Reakcje krzyżowe, a produkty naturalnie bezglutenowcyh

Moderator: Moderatorzy

Searcher
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 12
Rejestracja: ndz 10 sie, 2014 21:47

Re: Reakcje krzyżowe, a produkty naturalnie bezglutenowcyh

Post autor: Searcher »

Wnikając głebiej w reakcje krzyżowe... Otóż brak jakichkolwiek dowodów na to. Amerykańskie towarzystwo celiaków nie potwierdza istnienia czegos takiego, jak i żadna szanująca się organizacja medyczna. Jak dotąd jest to teoria głoszona przez firmy produkujące i przeprowadzające testy, także i czerpiące z tego znaczne zyski. Także podchodziłbym do tego z ogromnym dystansem.

Natomiast to co pisze michal_mg powyżej to jak najbardziej realne się wydaje, produkty jedzone codziennie moga zacząć powodowac reakcje immunologiczne.

Ponadto celiakia jak i inne choroby jelit powodują ich rozszczelnienie, a tym samy do krwi przedostają się cząstki pożywienia, które nie powinny i wywołują reakcje organizmu. Tutaj dieta eliminacyjna nie pomoże, bo szkodzić może wszystko, więc leczyć trzeba źródło.
michal_mg
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 360
Rejestracja: śr 07 maja, 2014 01:05
Lokalizacja: Łódź

Re: Reakcje krzyżowe, a produkty naturalnie bezglutenowcyh

Post autor: michal_mg »

Searcher pisze: Ponadto celiakia jak i inne choroby jelit powodują ich rozszczelnienie, a tym samy do krwi przedostają się cząstki pożywienia, które nie powinny i wywołują reakcje organizmu. Tutaj dieta eliminacyjna nie pomoże, bo szkodzić może wszystko, więc leczyć trzeba źródło.
ja bym powiedział, że to rozszczelnienie jelit jest powodem tych chorób - nie na odwrót.
nie mam celiakii, a "jedynie" nietolerancje glutenu - między innymi...

Obrazek
Searcher
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 12
Rejestracja: ndz 10 sie, 2014 21:47

Re: Reakcje krzyżowe, a produkty naturalnie bezglutenowcyh

Post autor: Searcher »

michal_mg pisze: ja bym powiedział, że to rozszczelnienie jelit jest powodem tych chorób - nie na odwrót.
Znaczy tutaj na pewno jakiś ciąg przyczynowo skutkowy musi być. Jedno wywołuje rozszczelnienie, a reszta wynika z tego rozszczelnienia. Bo to też nie bierze się z niczego. W każdym bądź razie wiemy o co chodzi :)
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8103
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: Reakcje krzyżowe, a produkty naturalnie bezglutenowcyh

Post autor: Leeloo »

zgadzam się z Wami w 100% :)
michal_mg
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 360
Rejestracja: śr 07 maja, 2014 01:05
Lokalizacja: Łódź

Re: Reakcje krzyżowe, a produkty naturalnie bezglutenowcyh

Post autor: michal_mg »

jednym z powodów może być głównie zachwiana flora bakteryjna.
Flora bakteryjna przetwarzając produkty żywieniowe, które są w pokarmie produkuje odpowiednie substancje w odpowiednich proporcjach. To, że wszystko w nadmiarze jest niezdrowe/trujące to chyba nie trzeba mówić. Nieodpowiednie proporcje flory bakteryjnej produkują nieodpowiednie ilości substancji, które stopniowo podtruwają organizm wprowadzając nieład. Długotrwałe podtruwanie powoduje określone skutki uboczne - zależnie od substancji, które są w przewadze. Trucizna w odpowiedniej ilości działa ZARAZ, ale odpowiednia mniejsza dawka nie jest obojętna, a niezauważalne destrukcyjne działanie postępuje i z czasem się ujawnia.
To teoria, która brzmi przekonująco. Brak tej równowagi działa na nieszczelność jelit, a i na odporność. To pokrótce informacje z książki, o której wspomniałem TUTAJ
nie mam celiakii, a "jedynie" nietolerancje glutenu - między innymi...

Obrazek
Julenka10
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 45
Rejestracja: sob 11 paź, 2014 22:01

Re: Reakcje krzyżowe, a produkty naturalnie bezglutenowcyh

Post autor: Julenka10 »

Być może prawda jest to co piszesz… ale…
Jako ze dopiero zaczelam temat diety i niedawno dopiero skończyłam cala diagnostykę, za poleceniem dietetyczki nim zmieniłam diete, zrobiłam jeszcze test na reakcje krzyżowe (kurcze, czemu wszyscy tego nie robia?) i wyszły dla prawie każdego produktu, który jadlam, bądź nawet nie jadłam nigdy w życiu. A dietę miałam naprawdę urozmaicona (no… powiedzmy od 6 lat dopiero ;) Fakt, ze dla ziemniaków, które uwielbiałam - test wykazał najwieksza reakcje krzyzowa.
Generalnie w chwili obecnej jestem wlasnie na diecie paleo, z tym, ze nie jem tez produktów, na które wykazało mi reakcje krzyzowe, czyli:

mleko krowie, kazeina, kazomorfina, czekolada (mleczna), owies, sezam, sorgo, konopie siewne, proso, gryka, amarantus, miłka abisyńska, ziemniaki (reakcja wyszla ponad 2x wyższa niż norma), ryż, kukurydzy.

W normie, ale na jej górnej granicy, wiec już zaznaczone, ze dwuznaczne: żyto, jęczmień, orkisz i pszenica (jak się to ma do celiakii i glutenu? Hmm.. zapytam dopiero na wizycie), quinoa, tapioka, soja.

Nie wyszła reakcja na jajka, kawę, drozdze, glikoproteine mleczne (cokolwiek to jest ;) i bialko serwatki.

Ciekawi mnie jak to jest z tym lepszym samopoczuciem po przejściu na sama diete bg. W listopadzie bylam na niej około 3 tygodni (na 4 tyg. przed biopsja wrocilam do glutenu) i wówczas sama czulam, ze lepiej się czuje, ze jestem mniej zmęczona. Oczywiscie nie była dobrze skomponowana. Ale po wyniku z testu czy nie oznacza to ze sama dieta gb to jednak za mało?

Ktos wie coś więcej na temat reakcji krzyżowych?
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8103
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: Reakcje krzyżowe, a produkty naturalnie bezglutenowcyh

Post autor: Leeloo »

do celiakii ma się nijak. alergia to reakcja układu odpornościowego na antygen z zewnątrz, choroba trzewna to reakcja z autoagresji.

u Ciebie wyniki jednoznacznie mówią, że dieta bg to jedno, a dieta z eliminacją alergenów to drugie. oba trzeba połączyć.
jakie testy dokładnie wykonałaś?

co chcesz wiedzieć o reakcjach krzyżowych?
Julenka10
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 45
Rejestracja: sob 11 paź, 2014 22:01

Re: Reakcje krzyżowe, a produkty naturalnie bezglutenowcyh

Post autor: Julenka10 »

Dzięki. Juz mi wszystko wyjasnilaś.
Test robiłam firmy Cyrex na reakcje krzyzowe właśnie
Cytuje:
"Cyrex Array 4 – POMIAR REAKCJI KRZYŻOWYCH i NADWRAŻLIWOŚCI POKARMOWYCH ZWIĄZANYCH Z GLUTENEM

Pomimo, że większość pacjentów z nadreaktywnością na gluten wykazuje znaczną poprawę już po kilku tygodniach diety bezglutenowej, to u 7-30% objawy nie wycofują się nawet po 6 miesiącach stosowania restrykcyjnej diety. U tych pacjentów mogą występować tzw. reakcje krzyżowe, czyli układ immunologiczny może wytwarzać przeciwciała przeciwko białkom innych produktów, myśląc, że to gluten. Test Cyrex Aray 4 bada przeciwciała w dwóch klasach przeciwko wszystkim tym białkom. "
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8103
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: Reakcje krzyżowe, a produkty naturalnie bezglutenowcyh

Post autor: Leeloo »

a tak, Cyrex są chyba najlepsi, wydaje mi się, że na dzień dzisiejszy w PL nikt nie ma takich testów w ofercie jak oni.

niestety ceny zaporowe.
Olena
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: pt 11 maja, 2012 18:52
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Reakcje krzyżowe, a produkty naturalnie bezglutenowcyh

Post autor: Olena »

Gdzie można wykonać taki test?
Julenka10
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 45
Rejestracja: sob 11 paź, 2014 22:01

Re: Reakcje krzyżowe, a produkty naturalnie bezglutenowcyh

Post autor: Julenka10 »

Juz chyba nigdzie... Kiedyś "organizowała' je Małgorzata Desmond (Warszawa). Ale w chwili obecnej chyba juz nie ma podpisanej umowy z Cyrex (USA).
Ale można by sie dowiadywać, chociaz może nie warto:
http://www.tlustezycie.pl/2014/08/testy ... ancje.html
http://www.tlustezycie.pl/2017/02/testy ... rmowa.html
ODPOWIEDZ