Bezpłatne czasopisma w aptece

Moderator: Moderatorzy

Bezpłatne czasopisma w aptece

Postprzez madzialena » N 07 sie, 2011 19:15

Farmacja i ja, lipiec 2011

Celiakia nie tylko u dzieci

Celiakia to choroba wywołująca nietolerancję glutenu – składnika zawartego w większości produktów zbożowych, ale także w owocach, mięsie i wielu innych.
Do niedawna sądzono, że choroba dotyka jedynie małych dzieci, a leczenie antyalergiczne może ją wyleczyć. Na szczęście świadomość tej choroby zwiększa się zarówno wśród lekarzy, jak i w społeczeństwie. Celiakia może bowiem dotknąć nie tylko malucha krótko po urodzeniu, ale i dojrzałą osobę – zachorowania zdarzają się nawet w wieku ok. 60 lat.
Jedyną metodą leczenia celiakii jest przestrzeganie ścisłej diety. Co zrobić, gdy z diety trzeba wykluczyć gluten? W pierwszej chwili wydaje się, że niemal wszystkie niezbędne produkty zawierają ten niebezpieczny dla chorego składnik. Na szczęście coraz więcej producentów żywności zwraca na to uwagę i na rynku dostępnych jest już sporo produktów bezglutenowych. Okazuje się, że pieczywo nie musi być już niebezpieczne.
Chorzy powinni czytać etykiety i wybierać produkty ze znakiem: gluten free i przekreślonym kłosem zboża.
Źródło: Gdy z menu trzeba wyeliminować gluten, „Gazeta Pomorska”, 12 lipca 2011
gluten, mój wróg g:hmm
Obrazek

Należę do Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
Przekazuję 1% podatku na rzecz naszego Stowarzyszenia
Avatar użytkownika
madzialena
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 261
Dołączył(a): Pt 01 lip, 2011 14:05
Lokalizacja: Częstochowa

Powrót do O nas w mediach

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość