Farmacja i ja, lipiec 2011
Celiakia nie tylko u dzieci
Celiakia to choroba wywołująca nietolerancję glutenu – składnika zawartego w większości produktów zbożowych, ale także w owocach, mięsie i wielu innych.
Do niedawna sądzono, że choroba dotyka jedynie małych dzieci, a leczenie antyalergiczne może ją wyleczyć. Na szczęście świadomość tej choroby zwiększa się zarówno wśród lekarzy, jak i w społeczeństwie. Celiakia może bowiem dotknąć nie tylko malucha krótko po urodzeniu, ale i dojrzałą osobę – zachorowania zdarzają się nawet w wieku ok. 60 lat.
Jedyną metodą leczenia celiakii jest przestrzeganie ścisłej diety. Co zrobić, gdy z diety trzeba wykluczyć gluten? W pierwszej chwili wydaje się, że niemal wszystkie niezbędne produkty zawierają ten niebezpieczny dla chorego składnik. Na szczęście coraz więcej producentów żywności zwraca na to uwagę i na rynku dostępnych jest już sporo produktów bezglutenowych. Okazuje się, że pieczywo nie musi być już niebezpieczne.
Chorzy powinni czytać etykiety i wybierać produkty ze znakiem: gluten free i przekreślonym kłosem zboża.
Źródło: Gdy z menu trzeba wyeliminować gluten, „Gazeta Pomorska”, 12 lipca 2011
Bezpłatne czasopisma w aptece
Moderator: Moderatorzy
- madzialena
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 261
- Rejestracja: pt 01 lip, 2011 14:05
- Lokalizacja: Częstochowa