Reakcje krzyżowe, a produkty naturalnie bezglutenowcyh

Moderator: Moderatorzy

Reakcje krzyżowe, a produkty naturalnie bezglutenowcyh

Postprzez Leeloo » Śr 05 mar, 2014 00:07

link do publikacji: http://www.scirp.org/Journal/PaperInfor ... xZIaBmgfCR

wynik badania:

Mleko krowie, czekolada mleczna, butyrofilina (glikoproteina mleczna), serwatka, kazeina, drożdże, owies, kukurydza, proso, ryż i kawa- te produkty mogą powodować brak poprawy zdrowia mimo diety bezglutenowej. co prawda uwzględniono tu możliwość zanieczyszczenia niektórych produktów, ale mimo wszystko daje do myślenia- znowu wrogiem nr okazuje się mleko krowie.
to nie jest jedyne takie badanie, juz nie raz czytałam, że mleko, ryż, kukurydza, kawa, kakao czy owies mogą szkodzić bezglutenowcom..
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7007
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Re: Reakcje krzyżowe, a produkty naturalnie bezglutenowcyh

Postprzez Pajacynka » Pt 04 kwi, 2014 22:00

Najbardziej mnie martwi ten ryż, proso i kukurydza, bo bez reszty mogę się obyć.
Pajacynka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 396
Dołączył(a): N 02 mar, 2014 22:23

Re: Reakcje krzyżowe, a produkty naturalnie bezglutenowcyh

Postprzez Leeloo » Pt 04 kwi, 2014 22:25

ja mam alergię na kukurydzę - tragedia w bezglutenowym świecie..bez ryżu i prosa byłoby masakrycznie ciężko na dłuższą metę..
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7007
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Re: Reakcje krzyżowe, a produkty naturalnie bezglutenowcyh

Postprzez Luna » Pn 11 sie, 2014 12:24

Co jeść w takim razie?
Luna
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 9
Dołączył(a): Wt 03 cze, 2014 11:08
Lokalizacja: Warszawa

Re: Reakcje krzyżowe, a produkty naturalnie bezglutenowcyh

Postprzez Leeloo » Pn 11 sie, 2014 14:07

Luna, a na co masz alergie?
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7007
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Re: Reakcje krzyżowe, a produkty naturalnie bezglutenowcyh

Postprzez Luna » So 16 sie, 2014 11:56

Mam alergię na gluten i białko mleka krowiego. Nie czuję siedobrze też po mleku kozim. Generalnie wykluczyłam mleko krowie i mleko kozie.
Luna
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 9
Dołączył(a): Wt 03 cze, 2014 11:08
Lokalizacja: Warszawa

Re: Reakcje krzyżowe, a produkty naturalnie bezglutenowcyh

Postprzez Leeloo » Pn 18 sie, 2014 15:14

pewnie masz reakcję na wszystkie mleka zwierzęce, bo wbrew powszechnej opinii, mają podobny skład. Najbardziej alergizująca jest kazeina- białko znajdujące się w każdym mleku zwierzęcym. Następnie białka serwatkowe- główny gracz to beta laktoglubulina. Możesz mieć też nietolerancję laktozy. Laktoza- cukier mleczny, to również komponent każdego mleka pozyskiwanego od zwierząt.

Jeśli chodzi o reakcje krzyżowe związane z mlekiem:

Reakcje krzyżowe na mleko kozie obserwowano w 92% uczulonych na mleko krowie, reakcje krzyżowe dotyczyły także mleka owczego. Osoby z alergią na mleko krowie mogą źle tolerować wołowinę.

Zespoły związane z alergią krzyżową takie jak: zespół mleko krowie- sierść krowy (w przypadku uczulenia na mleko objawy wywoływał kontakt z sierścią krowy)
Nadwrażliwość na mięso wieprzowe objawia się reakcjami na mięso wołowe (77%), mleko krowie (58%) i sierści innych zwierząt: psa, krowy, chomika, konia.
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7007
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Re: Reakcje krzyżowe, a produkty naturalnie bezglutenowcyh

Postprzez Luna » Wt 19 sie, 2014 12:38

Chyba tak jest jak napisałas. Zastanawia mnie ta wołowina bo jakoś odrzuca mnie od niej od pewnego czasu. Teraz już wiem dlaczego a myślałam, że to takie moje widzi mi się...
Luna
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 9
Dołączył(a): Wt 03 cze, 2014 11:08
Lokalizacja: Warszawa

Re: Reakcje krzyżowe, a produkty naturalnie bezglutenowcyh

Postprzez Leeloo » Wt 19 sie, 2014 19:10

tak jest z naszymi organizmami- reagujemy na coś co nam faktycznie szkodzi silnym "odrzuceniem" albo niepohamowanym "ciągotem" :)
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7007
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Re: Reakcje krzyżowe, a produkty naturalnie bezglutenowcyh

Postprzez Searcher » Pn 01 wrz, 2014 21:57

Leeloo, poniekąd wprowadzasz w błąd pisząc, że kawa czy kakao może powodować reakcję krzyżową. W artykule, jak i całym eksperymencie wyraźnie wskazano, że chodzi wyłącznie o czekoladę mleczną - reakcja występuje najprawdopodobniej z powodu zawartości mleka oraz kawę rozpuszczalną - która to najprawdopodobniej zanieczyszczona jest glutenem. W przypadku kawy mielonej (Starbucks też:-) oraz kakao czy czekolady gorzkiej, reakcji nie zaobserwowano.

Często można spotkać na różnych blogach, że również ziemniaki, czy inne produkty powodują reakcję, bo ktoś po prostu przeczytał co było badane i przytoczył jak leci bez zrozumienia eksperymentu.

Dla jasności:

Badanie wskazuje że reakcja krzyżowa może zachodzić z: mleko krowie, mleczna czekolada, mleczna butyrofilina, białko serwatki (odżywki dla sportowców!), kazeina, drożdże, owies, kukurydza, proso, kawa rozpuszczalna i ryż.
Searcher
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 12
Dołączył(a): N 10 sie, 2014 21:47

Re: Reakcje krzyżowe, a produkty naturalnie bezglutenowcyh

Postprzez Leeloo » Pn 01 wrz, 2014 22:28

Searcher,

dla jasności cytuję to, co napisałam:

wynik badania:

Mleko krowie, czekolada mleczna, butyrofilina (glikoproteina mleczna), serwatka, kazeina, drożdże, owies, kukurydza, proso, ryż i kawa..."


czyli dokładnie to, co wymieniłeś.

i NIGDZIE nie napisałam, cytuję Ciebie:
poniekąd wprowadzasz w błąd pisząc, że kawa czy kakao może powodować reakcję krzyżową


moje słowa to:
nie raz czytałam, że mleko, ryż, kukurydza, kawa, kakao czy owies mogą szkodzić bezglutenowcom


co jest luźną myślą do dyskusji, a nie stwierdzeniem o reakcji krzyżowej.
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7007
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Re: Reakcje krzyżowe, a produkty naturalnie bezglutenowcyh

Postprzez Searcher » Pn 01 wrz, 2014 23:03

Wymienianie dodatkowych produktów w tym kontekście mogło być tak odebrane, a przynajmniej ja tak to odebrałem i zacząłem szukać. Przyczepić się można tylko do kawy, że nie dodałaś "rozpuszczalna".

Ale nie chodzi mi o czepianie, bo znakomitą robotę wykonujesz... jedynie o jasną sytuację i potwierdzone informacje, bo takie bzdury można znaleźć w polskim internecie, że niczego już nie wolno jeść:)
Searcher
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 12
Dołączył(a): N 10 sie, 2014 21:47

Re: Reakcje krzyżowe, a produkty naturalnie bezglutenowcyh

Postprzez Leeloo » Pn 01 wrz, 2014 23:32

w końcu jesteś Searcher, to i zacząłeś szukać ;)

rozumiem Twój punkt jak najbardziej, i masz rację co do kawy- mój błąd, dziękuję za poprawienie, to ważne.

hehe, no niestety, internety dostępne dla wszystkich, więc i wszystko można w nich znaleźć :)
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7007
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Re: Reakcje krzyżowe, a produkty naturalnie bezglutenowcyh

Postprzez Julenka10 » Pt 17 paź, 2014 11:12

a propos reakcji krzyzowych i nie tylko... Zrobilam test POMIAR REAKCJI KRZYŻOWYCH i NADWRAŻLIWOŚCI POKARMOWYCH ZWIĄZANYCH Z GLUTENEM (na razie czekam na wynik). Jestem od niedawna zdiagnozowanym celiakiem (bez zadnych objawow w calym swoim zyciu - no chyba ze ogromny apetyt to tez objaw + Hashi). teraz juz na diecie (sama przeszlam po wykonaniu wszystkich badan), ale dopiero za miesiac mam wizyte u dieteczki aby przejsc na paleo (powiedziala mi ze bede na niej przez pol roku w celu wyciszenia stanu zapalnego w jelitach, ze jest to niezbedne przechodzac na diete bg).
Nie reklamuje testow, ale informuje ze gdyby ktos chcial zrobic bo sa ne nwoscia. Niestety drogą nowoscia :(
Pozdrawiam :)
Julenka10
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 45
Dołączył(a): So 11 paź, 2014 22:01

Re: Reakcje krzyżowe, a produkty naturalnie bezglutenowcyh

Postprzez michal_mg » So 18 paź, 2014 14:57

co do diet - wszystkich diet to mam takie ostrzeżenie.
Organizm ze skłonnościami do alergii/nietolerancji może uczulić się na.... "monotonię" dietetyczną. Tzn, że jeśli przez długi czas, dzień w dzień będziemy jedli ryż to można się na niego uczulić nawet jeśli będziemy jedli go pod różnymi postaciami.
Należy urozmaicać sobie żarcie przemiennie, aby to wyeliminować. To dotyczy najbardziej diety eliminacyjnej o jakiej pisze np Julenka10 - mój test i jego wynik znajdziesz na mojej stronie - kiedy mamy wyłączoną większą ilość produktów. Właśnie sam myślałem, że życie bez chleba nie będzie takie złe, bo w sklepach są ryżowe chleby (ten styropian) i mogę sobie to do pracy zabierać, ale właśnie na szczęście tego nie robiłęm. Nie uczuli się każdy na 100%, ale wolę nie eksperymentować na sobie i pozbawiać się w razie czego kolejnego produktu.
nie mam celiakii, a "jedynie" nietolerancje glutenu - między innymi...

Obrazek
michal_mg
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 360
Dołączył(a): Śr 07 maja, 2014 01:05
Lokalizacja: Łódź

Następna strona

Powrót do O nas w mediach

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości