Zapytanie o kilka(naście)

Na pytania dotyczące żywienia i diety bezglutenowej odpowiada Maja Łowińska, dietetyk

Moderator: Moderatorzy

Zapytanie o kilka(naście)

Postprzez Squall99 » Pn 04 sty, 2016 15:47

Witam,
Z racji tego, że wciąż się uczę co jeść a czego unikać (a do objawów doszła podwyższona tarczyca i leki na nią) - chciałbym dla pewności spytać Was o kilka produktów czy są bezpieczne choć wydają się banalne) by mieć pewność co do ich spożywania

- Pierwsza rzecz to masło. Słyszałem coś o maśle "Lumiko", że jest bez laktozy i idzie je dostać w Piotrze i Pawle - czy ktoś stosował ? Czy wiadomo ile % ma masło i czy nie ma żadnych sztucznych i chemicznych domieszek ? I oczywiście banalne pytanie - czy nie ma glutenu ani też możliwości jego skażeniem na produkcji ?
Jeżeli macie jakieś inne bezlaktozowe masłą z powyższymi informacjami sprawdzone to chętnie poznam.

- Druga sprawa to Oliwa z oliwek. Czy takowa popularnej firmy Monini clasico jest bezpieczna dla bezglutenowców? Obawy jak powyżej jeżeli chodzi o glut. Ktoś używa?

- Trzecia sprawa to pytanie o krzyżowe działanie różnych produktów, które to ponoć wywołują alergię bądź efekty jak gluten (poprzez krzyżowe działanie w organiźmie). Chodzi mi o takie rzeczy jak ryż biały, mąka(i przetwory) z kukurydzy, mąka jaglana (ponoć zakazana w hashi?) - czy spożywacie owe produkty? Czy nie ma tzw krzyżowych reakcji, bo czasami mi się wydaje, że im człowiek więcej się naczyta tym jest głupszy i w końcu najlepiej zostać o samej wodzie....
Przy okazji chciałem spytać czy ktoś się orientuje czy mąka kasztanowa też się zalicza do tych produktów co to mogą wywołać krzyżowe reakcje? Właśnie zakupiłem bezglutenową mąkę kasztanową Incoli i mam zamiar powoli ją wprowadzać, ale jak wspomniałem - od tego czytania, to człowiek dziczeje.

- Ogólne pytanie o mięso: zauważyłem, że po wieprzowym mięsie gdy je chociaż zmieszam pół na pół z kurzym to mam pewne problemy - organizm strasznie długo je trawi (juz nie wspominając jak się takowe połączy z ziemniakami). Natomiast same kurze/indycze mięso chciałbym ograniczyć, bo chociaż powszechnie uważane za najzdrowsze - to jednak antybiotyki,gmo sztuczne pasze i mączki zwierzęce (najwięcej występuje u drobiu) i przez to czasami zauważę, żę raz po mięsie takim jest ok, a raz gorzej. Póki co przestałem kupować "wielkie piersi" bo te są najbardziej nafaszerowane i postaram się rozejrzeć za "gospodarską" kurą. I tutaj moje pytanie - czy jadacie cielęcinę ? W naszym chorym uprzemysłowionym świecie cielak ponoć jeszcze jest najlepszym rozwiązaniem, stąd moje pytanie . Ponoć cielęcina jest łatwo przyswajalna przez organizm (a na pewno lepiej niż wieprzowina).

- Ostatnie pytanie może się już w ogóle wydać trywialne no ale nie będę sobą, jeżeli się nie upewnię ;) Zamierzam upiec chleb ryżowy na zakwasie - owy zakwas również bym chciał zrobić ryżowy. W każdym przepisie na wspomniany zakwas jest podany w składzie cukier(brązowy), którego ja osobiście w swojej diecie (cukier = zło). I tu banalne pytanie - czy jest możliwość by cukier był zanieczyszczony glutenem ? Kupujecie i spożywacie? Być możę konkretne firmy?

Wybaczcie proszę takie pytania z mojej strony, ale kieruje mną głównie strach, ponieważ już kilka razy przekonałem się, co się stanie, gdy nieświadomie przemycę w swojej diecie choćby śladowe ilości glutenu - koszmar.
Dlatego proszę o wyrozumiałość i ewentualną pomoc w odpowiedziach na powyższe pytania ,
pozdrawiam :)
Avatar użytkownika
Squall99
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 27
Dołączył(a): Cz 16 lip, 2015 21:36

Re: Zapytanie o kilka(naście)

Postprzez pleomorfa » Pn 04 sty, 2016 16:32

Witaj.

1. Masło z zasady nie powinno mieć glutenu i nie wiem co by tam musieli wpakować, żeby miało. Co do Lumiko i % masła w maśle nie odpowiem, bo nie jadam. Skażenie zawsze może być, w zależności, co produkują (choć w mleczarstwie to naprawdę musiałoby być trudne), ale tutaj się kłania czytanie etykiet. Musiałbyś być bardzo wrażliwy na laktozę, żeby nie tolerować nawet masła.

2. W oliwie z oliwek nie ma prawa być glutenu ani niczego podobnego. Pij na zdrowie.

3. W wodzie są bakterie i nadmiar wody też szkodzi :P . A tak serio to reakcjami krzyżowymi powinni się przejmować alergicy i wtedy faktycznie trzeba zdawać sobie sprawę, że takie zjawisko istnieje jak alergia krzyżowa. Natomiast jeżeli nie masz alergii to bym się jakoś nad tym nie rozwodziła. Co do kaszy jaglanej to faktycznie nie jest zalecana w zbyt dużych ilościach osobom z hashimoto.
Co do mąki kasztanowej to nigdy nie spotkałam kasztana jako alergii pokarmowej w żadnych tabelach z alergiami, być może zbyt egzotyczny produkt jak na razie.

4. Kurczaka nie uznaje się za najzdrowszego, indyka owszem, bo ma małe serce i nie jest w stanie znieść szprycowania. Co do kurczaków polecam kurczaki kukurydziane, podobno pasza bez gmo, w 50% z kukurydzy, hasają sobie po polu i generalnie podobno jest im świetnie, tylko trochę droższe niż normalne. Co do trawienia, bo przyswajalność rozważa się na poziomie peptydów to jest to jednak czerwone mięso, które generalnie trawi się dłużej, natomiast jest chudziutka i to też na jej "ciężar" dla żołądka wpływa. Możliwe, ze po prostu źle reagujesz na wieprzowinę i stąd taka reakcja. Generalnie umiar i urozmaicenie.

5. Przykre, ale prawdziwe, może być - patrz produkty Kupca. Najlepiej wybierać firmy, które zajmują się tylko i wyłącznie cukrem jak np. Diamant.

Każdy ma prawo czuć się zagubiony. Powodzenia :)
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
Avatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3792
Dołączył(a): Wt 29 paź, 2013 07:56
Lokalizacja: Polska

Re: Zapytanie o kilka(naście)

Postprzez gronkowiec » Pn 04 sty, 2016 20:21

Masło z reguły ma mniej laktozy niż pozostałe produkty, najmniej ma z ukwaszonej śmietanki. Są to śladowe ilości, natomiast w smaku jest kwaskowate. W sklepie znajdziesz je pod nazwą extra lub pasteryzowane. Nie powinno mieć więcej niż 0,6% laktozy.
Co do oleju/oliwy musisz sprawdzać producenta, jak wszystkich pozostałych produktów. Uważaj na oleje kujawskie, bo oni mogą mieć zanieczyszczone glutenem z racji oleju z 3 zbóż.

Zakwas możesz zrobić słodząc go miodem. Co do cukru - im bardziej zbrylony, tym lepiej, podobnie jak sól, nie ma tam substancji zapobiegającej zbrylaniu, w której czasami jest skrobia pszenna.
gronkowiec
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 169
Dołączył(a): Pn 06 mar, 2006 22:20
Lokalizacja: Zielona Góra


Powrót do Porady żywieniowe

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości