Wrocław 12.03.2011 r. konferencja

Organizowane przez Stowarzyszenie i inne.

Moderator: Moderatorzy

Wrocław 12.03.2011 r. konferencja

Postprzez GosiaM » Cz 17 lut, 2011 23:45

Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej oraz Międzynarodowe Stowarzyszenie Studentów Medycyna IFMSA zapraszają na konferencję poświęconą celiakii, która odbędzie się 12.03.2011 r. we Wrocławiu na sali wykładowej Kliniki Chorób Wewnętrznych i Alergologii ul. R. Traugutta 57/59 (parter - wejście od ul. Pułaskiego).
Początek konferencji godz. 11.00.


Program:

1. Co chory i jego rodzina powinni wiedzieć o celiakii - dr med. Ewa Waszczuk
2. Postępowanie dietetyczne w chorobie trzewnej - dr hab.n.farm. Bożena Regulska-Ilow
3. Metody wytwarzania zakwasu bezglutenowego - Ireneusz Ligęza z Piekarni Bezglutenowej KIM z Wrocławia.

Kontakt: tel. 506 358 884.
Ostatnio edytowano Cz 17 lut, 2011 23:47 przez GosiaM, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
GosiaM
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 890
Dołączył(a): Pn 24 maja, 2004 22:49
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez GosiaM » Wt 08 mar, 2011 00:11

Przypominam o konferencji i zapraszam.
Avatar użytkownika
GosiaM
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 890
Dołączył(a): Pn 24 maja, 2004 22:49
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez parówka » So 12 mar, 2011 20:28

:) Byłam dziś na konferencji dot. celiakii (we Wrocławiu). Było w porzo. Frekwencja niezbyt duża. Ale wykłady naprawdę ciekawe. "Bezpieczny" sposób zadawania pytań prowadzącym - pytania spisane na kartkach wręczane w trakcie przerwy organizatorom. Po przerwie odpowiedzi ustne na forum. Fajne bo nie każdy ma odwagę pytac głosno na forum. Tym bardziej, że wówczas wszyscy się odwracają i gapią na pytającego jakby miał rogi? Może ktos wie co chcą zobaczyc??? :zdziw:
Pytałam o "zjadliwośc" batoników MARS, które kocham, niestety, platonicznie. Na opakowaniu stoi: słód jęczmienny. Ale ponoc już bezpieczny dla nas bo frakcja białkowa oddzielona i zminimalizowana poniżej 20 ppm. P. doc. Regulska-Ilow mnie zmartwiła, że jednak lepiej nie pałaszowac bo pewności co do czystosci brak. No i masz babo placek! Pa, pa, pa Marsiki! :/
parówka
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 75
Dołączył(a): So 17 paź, 2009 13:46
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez titrant » So 12 mar, 2011 22:34

parówka napisał(a):Pytałam o "zjadliwośc" batoników MARS, które kocham, niestety, platonicznie. Na opakowaniu stoi: słód jęczmienny.


Wg Wikipedii i zamieszczonych w niej źródeł, słód jęczmienny to zmielone ziarno. A zmielone ziarno to ok. 10% glutenu. Nie ma zmiłuj. To jakościowo co innego, niż skrobia, która może być oczyszczona z resztek...
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
Avatar użytkownika
titrant
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 2165
Dołączył(a): N 26 paź, 2008 19:51
Lokalizacja: Kraków

Postprzez Małgorzata » Cz 24 mar, 2011 21:49

Zapraszamy do obejrzenia zdjęć, relacja z konferencji:

http://celiakia.pl/index.php?option=com ... Itemid=123

Wielkie brawa dla GosiM i pozostałych organizatorów :)
Obrazek
Avatar użytkownika
Małgorzata
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1655
Dołączył(a): Pn 03 sty, 2005 23:56
Lokalizacja: Warszawa


Powrót do Konferencje

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości