Dziecko w żłobku

Na pytania dotyczące żywienia i diety bezglutenowej odpowiada Maja Łowińska, dietetyk

Moderator: Moderatorzy

Dziecko w żłobku

Postprzez madziolek85 » Śr 27 kwi, 2016 13:12

Cześć.
Mam pytanie czy ktoś może mi pomóc. Moje dziecko jest na diecie bezglutenowe i bezmlecznej ma 2.5 latka.
Chodzi do żłobka i wszystko by było dobrze gdyby nie to ze w żłobku zmienili catering i jest masakra!!!!!!
U Julki pojawiło się uczulenie na palikach i liszaje.
Gastroenterolog kazał jej podać ketotifen była na tym leku 2 tygodnie, nasiliła się alergia i na wieczorówce kazali mi podać Jovesto.
Z policzków faktycznie zeszło, ale Julka wstaje wcześnie jest rozdrażniona płaczliwa zła na wszystko. Może ktoś mi doradzi co robię żle Wykluczyła z menu już całe mleko bez laktozowe (wycofane zupełnie), Soja, Herbata owocowa, Pieczywo własnego wypieku (proszę by została wprowadzona firma schar ) Morele suszone Migdały Dynia Cieciorka Daktyle suszone Otręby.

1. Poniedziałek

Śniadanie – Kanapka z dżemem brzoskwiniowym
60 g Chleb własnego wypieku
20 g Dżem brzoskwiniowy
10 g Optima cardio
100 g Herbata czarna


II Śniadanie - Kanapka z kurczakiem gotowanym sałatą i pomidorem
80 g Chleb własnego wypieku
5 g Optima cardio
5 g Sałata - parę liści
30 g Pierś drobiowa gotowana
10 g Pomidor
100 g Herbata czarna

Zupa - Zupa krem z kalafiora z kasza
200 g Zupa kalafiorowa – 1 talerz
10 g Kasza jaglana - 1 łyżka
Przepis na 1 osobę:
Składniki: 1/3 kalafiora, 300 ml bulionu warzywnego, 1 ziemniak, 1 łyżka oliwy z oliwek, pieprz, tymianek
Wykonanie: W garnku szklimy pokrojonego ziemniaka. Wlewamy wywar i dodajemy różyczki kalafiora – gotujemy. Miksujemy, doprawiamy. Podajemy kaszą.

Obiad - Grillowana pierś z kurczaka podawana z surówką z białej kapusty oraz ziemniaki z koperkiem
80 g Kotlety z kurczaka saute, grillowane
100 g Surówka z białej kapusty z koperkiem
100 g Ziemniaki, - 1 szt.
200 g Kompot owocowy


Podwieczorek – Ciasto biszkoptowe z jabłkiem i musem z malin i truskawek
2. Wtorek

Śniadanie - Kanapka z dżemem porzeczkowym
80 g Chleb własnego wypieku
5 g optima cardio
40 g Dżem porzeczkowy
100 g Herbata czarna

II Śniadanie - Kasza jaglana z bananem
120 g Kasza jaglana na wodzie – 1 porcja
50 g Banan - ½ szt.
100 g Herbata owocowa

Zupa - Zupa cebulowa
200 g Zupa - 1 talerz

(Dla 4-5 osób)
Składniki: ok.1,5 l , 6 średnich cebul, 3 ziemniaki, włoszczyzna (marchewka, pietruszka, mały kawałek selera), 1 listek laurowy, 4 ziarenka ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu , 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, 1 łyżeczka tymianku, , sól, pieprz, natka pietruszki

Wykonanie: Włoszczyznę umyć, obrać, pokroić w kostkę, włożyć do garnka, zalać zimną wodą. Dodać listek laurowy, ziele angielskie. Jak się woda zagotuje rozpuścić kostkę drobiową. Gotować na małym ogniu. Po chwili dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Cebule obrać, pokroić drobno, podsmażyć na oleju, dodać do wywaru. Dusić, aż warzywa będą miękkie (ok. 25 minut). Wyjąć listek laurowy i ziele angielskie. Zmiksować zupę na gładki krem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, tymiankiem i ziołami prowansalskimi.

Obiad - Kotlety jajeczne z marchewką i groszkiem i puree ziemniaczanym
100 g Kotlety z jaj, smażone – 1 szt
100 g Marchewka z groszkiem, gotowana – 1 porcja
100 g Ziemniaki puree – 1 porcja
200 g Kompot owocowy -1/2 kubka


Podwieczorek - Ciasta bezglutenowe
45 g Ciastka – 3 szt.
Składniki na ok. 41 sztuk:
170 g mąki bezglutenowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia bezgliutenowego
160 g cukry trzcinowego
2 jajka
200 g margaryny

W misce mieszam ze sobą mąkę i proszek do pieczenia. W drugiej misce ubijam jajka z cukrem. Dodaję pokrojone na mniejsze kawałki margaryny . Mieszam. Dodaję wymieszane wcześniej mąki i zagniatam ciasto. Rękami odrywam kawałki ciasta, formuję kulki i delikatnie zgniatam. Układam na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy (ciastka podczas pieczenia odrobinę urosną). Ciastka piekę 12 - 13 minut w 190⁰C. Wyjmuję z piekarnika i pozostawiam na kilka minut. Następnie zdejmuję szpatułką z blachy na talerz. Przechowuję w szczelnie zamkniętym pojemniku.

3. Środa
Śniadanie - Kanapka z pastą z marchewki i szczypiorkiem
1 g Szczypiorek
60 g Chleb domowego wypieku
5 g Optima cardio
10 g Pasta z marchewki
100 g Herbata czarna


II Śniadanie - Sałatka z kaszy jaglanej
30 g Kasza jaglana - 3łyżki
10 g Pomidor
15 g Pietruszka, liście – 2 łyżki
5 g Słonecznik, nasiona -1 łyżeczka
5 g Oliwa z oliwek -1 łyżeczka
100 g Herbata czarna


Zupa - Zupa krem z warzyw
200 g Zupa – 1 talerz
20 g Chleb bezgl. – ½ kromki
Przepis na 1 osobę:
Składniki: 1marchewka, ½ małego ziemniaka, 1 pietruszka korzeń, 1/3 cebuli, 1 łyżka oliwy, , 250 ml bulionu warzywnego, sok z cytryny, natka pietruszki, pieprz, majeranek
Wykonanie: Ziemniaka i pietruszkę obrać pokroić w cienkie plastry.
Cebulę i marchew posiekać, podsmażyć, pietruszkę i ziemniaka. Zalać bulionem. Gotować około 15 minut. Zmiksować na krem i doprawić


Obiad - Bezglutenowe kluski kładzione z sosem koperkowym
120 g Kluski kładzione bezgl. – 1 procja
100 g Koperek
30 g Cebula - ½ szt
15 g Pietruszka, liście -2 łyżki
100 g Surówka z marchwi - 1 porcja
200 g Kompot owocowy


Podwieczorek - owoc
120 g Banan - 1 szt.

4. Czwartek
Śniadanie - Kanapka z pastą jajeczną i kiełkami
80 g Chleb własnego wypieku
40 g Pasta z jaj – 2 łyżki
15 g Kiełki
100 g Herbata czarna

II Śniadanie – Kasza kukurydziana na wodzie z dżemem
150 g Kasza kukurydziana na wodzie - 1 porcja
15 g Dżem śliwkowy, niskosłodzony – 1 łyżka
100 g Herbata czarna


Zupa - Rosół drobiowy makaronem
200 g Zupa – 1 talerz
30 g Makaron ryżowy – ¼ szklanki

Przepis na 4 osoby:
Składniki: 1 udziec z indyka, 1 ½ pęczka włoszczyzny, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, oliwa, natka pietruszki lub koper
Wykonanie: Mięso zalewamy zimną wodą i gotujemy na małym ogniu 1h. Dodajemy zioła oraz pokrojone warzywa i ponownie gotujemy do miękkości. Doprawiamy do smaku i podajemy z makaronem.

Obiad - Pieczony schab podawany z mizerią i ziemniakami
100 g Schab, pieczony -1 plaster
100 g Mizeria – same ogórki
100 g Ziemniaki, - 1 ½ szt
200 g Kompot owocowy


Podwieczorek - Mus gruszkowy
125 g Mus gruszkowy


5. Piątek
Śniadanie - Płatki jaglane z gruszką i rodzynkami
20 g Płatki jaglane -3 łyżki
15 g rodzynki suszone – 1 szt.
10 g Gruszka – ½ szt.
100 g woda
100 g Herbata czarna


II Śniadanie - Kanapka z makrelą, sałatą i pomidorem
60 g Chleb własnego wypieku
5 g optima cardio
5 g Sałata
10 g Pomidor
10 g Makrela
100 g Herbata czarna


Zupa – Zupa krem z kalafiora z grzankami bezgl.
200 g Zupa kalafiorowa – 1 talerz
20 g Chleb bezgl. – ½ kromki
Przepis na 1 osobę:
Składniki: 1/3 kalafiora, 300 ml bulionu warzywnego, 1 ziemniak, 1 łyżka oliwy z oliwek, pieprz, tymianek
Wykonanie: W garnku szklimy pokrojonego ziemniaka. Wlewamy wywar i dodajemy różyczki kalafiora – gotujemy. Miksujemy i doprawiamy. Podajemy grzankami

Obiad - Tortilla kukurydziana z solą pieczoną
80 g Tortilla bezgl. – 1 płat
30 g Sałata - mała garść
60 g Sola świeża
100 g Pomidor
200 g Kompot owocowy – ½ kubka

Podwieczorek - owoc
200 g Pomarańcza – 1 szt.
Ostatnio edytowano Cz 28 kwi, 2016 07:44 przez madziolek85, łącznie edytowano 1 raz
madziolek85
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 7
Dołączył(a): Wt 26 kwi, 2016 15:16

Re: Dziecko w żłobku

Postprzez pleomorfa » Śr 27 kwi, 2016 14:08

Córka ma alergie na gluten i mleko?
Mogłabyś zedytować post i dodać firmy, których produkty wypisałaś w jadłospisie?

Jak wygląda teraz jedzenie w żłobku? Tej jadłospis je obrazuje czy teraz córka bierze wszystko z domu?
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
Avatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3792
Dołączył(a): Wt 29 paź, 2013 07:56
Lokalizacja: Polska

Re: Dziecko w żłobku

Postprzez monisiak81 » Śr 27 kwi, 2016 15:25

a ja mam nietypowe pytanie, bo moje dziecko też jest bezmleczne i b/g tylko że w bezmlecznej diecie, nie można w ogóle mleka, więc czy ona ma nietolerancję białek mleka czy laktozy?
monisiak81
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 280
Dołączył(a): Wt 05 kwi, 2011 11:02
Lokalizacja: Warszawa

Re: Dziecko w żłobku

Postprzez pleomorfa » Śr 27 kwi, 2016 15:33

Trochę off top, ale może mnie stad nie wyrzucą.

Pytanie nie na jakiej diecie jest, tylko czego nie może. Z testów skórnych (czy z krwi) wychodzi alergia na białko mleka, wtedy nie można w ogóle niczego, co mleko zawiera. Przy nietolerancji laktozy najczęściej można produkty mleczne fermentowane oraz produkty bezlaktozowe (nietolerancję laktozy bada się - doświadczalnie :043: - albo przez testy wodorowe) i wtedy wprowadza się dietę bezlaktozową.
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
Avatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3792
Dołączył(a): Wt 29 paź, 2013 07:56
Lokalizacja: Polska

Re: Dziecko w żłobku

Postprzez madziolek85 » Cz 28 kwi, 2016 07:49

Tak jest uczulona na gluten i mleko.
Tak wszystko co jest napisane to je w żłobku .
Ale ma silną alergii i już nie wiem, na co.
firm nie mam.
madziolek85
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 7
Dołączył(a): Wt 26 kwi, 2016 15:16

Re: Dziecko w żłobku

Postprzez pleomorfa » Cz 28 kwi, 2016 08:35

Bez podania marek produktów to nie możemy dojść od czego to jest, bo wystarczy taki szczegół jak bulion z kostki albo aromat w herbacie.
Praktycznie w każdym posiłku jest coś, co może być glutenowe, a czy jest to nie sprawdzimy, bo nie ma jak.

Dopóki nie ma pewności, że nie spożywa glutenu i mleka to chyba trzeba zacząć od upewnienia się.
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
Avatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3792
Dołączył(a): Wt 29 paź, 2013 07:56
Lokalizacja: Polska

Re: Dziecko w żłobku

Postprzez monisiak81 » Cz 28 kwi, 2016 13:14

wybaczcie, wydawało mi się (chyba) że w podanym jadłospisie były płatki na mleku (bzlakt).
monisiak81
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 280
Dołączył(a): Wt 05 kwi, 2011 11:02
Lokalizacja: Warszawa

Re: Dziecko w żłobku

Postprzez madziolek85 » Cz 28 kwi, 2016 14:41

tak wiem walcze z tym cateringiem. napisałam o te firmy i zobaczymy co mi odp.
madziolek85
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 7
Dołączył(a): Wt 26 kwi, 2016 15:16

Re: Dziecko w żłobku

Postprzez Anula80 » Pt 29 kwi, 2016 15:47

Skoro zmieniła się firma, a wcześniej było wszystko ok, to coś jest na rzeczy
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3667
Dołączył(a): Śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański


Powrót do Porady żywieniowe

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości