Odpowiedź GIS na interwencje Stowarzyszenia

Moderator: Moderatorzy

Odpowiedź GIS na interwencje Stowarzyszenia

Postprzez Leeloo » Wt 13 mar, 2018 17:37

W niektórych produktach (np. w chlebach „bezglutenowych” wytwarzanych w zwykłych piekarniach), które wysłaliśmy do laboratorium podczas ostatniej tury badań, wykryliśmy poważne przekroczenia norm dopuszczalnej zawartości glutenu. Zaistniałą sytuację zgłosiliśmy do Głównego Inspektoratu Sanitarnego z prośbą o interwencję. Przedstawiciele właściwych terenowo Państwowych Powiatowych Inspektorów Sanitarnych przeprowadzili szczegółową kontrolę w każdej z firm. W wyniku podjętych działań organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej zobowiązały producentów do zmiany opakowań oraz monitorowały proces wycofania niewłaściwych produktów z rynku. Szczegółowa odpowiedź Głównego Inpektoratu Sanitarnego znajduje się tutaj:
http://www.celiakia.pl/wp-content/uploa ... mo-GIS.pdf

To bardzo ważne, aby eliminować z rynku niewłaściwie oznaczone produkty, stwarzające zagrożenie dla osób chorych. Mamy prawo do zakupu i spożywania bezpiecznych dla nas produktów, właściwie wytwarzanych i oznaczanych.

Część kontroli inspekcje sanitarne przeprowadzają tylko dzięki interwencjom Stowarzyszenia i wykrywanym przez nas naruszeniom prawa żywnościowego podczas badań produktów na zawartość glutenu finansowanych z wpłat tytułu 1% podatku.

Bardzo prosimy o pamięć o Stowarzyszeniu także w tym roku.
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7153
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Powrót do Badania, licencje

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość