24.11.17 Wyniki II partii

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8103
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

24.11.17 Wyniki II partii

Post autor: Leeloo »

Do tej tury badań w akredytowanym laboratorium Hamilton wybraliśmy m.in.: czekolady, batony i inne słodycze, chipsy i chrupki, mąki, makaron gryczany i dawno niebadane alkohole.

Wyniki są bardzo dobre. Pośród przebadanych czekolad i produktów słodkich bez ostrzeżenia o glutenie, wszystkie wyniki wskazują na jego brak w danej partii produkcyjnej. Podobnie w chipsach Lays oraz chrupkach Cheetos. Miłym zaskoczeniem są czekolady takich marek jak Alpen Gold oraz Milka, które na niektórych produktach wycofały się z informacji o śladowej zawartości glutenu – wyniki również wyszły prawidłowe. Jednak przypominamy i podkreślamy: zbadaliśmy tylko pojedyncze rodzaje czekolad z konkretnych partii!

Bezglutenowe okazały się również trzy alkohole przesłane do badań: żubrówka Biała, lubelska Wiśniówka oraz Ballantines Finest Blended Scotch Whisky. Jedynym produktem, w którym znalazł się gluten, o czym nie informował producent, jest makaron gryczany PRO NATURA. Wynik przekroczył dozwolone 20 ppm. Stowarzyszenie wyśle pismo interwencyjne do producenta.

Pamiętajmy, że są to jedynie jednostkowe wyniki konkretnych partii produktów i nie mamy gwarancji, że każda następna partia też będzie wolna od glutenu lub będzie go zawierać – to już zależy od producenta. Dlatego kupując jakikolwiek produkt, który nie jest oznaczony symbolem licencjonowanym zawsze należy dokładnie przeczytać skład.

http://www.celiakia.pl/wp-content/uploa ... milton.pdf
ODPOWIEDZ