Wrocław - konferencja poświęcona celiakii 26.11.2011

Organizowane przez Stowarzyszenie i inne.

Moderator: Moderatorzy

Postprzez wieczorynka » Śr 07 gru, 2011 13:20

ja też baardzo chętnie bym poczytałamoże faktycznie ktoś ma materiały i to nie koniecznie z tej konferencji.
wieczorynka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 435
Dołączył(a): Pt 25 lut, 2011 12:30
Lokalizacja: Żory

Postprzez parówka » Śr 07 gru, 2011 21:44

hej, spróbuję napisac Wam conieco wieści z konferencji.
2% fińskiej populacji jest dotkniętej celiakią. Dla porównania- w Europie 1%.
po zastosowaniu diety b/g poprawa kliniczna następuje bardzo szybko. Poprawa immunologiczna - po kilku miesiacach. Histologia błony śluzowej - minimum 1 rok, a zwykle ok. 2 lat.
Po zastosowaniu diety b/g, u 5-30% zdietowanych nie ma poprawy.
Przyczyny braku poprawy:
nieprawidłowa diagnoza, nieprzestrzeganie tak do końca diety b/g (50% przypadków), inna przyczyna objawów niż choroba trzewna, chłoniak (rak) jelita cienkiego, "prawdziwa" choroba trzewna oporna na leczenie dietą.
Ważna rola doswiadczonej dietetyczki przy przestrzeganiu diety.
Objawy chłoniaka :galy: (brrr.....):
gorączka, poty nocne, utrata wagi, podwyższone LDH w bad. krwi, zanik kosmków niekonieczny
"Prawdziwa" choroba trzewna oporna na leczenie to ciężki zespół złego wchłaniania z utrzymującym się zanikiem kosmków, nie odpowiadający na leczenie dietą przez minimum 6 miesięcy.
To tak w skrócie z wykładu p.prof. Matysiak-Budnik z Francji "Choroba trzewna oporna na dietę b/g"
Jutro będzie odcinek drugi pt. "Dieta b/g co i jak wuybrac?" dr Rachtan-Janickiej z SGGW :?:
parówka
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 75
Dołączył(a): So 17 paź, 2009 13:46
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez madzialena » Śr 07 gru, 2011 23:34

dzięki g:) niezła robota :568:
gluten, mój wróg g:hmm
Obrazek

Należę do Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
Przekazuję 1% podatku na rzecz naszego Stowarzyszenia
Avatar użytkownika
madzialena
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 261
Dołączył(a): Pt 01 lip, 2011 14:05
Lokalizacja: Częstochowa

Postprzez parówka » Cz 08 gru, 2011 20:28

hej, obiecana druga częśc opowieści o konferencji dla celiaków we Wrocławiu:
wykład dr Joanny Rachtan-Janickiej "Dieta bezglutenowa - co i jak wybrac?" SGGW Warszawa.
Zboża europejskie zawierające gluten w sposób oczywisty :diabelek: : pszenica, żyto, jęczmień
Owies-teoretycznie jest b/g lecz nie polecany dla celiaków z uwagi na wielkie prawdopodobieństwo zanieczyszczeń w trakcie obróbki np. w młynie
Źródła glutenu w pożywieniu, już nie tak oczywiste:
modne ostatnio kiełki zbóż, olej z kiełków zbóż np Kujawski, kasze jęczmienne (także manna), otręby, płatki sniadaniowe np. muesli, pokarmowy błonnik tzw kulinarny, tortille (chyba że są z mąki kukurydzianej), gotowe kremy do ciast, czekolada i batoniki zesłodem jęczmiennym, słone przekąski np. m r o ż o n e frytki, chipsy, niektóre lody, sorbety (gluten zamiast żelatyny), niektóre jogurty owocowe, skrobia z żyta, pszenicy, jęczmienia, budynie i kisiele zwłaszcza te b ł y s k a w i c z n e (te bez gotowania, tylko wrzątek), piwo :564: , niektóre wódki, alkohole kolorowe, gotowe kupne drinki, l e k i ze skrobią pszenną.
Produkty wolne od glutenu:
syropy cukrowe np fruktozowy, glukozowy = z kukurydzy i/lub z ziemniaka, są tańsze od pszenicznego stąd częściej uzywane przez producentów, alkohole: whisky, brandy, wino, teguila, nie wolno likierów oraz tych z karmelem
Dalej - wolno popijac ocet owocowy spirytusowy, jeśc świeże owoce oraz żółte sery (także te z fioletowym stemplem-to nadmanganian potasu znośny dla nas.
NIE MA LEKÓW NA CELIAKIĘ (bo ewentualne leki nie trawią glutenu) Nie dawajcie się więc nabierac na "cudowne leki na celiakię", to oszustwo!
Lata 50/60 to początki diety bezglutenowej.
Ważne, zdrowe, pożywne i bezpieczne dla nas zboża: (i nie tylko)
amarantus (szarłat), proso, sorgo, komosa ryżowa, teff (trawa abisyńska), sezam, soja, bób, ciecierzyca, sago, maniok, batat (słodki ziemniak), ziemniak
Substancje dodatkowe dozwolone w diecie b/g:
agar (E 406), karagen (E407), mączka chleba świętojańskiego tzw karob (E410), guar (E412), ksantan (E415), pektyny (E440), żelatyna, difosforany (E450), trifosforany (E451), polisacharydy, kwaśny węglan amonu i sodu (E503), pirofosforan sodu
O dziwo - dozwolony GLUTAMINIAN SODU (E621), kwas askorbinowy (E300), askorbinian sodu (E301), askorbinian wapnia (E302), askorbinian potasu (E303),
Powinno się zwracac uwagę na produktach na znak przekreślonego kłosa ale z licencją. Tylko wtedy jest 100% gwarancja bezglutenowości produktu. :okulary2:

Tyle udało mi się wyłapac z wykładu. :D

Z wykładu pani Małgorzaty Źródlak zapamiętałam, że w Polsce jest niska świadomośc choroby (celiakii) a aż 1% społeczeństwa choruje.
Mamy więc fart, że wiemy co mamy!
I tym miłym akcentem kończę śląc całusy wszystkim celiakom zdiagnozowanym i nie...
parówka
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 75
Dołączył(a): So 17 paź, 2009 13:46
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez parówka » Cz 08 gru, 2011 20:44

Jeszcze co do tego biedaka Oleju Kujawskiego, który, nicpoń jeden, zawiera be gluten. On podobno ma na butelce na etykiecie namalowane zboża. Fuj... Nie pijcie go! Musimy nie tylko czytac w marketach słowo pisane, ale także łypac po obrazakch.[center][/center]
parówka
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 75
Dołączył(a): So 17 paź, 2009 13:46
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez madzialena » Pt 09 gru, 2011 00:20

ukryte źródła glutenu...
kilka rzeczy mnie tu zaskoczyło
-dzieki Ci dobra istoto za to streszczenie g:)
gluten, mój wróg g:hmm
Obrazek

Należę do Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
Przekazuję 1% podatku na rzecz naszego Stowarzyszenia
Avatar użytkownika
madzialena
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 261
Dołączył(a): Pt 01 lip, 2011 14:05
Lokalizacja: Częstochowa

Postprzez parówka » Pt 09 gru, 2011 20:29

:sylwester: cieszę się, że to moje skromne streszczonko z konferencji wrocławskiej komuś się przydało.
Pamiętam swoje początki bycia na diecie (to już 8 lat!) i własną bezradnośc w temacie co jeśc lub nie jeśc. :036:
To tylko pierwsze pół roku jest trudne. Potem lecisz z automatu: wiesz już czego n a p e w n o Ci nie wolno i tam nawet w markecie nie patrzysz. A przy kilku stoiskach/regałach parkujesz na dłużej (nie ty jedna, coraz więcej ludzi tak robi) :P . Wiesz już, że lista alergenów jest podana zawsze na końcu spisu składu produktu :568: . W niespełna pół godziny masz pełen koszyk rzeczy dla nas zjadliwych. Ńaprawdę nawet z celiakią da się życ! :>
parówka
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 75
Dołączył(a): So 17 paź, 2009 13:46
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez madzialena » Śr 18 sty, 2012 14:24

g:) zgadzam się z Tobą,
dieta bezglutenowa nie jest taka straszna
jak ją na poczatku...malują <roza>
gluten, mój wróg g:hmm
Obrazek

Należę do Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
Przekazuję 1% podatku na rzecz naszego Stowarzyszenia
Avatar użytkownika
madzialena
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 261
Dołączył(a): Pt 01 lip, 2011 14:05
Lokalizacja: Częstochowa

Postprzez zofia » Śr 18 sty, 2012 15:26

kurczę niedobrze ja olej kujawski używam, tzn. używałam, bo zaraz go zniszczę jak do domu wrócę :kosci:
Obrazek
Avatar użytkownika
zofia
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 137
Dołączył(a): Pt 09 gru, 2011 14:29
Lokalizacja: Kępno/wielkopolska

Postprzez Sheep » Cz 19 sty, 2012 12:05

zofia napisał(a):kurczę niedobrze ja olej kujawski używam, tzn. używałam, bo zaraz go zniszczę jak do domu wrócę :kosci:


Ale nie kazdy Kujawski ma gluten; bodaj jest tylko jedna odmiana, do ktorej dodaja oleju z pszenicy. Moze masz w domu normalny, rzepakowy :)
Obrazek
Avatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1513
Dołączył(a): Cz 15 gru, 2005 21:36
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez zofia » Cz 19 sty, 2012 12:26

Tak masz rację, sprawdziłam - mam rzepakowy:) Zrobiłam wczoraj obchód w markecie po półkach z olejami i znalazłam ten nieszczęsny Kujawski z kiełkami i wtedy zorienowałam się, że to o nim mowa :D A przy okazji zaopatrzyłam się w olej ryżowy :043:
Obrazek
Avatar użytkownika
zofia
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 137
Dołączył(a): Pt 09 gru, 2011 14:29
Lokalizacja: Kępno/wielkopolska

Postprzez mamadwójki » Wt 31 sty, 2012 13:55

parówka napisał(a):Źródła glutenu w pożywieniu, już nie tak oczywiste:
modne ostatnio kiełki zbóż, olej z kiełków zbóż np Kujawski, kasze jęczmienne (także manna), otręby, płatki sniadaniowe np. muesli, pokarmowy błonnik tzw kulinarny, tortille (chyba że są z mąki kukurydzianej), gotowe kremy do ciast, czekolada i batoniki zesłodem jęczmiennym, słone przekąski np. m r o ż o n e frytki, chipsy, niektóre lody, sorbety (gluten zamiast żelatyny), niektóre jogurty owocowe, skrobia z żyta, pszenicy, jęczmienia, budynie i kisiele zwłaszcza te b ł y s k a w i c z n e (te bez gotowania, tylko wrzątek), piwo :564: , niektóre wódki, alkohole kolorowe, gotowe kupne drinki, l e k i ze skrobią pszenną.


odnośnie kisielów błyskawicznych, zalewanych wrzątkiem to one są bezpieczne firmy Oetkera , wg deklaracji firmy:
http://www.oetker.pl/rady-i-ciekawostki/faq.html#faq-5
Ostatnio edytowano Wt 31 sty, 2012 13:56 przez mamadwójki, łącznie edytowano 1 raz
Asia
Avatar użytkownika
mamadwójki
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 366
Dołączył(a): Śr 14 cze, 2006 15:18
Lokalizacja: Poznań

Postprzez madzialena » N 04 mar, 2012 00:39

to ja wklejam ten tekst,
żeby nam nie zniknęło g:)

Moje dziecko wymaga diety bezglutenowej. Proszę o informacje, które produkty nie zawierają glutenu?

W asortymencie produktów Dr. Oetkera jest wiele produktów nie zawierających glutenu, a wśród nich Aromaty, Cukier wanilinowy, Drożdże instant, Sernik-fix i Biszkopt-fix, Krem jogurtowy 3 minuty, Kremy do tortów, Masy śmietanowe, Przyprawa korzenna, Sernix, Soda oczyszczona, Śmietan-fix, Sernik CHOCO, Ciasta na zimno, Dekoracje z czekolady, Dekoracje z opłatka, Lukry gotowe, Pisaki cukrowe, Polewa lukrowa o smaku czekoladowym, Polewy gotowe, Polewy gotowe Maxi, Polewy gotowe de Luxe, Posypki (z wyłączeniem Perełek cukrowych), Sosy deserowe, Cukier żelujący, Kwas cytrynowy, Żelatyna, Żelatyna z bulionem i przyprawami, Żelfixy, Bita śmietana, Budynie klasyczne, Budynie klasyczne z edycji specjalnej, Budynie ulubione, Desery świata, Galaretki owocowe, Słodka Chwila Czokolaadia, Słodka Chwila Kisiel, Słodka Chwila Kisiel z kawałkami owoców, Słodka Chwila Kisiel z kawałkami owoców z edycji specjalnej, Słodka Chwila Mleczny Ryż, Bajkowa Chwila Kisiel kolorek oraz Produkty mleczne (z wyłączeniem Deli kaszka).
gluten, mój wróg g:hmm
Obrazek

Należę do Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
Przekazuję 1% podatku na rzecz naszego Stowarzyszenia
Avatar użytkownika
madzialena
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 261
Dołączył(a): Pt 01 lip, 2011 14:05
Lokalizacja: Częstochowa

Poprzednia strona

Powrót do Konferencje

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości