bardziej złożone pytanie

Na pytania dotyczące żywienia i diety bezglutenowej odpowiada Maja Łowińska, dietetyk

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dorkub
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 130
Rejestracja: sob 20 kwie, 2013 17:20
Lokalizacja: Podkarpackie

bardziej złożone pytanie

Post autor: dorkub »

Od dłuższego czasu nurtuje mnie pytanie, czy osoby z celiakią, które przyjmują gluten w pożywieniu, organizm przyjmuje składniki pokarmowe tak jak z jedzenia nieglutenowego? Ponoć osoby z celiakią to zazwyczaj osoby chude, zaś ja spotkałam kilka osób "przy kości" albo i lepiej (bez urazy, proszę :)), i się zastanawiam jak to jest z tymi kaloriami. A nurtuje mnie to w sposób szczególny, ponieważ wg lekarzy niska masa to jeden z objawów, lecz dużo z tych osób nie narzeka na zbyt niską wagę, wręcz przeciwnie.
celiakia od lutego 1996 ;)
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8103
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: bardziej złożone pytanie

Post autor: Leeloo »

organizm ogarnięty chorobą z autoagresji reaguje na swój własny sposób. to jest mega złożone zjawisko. jedni chudną na potęgę, mają biegunki, wymioty i brak apetytu, inni jedzą normalnie/odczuwają wieczny głód i m.in dlatego, że sporo jedzą jakoś te kalorie się zbierają i jest ich nadwyżka. Kalorie to nie minerały czy witaminy, a one też odgrywają kluczową rolę w całym metabolizmie człowieka. Kalorie biorą się z : białek, węglowodanów, tłuszczu, błonnika (też węglowodan) i alkoholu. Kiedy w ciele jest stan zapalny można chudnąć, albo tyć. Tyje się głównie od gromadzenia wody i toksyn, których chory organizm nie potrafi poprawnie wydalić. Kiedy toksyny i metabolity nie moga być całkowicie wywalone, cała gospodarka zostaje zaburzona i wtedy też dochodzi odkładanie tkanki tłuszczowej, co również potęgują powszechnie występujące w celiakii zaburzenia hormonalne jak i niewrażliwość komórek na ich działanie (np. niedoczynność tarczycy z niewrażliwości komórek na tyroksynę, insulinoopornosć = tycie)
To nie oznacza, że osoby przy kości lub przy kościach :P nie mają niedoborów. o nie! BARDZO duże prawdopodobieństwo, że mają niedobór witamin, minerałów i objawy z nimi związane. nadwyżka kilogramów nie jest z nadmiaru niezbędnych mikro i makro składników.
Awatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1431
Rejestracja: czw 15 gru, 2005 20:36
Lokalizacja: Warszawa

Re: bardziej złożone pytanie

Post autor: Sheep »

Po za tym, chyba moze też dzialać mechanizm taki, że jak organizm jest ciągle wygłodzony, no bo przez łyse jelita nie wciąga wystarczającej ilości składników odżywczych, no to się uczy odkładać materiał na zapas...
Obrazek
Awatar użytkownika
dorkub
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 130
Rejestracja: sob 20 kwie, 2013 17:20
Lokalizacja: Podkarpackie

Re: bardziej złożone pytanie

Post autor: dorkub »

to w sumie wiele by wyjaśniało :)
celiakia od lutego 1996 ;)
Maja Ł.
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 29
Rejestracja: pt 22 lis, 2013 21:15
Lokalizacja: Warszawa

Re: bardziej złożone pytanie

Post autor: Maja Ł. »

Trawienie i wchłanianie w większości zachodzi w błonie śluzowej jelita cienkiego. Jej powierzchnia jest zwielokrotniona dzięki mikrokosmkom jelitowym znajdującym się na jej powierzchni. Mikrokosmki posiadają tzw rąbki szczoteczkowe jelita wydzielające enzymy pomocne w trawieniu. Organizm osoby chorej na celiakię (jeżeli ma zaleczony stan zapalny w jelitach) wchłania w sposób taki jak organizm osoby bez celiakii. Jeżeli jednak stany zapalne wciąż są obecne w jelicie , np. z powodu nie przestrzegania zasad diety bezglutenowej wówczas wchłanianie może być upośledzone na sutek częściowego lub całkowitego zaniku kosmków jelitowych.
Osoby z celiakią często są szczupłe PRZED DIAGNOZĄ (stany zapalne uniemożliwiają prawidłowe wchłanianie się składników pokarmowych), natomiast przybierają na wadze PO DIAGNOZIE (zanik stanów zapalnych oraz unikanie glutenu) przywracają prawidłową fizjologię jelita.
Niestety produkowana żywność bezglutenowa jest niedoborowa w wiele witamin i mikroelementy, takich jak:
-witaminy z grupy B
-kwas foliowy (szczególne znaczenie w przypadku kobiet w ciąży)
-żelazo, cynk, magnez,
- błonnik
Z tego powodu zachęcam do spożywania naturalnie bezglutenowego pożywienia (które zawiera brakujące witaminy i mikroelementy np.:
- kasza jaglana i gryczana,
- sezam
- brązowy ryż
- proso
- tef,
- amarantus = szarłat,
- tapioka czy komosa ryżowa
Odrębnym tematem są różnego rodzaju zaburzenia wchłaniania, na które może każdy zachorować, bez względu na obecność celiakii czy jej brak. Wówczas organizm ma znaczące Niedoby wielu składników mineralnych. Racją jest, że częściej mamy problem z nadwagą niż z niedożywieniem, a wynikać może to z faktu, że
- nasza bezglutenowa żywność jest bardzo bogata w węglowodany proste,
- często zajadamy się słodyczami zapominająco zdrowych przekąskach
-spora część Polaków (nie tylko z celiakią;)) nie spożywa ciemnego pieczywa (bogatszego pod względem odżywczym i o mniejszej ilości kcal niż białe pieczywo).
Pozdrawiam
Dietetyk Kliniczny
Maja Łowińska
Awatar użytkownika
Anja
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 287
Rejestracja: czw 17 kwie, 2014 12:45
Lokalizacja: Szczecin

Re: bardziej złożone pytanie

Post autor: Anja »

A czy ktoś z was słyszał o diecie dobrych produktów Ewy Bednarczyk - Witoszek. Oglądam, czytam różne publikacje i sama już nie wiem co jeść. Fakt odkąd jestem na diecie ciągle jestem głodna i oszukuję żołądek ile mogę, ale jest to dość trudne. ( Zdarzają się dni bez głodu, ale rzadko).
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3643
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: bardziej złożone pytanie

Post autor: Anula80 »

Czytałam coś na ten temat. Z jednej strony ma to sens, ale z drugiej mam mieszane uczucia. Musiałbym się bardziej zagłębić w temat.
Ja, odkąd jestem na diecie, nie zauważyłam różnicy w ilości jedzenia, wręcz straciłam ochotę na słodycze prawie zupełnie. Za to od 2 miesięcy mnie nie bolała głowa :) co jest w moim przypadku nie do pomyślenia. Nie pamiętam takiego okresu w swoim dorosłym życiu :D Uwielbiam tę dietę :gitara:
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Awatar użytkownika
Anja
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 287
Rejestracja: czw 17 kwie, 2014 12:45
Lokalizacja: Szczecin

Re: bardziej złożone pytanie

Post autor: Anja »

Faktycznie głowa nie boli. Stawy nie dokuczają, a i ciśnienie teraz mam książkowe. A do tej diety też mam mieszane uczucia. Na śniadanie miseczka wiórków kokosowych, albo popcorn. Hmmm....
Olenko
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 2
Rejestracja: ndz 10 sie, 2014 10:27

Re: bardziej złożone pytanie

Post autor: Olenko »

Witam, dwa miesiące temu trafiłam do szpitala, bo miałam anemię-hemoglob. 8 i byłam odwodniona bo przez miesiąc miałam biegunkę, w szpitalu po gastroskopii i wycinkach zdiagnozowano przeciwciała i zanik kosmków. od tamtej pory przestrzegam diety i już nie boli mnie brzuch przybrałam na wadze- ogólnie super. Ale wczoraj napiłam się maślanki truskawkowej i dopiero później przeczytałam skład :( a tam syrop glukozowo-fruktozowy z pszenicy :( i dziś znów biegunka :( czy ktoś wie, czy to oznacza, że znów zaniknęły mi kosmki??? Ile czasu potrzeba, by odrosły? Wiem tylko, że potrzebne są do tego enzymy zawarte m.in. w zielonych częściach roślin i to jem...
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8103
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: bardziej złożone pytanie

Post autor: Leeloo »

zanikanie kosmków to proces złożony i nie trwa kilku minut, tylko jakiś czas i jest poprzedzony stanem zapalnym, przerostem krypt itd. Atrofia kosmków to najgorszy stan jelita w celiakii, ostateczny.

Od pojedynczej wpadki z glutenem nie zanikną kosmki, możesz mieć nieprzyjemne objawy przez kilka dni i zaognić niewygojony jeszcze stan zapalny lub go odnowić. Także pilnuj się za każdym razem, kiedy wkładasz coś do ust, CZYTAJ WSZYSTKIE ETYKIETY produktów nielicencjonowanych naszym znakiem.


"Wiem tylko, że potrzebne są do tego enzymy zawarte m.in. w zielonych częściach roślin i to jem" - powiem szczerze, że pierwszy raz słyszę taką teorię. Do odbudowy kosmków potrzebny jest BRAK glutenu i zdrowa, zbilansowana dieta z odpowiednią podażą witamin i minerałów.
Awatar użytkownika
Anja
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 287
Rejestracja: czw 17 kwie, 2014 12:45
Lokalizacja: Szczecin

Re: bardziej złożone pytanie

Post autor: Anja »

Święta racja. Ja jestem już ok 6 m na diecie i nadal czasami mam wzdęty i obolały brzuch. Kosmki jelitowe odnawiają się długo. Unikaj produktów ciężkostrawnych np. świeże owoce typu śliwki, tłuste i smażone mięso, u mnie też nabiał. Zdrówka życzę :)
Maja Ł.
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 29
Rejestracja: pt 22 lis, 2013 21:15
Lokalizacja: Warszawa

Re: bardziej złożone pytanie

Post autor: Maja Ł. »

Często po zdiagnozowaniu zaleca się również dietę bezlaktozową (jeżeli sama bezglutenowa nie daje rezultatów). W celu poprawy stanu jelit należy w Naszym przypadku stosować się do zasad diety bezglutenowej i wówczas kosmki jelitowe same się zregenerują. Po jakim czasie? Jest to bardzo indywidualna kwestia. zależy od czasu przejścia na dietę i stopnia zniszczenia błony śluzowej(kosmków). U dorosłych przeważnie proces ten trwa od roku do 2 lat. Proszę pamiętać, że celiakia wiąże się z niedoborami wielu składników, które powinniśmy suplementować w tym żelazo. Pozdrawiam:)
Dietetyk Kliniczny
Maja Łowińska
ODPOWIEDZ