Białka mleka krowiego w wysokiej temperaturze
Moderator: Moderatorzy
Białka mleka krowiego w wysokiej temperaturze
Czy to możliwe, żeby białka mleka krowiego traciły swoje właściwości alergizujące w temperaturze powyżej powiedzmy 160 stopni? Szukam jakichś naukowych dowodów za lub przeciw. Mój synek jest alergikiem i po spożyciu mleka i pochodnych ma okropne atopowe zmiany na skórze. Szefostwo przedszkolnego cateringu podaje informację, że ciasteczka z serwatką w składzie są bezpieczne, bo przecież pieczone w wysokiej temperaturze. Doktora Google już pytałam, a może Wy wiecie więcej?
Re: Białka mleka krowiego w wysokiej temperaturze
Pajacynko, leże teraz w spartańskich warunkach, nie mam nawet jak podeslac linku, ale wygoogluj sobie pdfy:
Wpływ procesów technologicznych na zmiany alergenności żywności oraz Wpływ modyfikacji technologicznych na zmianę właściwości immunoreaktywnych białek mleka krowiego, oba Barbary Wróblewskiej.
Wpływ procesów technologicznych na zmiany alergenności żywności oraz Wpływ modyfikacji technologicznych na zmianę właściwości immunoreaktywnych białek mleka krowiego, oba Barbary Wróblewskiej.
Re: Białka mleka krowiego w wysokiej temperaturze
Dzięki Leeloo, jesteś wielka!
Zdrowia życzę, bo wydaje mi się, że potrzebujesz
Zdrowia życzę, bo wydaje mi się, że potrzebujesz
Re: Białka mleka krowiego w wysokiej temperaturze
Ojej dziękuję Ci bardzo..potrzebuje teraz wszystkiego, a już szczęścia przede wszystkim..
Mam nadzieję że te pozycje powiedzą Ci wszystko, uprzedzam jednak że to już naukowe wywody, czasem ciężko się czyta.
Mam nadzieję że te pozycje powiedzą Ci wszystko, uprzedzam jednak że to już naukowe wywody, czasem ciężko się czyta.
Re: Białka mleka krowiego w wysokiej temperaturze
Wszystkiego mi nie powiedziały, ale już dużo więcej wiem Dzięki Leeloo. Zrozumiałam z tego, że chociażby nie wiem jak byśmy to mleko traktowali (np. temperaturą) to i tak całkowicie, na 100 %, nie da się usunąć alergenów. Tylko dlaczego ja muszę takich rzeczy szukać sama, a dietetyk zatrudniony przez firmę cateringową twierdzi coś innego?
- pleomorfa
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3797
- Rejestracja: wt 29 paź, 2013 06:56
- Lokalizacja: Polska
Re: Białka mleka krowiego w wysokiej temperaturze
Bo z dietetykami jest jak z lekarzami, są specjaliści i parapety.
Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee
Re: Białka mleka krowiego w wysokiej temperaturze
pleomorfa pisze:Bo z dietetykami jest jak z lekarzami, są specjaliści i parapety.
O to to
Czytalam jeszcze że kazeina pod wpływem wysokiej temperatury wręcz staje się jeszcze bardziej alergizująca.
Generalnie mleko zwierzęce jest dla zwierząt
Re: Białka mleka krowiego w wysokiej temperaturze
A gdzie to przeczytałaś? Interesujące bardzo
Popieram z tym mlekiem. A co sądzisz na temat twarogów, serów etc.?
Popieram z tym mlekiem. A co sądzisz na temat twarogów, serów etc.?
Re: Białka mleka krowiego w wysokiej temperaturze
No właśnie nie mogę znaleźć źródła, ale utknęło mi to mocno w pamięci.
Co myślę...jeden pies co mleko, ale na pewno mniejsze zło.
Co myślę...jeden pies co mleko, ale na pewno mniejsze zło.
Re: Białka mleka krowiego w wysokiej temperaturze
Jakbyś sobie przypomniała, to napisz mi proszę. Będę miała argumenty w dyskusji z dyrektorem cateringu.