał to zmiany skórne na buzi wokół ust, niezbyt mocne, ale ciężkie do wyleczenia, właściwie niemożliwe do wyleczenia. Ustapily po przejściu na diete bezmleczną i bezglutenową. Ostatnio wdrozyłam nabiał ( jogurty, smietana) i znowu pojawiły mu się te zmiany w tym samum miejscu co przed dietą, więc teraz wiem, że nabiał jednak mu nie służy. Co prawda nie każdy bo masło dostaje i jest ok.
Nabiał da się ominąc bo nie każdy go wysypuje, musze też spróbowac z kozim nabiałem. I przetestowac też czy to nie laktaza cukier w mleku go uczula?
Prócz objawów skórnych ma wystający brzuszek, co zwróciło nasza uwagę, na diecie niby jest lepiej ale są okresy że nie jest dużo lepiej,. Ostatnio robilismy usg brzucha i wyszło, że ma dużo gazów, za kazdym razem wychodzi mu że ma dużo gazów, byc może to tez własnie świadczy o alergii? Pytanie na co bo glutenu nie dostaje za to nabiał teraz dostał.

Może coś nasuwa Ci się na myśl?
Jak stwierdzic czy to nie celiakia, bo do tej pory wydawało mi się że te badania pokazuja, że jej nie ma?

Dziękuję
Pozdrawiam
Kasia
Awatar użytkownika
alva_alva
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2067
Rejestracja: czw 12 sty, 2012 14:37

Post autor: alva_alva »

kasia_30 pisze:

lekarz który nas prowadzi twierdzi, że celiakii nie ma jest alergia na gluten z której się ponoć wyrasta z celiakii nie, stąd też dieta bezglutenowa zalecona na rok

Kolejne badania które ponoć mówia o alergii to :
Immunoglobuliny klasy G ( IgG) 6,92 g/l norma 5,04-14,64
Immunoglobuliny kl M (IgM) 0,4 g/l norma 0,2-2,1
Immunoglobuliny kl A ( IgA) 1,47 g/l norma 0,27-1,95
IgE całkowite 11,64 IU/ml norma max 60

Badania z krwi w kierunku uczulenia na żółtko jajka, białko jaja, mleko krowie, gluten, soja klasa 0, bo w każdym wynik wyszedł <0,10 kU/L

Kasia
Matko, a co jest nie tak w tych wynikach ogólnego IgA, IgM i IgG? Po pierwsze, to te badania kompletnie nie służą do wykrywania alergii, a po drugie to one są w normie.
IgE całkowite może owszem wskazywać na reakcję alergiczną ogólną, bez wyszczególnienia na co dziecko jest uczulone, ale to IgE jest niskie!!! A to w sumie oznacza wstępnie, że alergii nie ma! Nadal jestem zdania, że tacy lekarze powinni ponosić konsekwencje braku wiedzy i szkodzenia ludziom, a zwłaszcza dzieciom.
kasia_30
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: pt 06 wrz, 2013 12:27
Lokalizacja: od lekarza

Post autor: kasia_30 »

ok, odnosiłas się do jednego badania do immunoglobulin i IgE całkowitego a co zresztą?
Nawet jesli one nie pokazuja alergii bo np do tego nie słuza to sa inne badania powyżej.

Dalej nie znam odpowiedzi na pytanie jakie badania pokazuja celiakię?
Skoro mówisz że nie te które wykonywałam to jakie?

Nie odnosisz się do wszytskich badań a po to je napisałam, jak ktoś podejmuje temat i mówi A chciałabym aby powiedział B i ustosunkował się do wszytskiego .
Nie chce byc niegrzeczna, ale sa to zdawkowe informacje a takie niestety są mało wiarygodne.
Podważając opinię lekarza kierujesz sie ktorymi wynikami badań?
Dlatego jeszcze raz pytam jakie badania skoro nie te poniżej pokazuja celkiakię???
Moim zdaniem te poniżej sa badaniami w kierunku celiakii
P/c. p. transglutaminazie tkankowej( anty - tGT)
p/c. anty - tTG IgA <2 RU/ml
zakres referencyjny <20- wynik ujemny
=> - wynik dodatni
P/c. anty-tTG IgG 0,07
zakres referencyjny do 1,0 wynik ujemny
1,01-2,0 wynik słabo dodatni
2,01-5,0 wynik dodatni
powyżej 5,01 - wynik wysoko dodatni

Cytuję z internetu:
"Najczęściej stosowanymi badaniami stosowanymi w celu diagnostyki Celiakii są badania serologiczne:


■przeciwciała przeciw transglutaminazie tkankowej (tTGA w klasie IgG i IgA)
■przeciwciała przeciwendomyzjalne (EMA) w klasie IgG i IgA
■przeciwciała przeciwgliadynowe w klasie IgG i IgA"

Badanie pierwsze z powyżej wymienionych miał robione mój syn,. uważasz że gdyby miał celiakie wyszłyby pozytywnie? - pytam serio?
Awatar użytkownika
alva_alva
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2067
Rejestracja: czw 12 sty, 2012 14:37

Post autor: alva_alva »

kasia_30 pisze:ok, odnosiłas się do jednego badania do immunoglobulin i IgE całkowitego a co zresztą?
Nawet jesli one nie pokazuja alergii bo np do tego nie słuza to sa inne badania powyżej.
Kasiu, a do czego mam się odnosić? Poza tym badaniami immunoglobulin masz zrobioną transglutaminazę w kalsie IgA i IgG i obie są ujemne.Żadnych innych badań nie przedstawiasz. Nawet nie ma się do czego odnieść. Skoro są ujemne te przeciwciała, to teoretycznie to na celiakię nie wskazuje, ale także jej kompletnie nie wyklucza.Dlatego te dwa badania w sumie mało co w wnoszą, zwłaszcza u tak małego dziecka, bo u tak małego dziecka nawet jeśli celiakia jest, to przeciwciała mogą wyjść ujemne. Kolejna sprawa, nawet nie u tak małego dziecka, a u każdego innego może nie być przeciwciał, a celiakia może być. Przeciwciała to tylko dodatkowa wskazówka, ważna, ale nie decyduje ona o rozpoznaniu.
Masz zrobiony tylko jeden typ przeciwciał, bez endomysium, bez przeciwciał przeciw gliadynie, choć te pokazują się nie tylko w celiakii.
Nie da się wykluczyć diagnozy celiakii tylko na podstawie tych ujemnych przeciwciał przeciw transglutaminazie. Tak prosto niestety nie jest.

Dziecko miało wprowadzoną dietę bezglutenową w sumie w ciemno, bez badań, a na diecie zanikają dowody w sprawie celiakii, czyli kosmki odrastają, a przeciwciała jeśli są, to znikają. Żeby teraz celiakię potwierdzić, dziecko musi być ze trzy miesiące na diecie glutenowej i dopiero wtedy można spróbować porobić przeciwciała i oraz biopsję jelit. Możesz zrobić badanie genetyczne, czy dziecko ma gen. Jeśli dziecko genu celiakii nie ma, to możesz praktycznie celiakię wykluczyć na wstępie i szukać innych chorób. Badanie robi się łatwo, bo wymazówką pociera się od środka o policzek , wkłada się ją do koperty i wysyła do laba do Katowic. Wynik przysyłają poleconym za trzy tygodnie.

kasia_30 pisze:Badanie pierwsze z powyżej wymienionych miał robione mój syn,. uważasz że gdyby miał celiakie wyszłyby pozytywnie? - pytam serio?
Uważam, że synek może mieć celiakię, a przeciwciała przy tym mogą być ujemne albo może jej nie mieć i przeciwciała wtedy też są ujemne. Nie da się na to pytanie odpowiedzieć obecnie.
Co do alergii IgE zależnej, to także testy alergologiczne u dzieci do trzech lat nie mają sensu. Powyżej 3 lat robi się czasem testy skórne. Objawy skórne na twarzy, które opisujesz bardziej mi przypominają wstępnie może lekką formę atopowego zapalenia skóry, które czasem dobrze reaguje na dietę bg, a przede wszystkim bezmleczną.Gazy i wystający brzuszek może mieć jak najbardziej od nietolerancji laktozy.
Ostatnio zmieniony wt 10 wrz, 2013 11:59 przez alva_alva, łącznie zmieniany 2 razy.
kasia_30
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: pt 06 wrz, 2013 12:27
Lokalizacja: od lekarza

Post autor: kasia_30 »

Teraz rozumiem:)

Jestem po wizycie u alergologa - wczoraj
Zapytałam wprost czy moje dziecko ma celiakie i wspomniałam o tych dwóch pozostałych badaniach ( przeciwciała przeciwendomyzjalne (EMA) w klasie IgG i IgA
przeciwciała przeciwgliadynowe w klasie IgG i IgA), na co lekarz powiedział, że na pewno nie ma celiakii, że jak chcę możemy wykonac te badania, własnie gdy wdrożymy gluten a zrobimy to od grudnia, wiec pewnie w marcu te badania. Powiedziała, że robiła mu nowoczesniejsze badania ( transformacja blastyczna limfocytów z antygenem mąki) a te trzy ( przeciwciała przeciw transglutaminazie tkankowej (tTGA w klasie IgG i IgA), przeciwciała przeciwendomyzjalne (EMA) w klasie IgG i IgA , przeciwciała przeciwgliadynowe w klasie IgG i IgA),są badaniami starszymi.
Także dziecko nie miało diety wprowadzonej w ciemno, było to poprte badaniami.
Może nie do końca tymi dokładnie trzema badaniami ale miało inne bardziej nowoczesne badania robione w IMiDz.

Biobsji jelita mu nie wykonam bo nie będe narażała dziecka na taki stres.

Znasz przypadki, że dziecko transglutaminaze miało ujemną a miało celiakię?
Nie ufam lekorzom, ale jakos tej mojej arelgolog ufam, nie wiem czemu, ale mówi sensownie, pracuje w bardzo dobrym warszawskim spzitalu, ma doświadczenie, nowoczesna wiedze medyczną, wiec kurde naprawdę jakoś cieżko mi przyjąc do wiadomości, że może sie mylić.

Zrobie tak jak mówisz, badanie genetyczne w kierunku celiakii, to jest badanie płatne zapewne, nie robia go w Warszawie? bo tu mieszkamy.
Ale na pewno je zrobię, zaraz w necie poszukam szczegółów:-)- dziękuję za ta informację.
kasia_30
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: pt 06 wrz, 2013 12:27
Lokalizacja: od lekarza

Post autor: kasia_30 »

Znalazłam robi to Labolatorium Diagnostyka w Warszawie.
Rozumiem, że to badanie mozna wykonac beda na diecie bg?
Awatar użytkownika
alva_alva
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2067
Rejestracja: czw 12 sty, 2012 14:37

Post autor: alva_alva »

kasia_30 pisze:T
Zapytałam wprost czy moje dziecko ma celiakie .... na co lekarz powiedział, że na pewno nie ma celiakii, że jak chcę możemy wykonac te badania, własnie gdy wdrożymy gluten a zrobimy to od grudnia, wiec pewnie w marcu te badania. Powiedziała, że robiła mu nowoczesniejsze badania ( transformacja blastyczna limfocytów z antygenem mąki) a te trzy ( przeciwciała przeciw transglutaminazie tkankowej (tTGA w klasie IgG i IgA), przeciwciała przeciwendomyzjalne (EMA) w klasie IgG i IgA , przeciwciała przeciwgliadynowe w klasie IgG i IgA),są badaniami starszymi.
Także dziecko nie miało diety wprowadzonej w ciemno, było to poprte badaniami.
Może nie do końca tymi dokładnie trzema badaniami ale miało inne bardziej nowoczesne badania robione w IMiDz.

Biobsji jelita mu nie wykonam bo nie będe narażała dziecka na taki stres.

Znasz przypadki, że dziecko transglutaminaze miało ujemną a miało celiakię?
Transformacja blastyczna limfocytów to badanie w kierunku alergii, a nie celiakii. To są dwie zupełnie inne choroby i nie ma to do rzeczy żadna nowoczesność badań. Przeciwciała endymysium, transgl. i gliadyna to badania w kierunku choroby o nazwie celiakia, a transformacja to badanie w kierunku choroby o nazwie alergia. To tak jak byś robiła posiew moczu na grzyby i bakterie.Oba wywołać mogą zapalenie np. pęcherza, ale to są dwa zupełnie inne zapalenia, o innym pochodzeniu i inaczej się je leczy.

Jak poczytasz dokładniej forum, to spotkasz tutaj masę ludzi, którzy przeciwciał żadnych nie mieli, a jelita łyse i celiakia mocno zaawansowana.Także przypadki dzieci.Co do biopsji, to nie ma żadnego stresu dla dziecka, bo badanie ma w krótkiej narkozie, nic nie pamięta i nie ma żadnego bólu. Relacje z biopsji u kilkulatków można także przeczytać na forum.

Nie twierdzę, że Twoje dziecko ma celiakię, ale na pewno nie da się jej wykluczyć na podstawie badania jednych przeciwciał. Skoro dieta bg i bezmleczna pomaga, to ja bym dziecka nie męczyła ponownym wprowadzeniem glutenu i mleka, bo dzieciak się tylko nacierpi. Zwłaszcza jeśli ta transformacja coś wykazała i są objawy po mlecznych rzeczach.
Myślę, że powinnaś może jeszcze zajrzeć na forum atopowego zapalenia skóry i tam poczytać, popytać, gdyż to co opisujesz przypomina mi też nieco AZS.

W jakim celu alergolog podjął decyzję o wprowadzeniu glutenu i mleka do diety?
kasia_30
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: pt 06 wrz, 2013 12:27
Lokalizacja: od lekarza

Post autor: kasia_30 »

Dziękuję za wyjasnienia.

Steresem dla dziecka może sama biopsja nie jest, ale sama narkoza, spzital, wenflon itp, uwazam, że to ostateczność, i póki co na pewno nie będę narażac dziecka, poza tym narkoza nie jest obojetna dla organizmu nawet krótka, nigdy nie wiadomo czy nie zrobi więcej szkody niż pożytku, wiec to odpada.

Na temat transformacji blastycznej, ciężko było mi cokolwiek znaleźć, nie wiedziałam, że to sa badania w kierunku alergii, myślałam, że w kierunku celiakii.

Z pewnością zrobię na dniach badania genetyczne w kierunku celiakii, robią je w labolatorium Diagnostyka w Warszawie.

Sytuacja wyglądała tak ze alergolog stwierdził, że to alergia i dietę wdrożył bezmleczną na 6 mce, bezglutenowa na rok, po tym czasie chciał wdrożyć dietę i zobaczyć czy będzie dobrze. Wdrożyłam dziecku dietę mleczną ( twaróg, jogurt) widząc ze reaguje żle na nią wycofałam się i dalej jestesmy na bezmlecznej, gluten chcę wdrożyć ale po informacjach od Ciebie nie zrobię tego póki nie porobię badań genetycznych, miałam plan wdrożyć gluten, aby zrobić mu inne badania w kierunku celiakii ale skoro można zrobić badania genetyczne będąc na diecie bg to najpierw zrobię te badania. Dopiero póżniej pomyśle o wdrożeniu glutenu.
Odpowiadając na Twoje pytanie, alergolog wytłumaczyła mi że to alergia która mija, wiec przejscie na diete bg i bezmleczną pozwoli organizmowi nabrac odporności i być może ponowne wprowadzenie diety mlecznej i glutenowej pokaże że już nic sie nie dzieje w organiźmie.
Ale ja pódję swoja drogą, najpierw badania genetyczne pożniej decyzje.

Szkoda mi mojego malucha bo w przedszkolu je inaczej, nie smakują mu rzeczy bezglutenowe, czasami koledze w przedszkolu podbierze ser żółty:-) choć generalnie wie co może a co nie.
Nie wiem jak to będzie bo za rok idzie do szkoły i o ile przedszkole układa mu menu bezglutenowe i bezmleczne, to w szkole może być problem - czas pokaże

Zauważyłam tez że po maśle nic mu nie jest, chcę spróbowac z serem żółtym i ew. kefirem, jak mu nic nie będzie to bym przy tym została i to tyle z nabiału by było. Melak na pewno nie zamierzam mu dawać, ja sama mleka nie znosze i ogólnie nabiału, wiec moze i ja coś mam np nietolerancje laktozy.

Przeraża mnie to, że człowiek sam musi wszystkiego szukac i dochodzić

Dzięki raz jeszcze za informacje
Awatar użytkownika
alva_alva
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2067
Rejestracja: czw 12 sty, 2012 14:37

Post autor: alva_alva »

Kasiu, zrób to badanie genetyczne, bo dowiesz się przynajmniej czy masz opcje wykluczenia celiakii. Jeśli genu dziecko nie ma, to celiakię możesz sobie na 99% odpuścić i skupić się na badaniach alergologicznych bardziej.
W żółtym serze czy maśle jest mało laktozy w przeciwieństwie do mleka na przykład, więc stąd dziecko lepiej je toleruje. Możliwe, że reakcja zależy od ilości i jak zje dwa plasterki sera, to nic nie jest, ale jak by zjadł z pięć plasterków, to by już jakieś objawy były.
Jako alternatywne zródło wapnia możesz dziecku podawać też produkty sojowe, które mają dużo wapnia. Są mleka sojowe wzbogacane witaminami, w tym wit. D, o różnych smakach i naprawdę można na nich robić dobre naleśniki, ciasta itd. Są także napoje orzechowe, migdałowe, także bardzo smaczne i dobre na naleśniki. Ja osobiście wcześniej soi nie jadłam, ale byłam także na diecie bez laktozy pół roku i odkryłam wiele ciekawych produktów sojowych min. Lubię bardzo parówki sojowe. Na ciepło z ketchupem są naprawdę bardzo smaczne. Zamiast twarogu można dodawać do farszów pierogów czy naleśników tofu z owocami, z cukrem czy syropem z agawy na przykład.

Możesz spróbować wprowadzić gluten i zobaczyć czy to coś zmieni, choć jeśli masz to badanie transformacji pozytywne , to nie wiem czy może jeszcze nie poczekać nieco. Alergolog może mieć z tym rację, że może to jest taka właśnie przejściowa alergia i minie po czasie, jednak skoro po twarogu widać objawy, to raczej nie jest to jeszcze etap "minięcia" Można mieć alergię i celiakię razem. Jedno nie wyklucza drugiego.
Ostatnio zmieniony czw 12 wrz, 2013 12:05 przez alva_alva, łącznie zmieniany 1 raz.
kasia_30
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: pt 06 wrz, 2013 12:27
Lokalizacja: od lekarza

Post autor: kasia_30 »

Dziękuję za rady:-)

Odnośnie mleka, podaje dziecku mleko ryżowe wzbogacone Vit D i wapniem, u chłopców z soja trzeba uważac bo może powodowac bezpłoność ( teoria dietetyka) wiec póki co jesteśmy na ryżowym, oststnio wprowadzili mleko ryzowe wzbogacone o wapń i Vit D o smaku waniliowym:-)
Naleśniki jak najbardziej robię, z maki bezglutenowej i na mleku ryzowym.
Sama pieke chleb bezglutenowy ale mojemu dziecku nie smakuje, specjalnie zakupiłam maszyne a ten mały nie chce tego chleba jesć, a kombinowałam na różne sposoby. Dwa dni temu znalazłam super piekarnię w Warszawie, która na bieżąco piecze chleb i co najweazniejsze moje dziecko go uwielbia, wiec chyba z wdrażaniem diety bg poczekam, bo nic tak nie sprawiało trudności jak chleb a jak on już jest to jest w miarę ok.

Z tą laktozą to pewnie jest tak jak piszesz, że mała ilośc nie daje u niego objawów.

Raz jeszcze dzięki:)
ODPOWIEDZ