Białka mleka krowiego w wysokiej temperaturze

Na pytania dotyczące żywienia i diety bezglutenowej odpowiada Maja Łowińska, dietetyk

Moderator: Moderatorzy

Białka mleka krowiego w wysokiej temperaturze

Postprzez Pajacynka » Pt 27 lis, 2015 22:23

Czy to możliwe, żeby białka mleka krowiego traciły swoje właściwości alergizujące w temperaturze powyżej powiedzmy 160 stopni? Szukam jakichś naukowych dowodów za lub przeciw. Mój synek jest alergikiem i po spożyciu mleka i pochodnych ma okropne atopowe zmiany na skórze. Szefostwo przedszkolnego cateringu podaje informację, że ciasteczka z serwatką w składzie są bezpieczne, bo przecież pieczone w wysokiej temperaturze. Doktora Google już pytałam, a może Wy wiecie więcej?
Pajacynka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 401
Dołączył(a): N 02 mar, 2014 22:23

Re: Białka mleka krowiego w wysokiej temperaturze

Postprzez Leeloo » Pt 27 lis, 2015 23:38

Pajacynko, leże teraz w spartańskich warunkach, nie mam nawet jak podeslac linku, ale wygoogluj sobie pdfy:
Wpływ procesów technologicznych na zmiany alergenności żywności oraz Wpływ modyfikacji technologicznych na zmianę właściwości immunoreaktywnych białek mleka krowiego, oba Barbary Wróblewskiej.
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7360
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Re: Białka mleka krowiego w wysokiej temperaturze

Postprzez Pajacynka » So 28 lis, 2015 07:44

Dzięki Leeloo, jesteś wielka! <całus>
Zdrowia życzę, bo wydaje mi się, że potrzebujesz :(
Pajacynka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 401
Dołączył(a): N 02 mar, 2014 22:23

Re: Białka mleka krowiego w wysokiej temperaturze

Postprzez Leeloo » So 28 lis, 2015 11:55

Ojej dziękuję Ci bardzo..potrzebuje teraz wszystkiego, a już szczęścia przede wszystkim..
Mam nadzieję że te pozycje powiedzą Ci wszystko, uprzedzam jednak że to już naukowe wywody, czasem ciężko się czyta.
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7360
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Re: Białka mleka krowiego w wysokiej temperaturze

Postprzez Pajacynka » Pt 04 gru, 2015 14:18

Wszystkiego mi nie powiedziały, ale już dużo więcej wiem :) Dzięki Leeloo. Zrozumiałam z tego, że chociażby nie wiem jak byśmy to mleko traktowali (np. temperaturą) to i tak całkowicie, na 100 %, nie da się usunąć alergenów. Tylko dlaczego ja muszę takich rzeczy szukać sama, a dietetyk zatrudniony przez firmę cateringową twierdzi coś innego? :(
Pajacynka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 401
Dołączył(a): N 02 mar, 2014 22:23

Re: Białka mleka krowiego w wysokiej temperaturze

Postprzez pleomorfa » Pt 04 gru, 2015 17:39

Bo z dietetykami jest jak z lekarzami, są specjaliści i parapety.
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
Avatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3799
Dołączył(a): Wt 29 paź, 2013 07:56
Lokalizacja: Polska

Re: Białka mleka krowiego w wysokiej temperaturze

Postprzez Leeloo » Pt 04 gru, 2015 18:05

pleomorfa napisał(a):Bo z dietetykami jest jak z lekarzami, są specjaliści i parapety.



O to to :)


Czytalam jeszcze że kazeina pod wpływem wysokiej temperatury wręcz staje się jeszcze bardziej alergizująca.
Generalnie mleko zwierzęce jest dla zwierząt :gitara:
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7360
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Re: Białka mleka krowiego w wysokiej temperaturze

Postprzez Pajacynka » Pt 04 gru, 2015 19:41

A gdzie to przeczytałaś? Interesujące bardzo :)
Popieram z tym mlekiem. A co sądzisz na temat twarogów, serów etc.?
Pajacynka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 401
Dołączył(a): N 02 mar, 2014 22:23

Re: Białka mleka krowiego w wysokiej temperaturze

Postprzez Leeloo » Pt 04 gru, 2015 20:43

No właśnie nie mogę znaleźć źródła, ale utknęło mi to mocno w pamięci.

Co myślę...jeden pies co mleko, ale na pewno mniejsze zło.
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7360
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Re: Białka mleka krowiego w wysokiej temperaturze

Postprzez Pajacynka » Pt 04 gru, 2015 21:51

Jakbyś sobie przypomniała, to napisz mi proszę. Będę miała argumenty w dyskusji z dyrektorem cateringu.
Pajacynka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 401
Dołączył(a): N 02 mar, 2014 22:23


Powrót do Porady żywieniowe

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość