Celiakia a białko i wapń

Na pytania dotyczące żywienia i diety bezglutenowej odpowiada Maja Łowińska, dietetyk

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Derwid
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 266
Rejestracja: pt 10 paź, 2014 17:12
Lokalizacja: Śląsk

Celiakia a białko i wapń

Post autor: Derwid »

Załóżmy, że mam celiakię i do tego odrzucam produkty mleczne (mleko i produkty mleczne).
Gdzie w takim razie mam szukać białka i wapnia?
Zamienniki mleka (tzw. "napoje") najczęściej w białko nie obfitują... Mięso, ryże, kasze, jajka?
Awatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3797
Rejestracja: wt 29 paź, 2013 06:56
Lokalizacja: Polska

Re: Celiakia a białko i wapń

Post autor: pleomorfa »

Białko masz: w mięsach, strączkach (w tym soja i produkty sojowe), amarantusie, kasza gryczana, quinoa, rybach i owocach morza, jajach. Są różne odżywki białkowe na białkach fasolowych, konopnych, sojowych, wołowych, jajecznych itd.

Wapń: amarantus, wodorosty, migdały, mak, sezam, jarmuż, brokuł, owoce suszone (np. morele), z tego co pamiętam to jeszcze fasole ładnie wypadały, quinoa.
Podobno dobrym źródłem jest też dodawanie do potraw wyparzonej, wyczyszczonej, wysuszonej i zmielonej skorupki jajka :D.
Oczywiście są też suplementy.

To tak pokrótce.
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8102
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: Celiakia a białko i wapń

Post autor: Leeloo »

Bez mleka zwierzęcego i jego pochodnych można żyć i to dłużej, lepiej i weselej :bunny:

dopowiem do białka:
KREWETKI, RYBY
mięso, fasole, groch, soczewica, ciecierzyca, tofu, ooooorzechy, pestki dyni i słonecznika, bób, drożdże, brokuł, kalafior, kiełki


dopowiem do wapnia:
sardynki z puszki z ośćmi, kapusta pekińska, brukselka, szpinak, żółtko jaja, fasolka szparagowa, fasola, tofu, mleko roślinne fortyfikowane wapniem (najczęściej takie kupujemy), tahini (masło z sezamu), masło migdałowe, suszonych figi, suszone morele, pestki, mleko makowe (domowej roboty), płatki owsiane bg, orzechy włoskie i laskowe
Awatar użytkownika
Derwid
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 266
Rejestracja: pt 10 paź, 2014 17:12
Lokalizacja: Śląsk

Re: Celiakia a białko i wapń

Post autor: Derwid »

Świetnie, dzięki wielkie!
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8102
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: Celiakia a białko i wapń

Post autor: Leeloo »

na zdrówko, Pszczółko g:D
Awatar użytkownika
Derwid
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 266
Rejestracja: pt 10 paź, 2014 17:12
Lokalizacja: Śląsk

Re: Celiakia a białko i wapń

Post autor: Derwid »

Właśnie opycham się czerwoną fasolką, bzz-bzzzy! <zajac>
Awatar użytkownika
Anika78
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 222
Rejestracja: śr 19 mar, 2014 23:47
Lokalizacja: świętokrzyskie

Re: Celiakia a białko i wapń

Post autor: Anika78 »

Bardzo dobrym źródłem ,łatwo przyswajalnego białka,są nasiona kozieradki,zmielone można przemycić np.do omletu
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8102
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: Celiakia a białko i wapń

Post autor: Leeloo »

Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8102
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: Celiakia a białko i wapń

Post autor: Leeloo »

Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8102
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: Celiakia a białko i wapń

Post autor: Leeloo »

grooby
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: pn 17 paź, 2016 15:11

Re: Celiakia a białko i wapń

Post autor: grooby »

A co myśliszice o takim "sztucznym" białku - https://sklep.kfd.pl/bialko-serwatkowe-c-64.html? tzn ono jest produkowane z mleka ale takie powiedzmy z paczki. To dobry pomysł, żeby uzupłenić braki białka w organizmie?
Awatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3797
Rejestracja: wt 29 paź, 2013 06:56
Lokalizacja: Polska

Re: Celiakia a białko i wapń

Post autor: pleomorfa »

Powiem tak, z perspektywy żywieniowca to białka izolowane podaje się, gdy a) potrzebne jest białko pod ręką - np. w przypadku sportowców/trenuujących b) gdy człowiek nie jest w stanie podać sobie tyle białka z konwencjonalnej żywności ile potrzebuje i trzeba je uzupełnić.

Więc pytanie z jakiej racji te braki występują, na jakiej podstawie są stwierdzone itp.
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
ODPOWIEDZ