W tej turze badań konsumenckich na zawartość glutenu do akredytowanego laboratorium wysłaliśmy 17 produktów. Okazało się, że 2 z nich zawierają gluten, przy czym jedno przekroczenie jest duże.
Lista produktów do badań została ułożona głównie na podstawie propozycji, jakie otrzymaliśmy od osób na diecie bezglutenowej poprzez nasze media społecznościowe. Najwięcej było próśb o zbadanie ryżu i kasz bez informacji na etykiecie o glutenie, dostępnych w popularnych sieciach. Do badań wysłaliśmy: przyprawy, pierogi, mąki jednorodne bezglutenowe, paluszki gryczane, ryż i kasze. Kilka produktów było oznaczonych jako bezglutenowe, pozostałe są to produkty z natury bezglutenowe i bez ostrzeżeń o glutenie na etykiecie.
Więcej informacji:
https://celiakia.pl/mamy-wyniki-badan-d ... -glutenem/
Mamy wyniki kolejnej tury badań – dwa produkty z glutenem!
Moderator: Moderatorzy