Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej oraz Międzynarodowe Stowarzyszenie Studentów Medycyna IFMSA zapraszają na konferencję poświęconą celiakii, która odbędzie się 12.03.2011 r. we Wrocławiu na sali wykładowej Kliniki Chorób Wewnętrznych i Alergologii ul. R. Traugutta 57/59 (parter - wejście od ul. Pułaskiego).
Początek konferencji godz. 11.00.
Program:
1. Co chory i jego rodzina powinni wiedzieć o celiakii - dr med. Ewa Waszczuk
2. Postępowanie dietetyczne w chorobie trzewnej - dr hab.n.farm. Bożena Regulska-Ilow
3. Metody wytwarzania zakwasu bezglutenowego - Ireneusz Ligęza z Piekarni Bezglutenowej KIM z Wrocławia.
Kontakt: tel. 506 358 884.
Wrocław 12.03.2011 r. konferencja
Moderator: Moderatorzy
- GosiaM
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 866
- Rejestracja: pn 24 maja, 2004 22:49
- Lokalizacja: Wrocław
Wrocław 12.03.2011 r. konferencja
Ostatnio zmieniony czw 17 lut, 2011 22:47 przez GosiaM, łącznie zmieniany 1 raz.
- Moja córcia już 15! lat na diecie...
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
- GosiaM
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 866
- Rejestracja: pn 24 maja, 2004 22:49
- Lokalizacja: Wrocław
Przypominam o konferencji i zapraszam.
- Moja córcia już 15! lat na diecie...
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
Byłam dziś na konferencji dot. celiakii (we Wrocławiu). Było w porzo. Frekwencja niezbyt duża. Ale wykłady naprawdę ciekawe. "Bezpieczny" sposób zadawania pytań prowadzącym - pytania spisane na kartkach wręczane w trakcie przerwy organizatorom. Po przerwie odpowiedzi ustne na forum. Fajne bo nie każdy ma odwagę pytac głosno na forum. Tym bardziej, że wówczas wszyscy się odwracają i gapią na pytającego jakby miał rogi? Może ktos wie co chcą zobaczyc???
Pytałam o "zjadliwośc" batoników MARS, które kocham, niestety, platonicznie. Na opakowaniu stoi: słód jęczmienny. Ale ponoc już bezpieczny dla nas bo frakcja białkowa oddzielona i zminimalizowana poniżej 20 ppm. P. doc. Regulska-Ilow mnie zmartwiła, że jednak lepiej nie pałaszowac bo pewności co do czystosci brak. No i masz babo placek! Pa, pa, pa Marsiki!
Pytałam o "zjadliwośc" batoników MARS, które kocham, niestety, platonicznie. Na opakowaniu stoi: słód jęczmienny. Ale ponoc już bezpieczny dla nas bo frakcja białkowa oddzielona i zminimalizowana poniżej 20 ppm. P. doc. Regulska-Ilow mnie zmartwiła, że jednak lepiej nie pałaszowac bo pewności co do czystosci brak. No i masz babo placek! Pa, pa, pa Marsiki!
- titrant
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 2152
- Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
- Lokalizacja: Kraków
Wg Wikipedii i zamieszczonych w niej źródeł, słód jęczmienny to zmielone ziarno. A zmielone ziarno to ok. 10% glutenu. Nie ma zmiłuj. To jakościowo co innego, niż skrobia, która może być oczyszczona z resztek...parówka pisze:Pytałam o "zjadliwośc" batoników MARS, które kocham, niestety, platonicznie. Na opakowaniu stoi: słód jęczmienny.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
- Małgorzata
- -#Moderator
- Posty: 1579
- Rejestracja: pn 03 sty, 2005 22:56
- Lokalizacja: Warszawa
Zapraszamy do obejrzenia zdjęć, relacja z konferencji:
http://celiakia.pl/index.php?option=com ... Itemid=123
Wielkie brawa dla GosiM i pozostałych organizatorów
http://celiakia.pl/index.php?option=com ... Itemid=123
Wielkie brawa dla GosiM i pozostałych organizatorów