ruszyć z uprawą...

Moderator: Moderatorzy

ruszyć z uprawą...

Postprzez michal_mg » So 29 lis, 2014 12:38

wiem, że może lepiej byłoby to w mejla obrócić, ale jeśli ja nie zacznę to może inny skorzysta.

Czy zgłaszając się na pretendenta do tego znaku dostaje się jakieś wskazówki/elementarz co i jak zrobić aby produkt końcowy był bez zastrzeżeń. Organ wydający takie certyfikaty może ma jakieś doświadczenie w tym temacie.

Moje pytanie to:
1. aby ruszyć z uprawą trzeba mieć pole. Czy proso (kasza jaglana) i gryka zasysają gluten, który może być w glebie? - dla przykładu warzywa chyba nie zaciągają, skoro są zjadane i nie spotkałem się z jakimiś oznakami dolegliwości z tej strony.

To jest chyba najważniejsze, bo jeśli odpowiedź brzmi TAK, to ziarno na zasiew i pole trzeba sobie przygotować samemu. Jedynie łąke można zaadoptować aby mieć pewność na jakimś poziomie odnośnie jego nieobecności - ale:
2. robi się badania gleby na obecność glutenu?
Jednak mając ziemię powiedzmy czyściutką pod tym względem trzeba mieć ziarno na zasiew. I teraz:
3. Czy ziarno skażone glutenem, zasiewowe, urodzi również skażone ziarno i skazi glebę?

pomijam na razie problem maszyn, choć podstawowe pytanie można zadać:
4. Czy dostosowywanie linii produkcyjnej polega na wymianie całej linii na nową, czy dokładne umycie wchodzi w gre - no i czy wykonuje się też badania na obecność glutenu na materiałach mający kontakt z produktem.
Czy są jakieś publikacje poruszające te tematy?

p/s o ile tutaj można zadawać takie pytanie...
nie mam celiakii, a "jedynie" nietolerancje glutenu - między innymi...

Obrazek
michal_mg
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 360
Dołączył(a): Śr 07 maja, 2014 01:05
Lokalizacja: Łódź

Re: ruszyć z uprawą...

Postprzez gronkowiec » N 30 lis, 2014 00:17

Ciekawy temat.
Biorąc pod uwagę, że wiele firm produkcyjnych używa tych samych linii produkcyjnych do produktów bg i glutenowych a tylko je myje po danej zmianie to mycie chyba wchodzi w grę. Ale czy można umyć kombajny lub inne maszyny rolnicze?
Nie sądzę żeby takie rośliny zasysały gluten (ale biologiem nie jestem), ale bardziej bym się bała samosiewek, tego co rośnie obok i tego co na polu rosło wcześniej.
Co do samego ziarna, czytałam kiedyś i w czasie luźniej rozmowy ktoś mi mówił, że np. trawa pszeniczna nie zawiera glutenu. Więc skoro dopiero ziarno glutenowe zawiera gluten to z takie zbóż "czystych" nie powinno.
Z owsem cały myk polega na zanieczyszczeniu pola i uprawy i niedopilnowaniu czystości siewu.
gronkowiec
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 169
Dołączył(a): Pn 06 mar, 2006 22:20
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: ruszyć z uprawą...

Postprzez michal_mg » N 30 lis, 2014 21:31

Tylko, czy z takich umytych linii produkcyjnych wychodzi żywność bg. Do tematu ludzie nieświadomi podchodzą bardzo lekko, a potem mogą biadolić, że nie dostali certyfikatu. A skoro kombajn jest maszyną rozbieralną można go zdemontować, elementy mające styczność ze ziarnem również umyć i złożyć z powrotem jak każdą inną maszyne.
Temat zasysania też wydaje mi się troszke dziwny, ale skoro nie wiem nic można tak założyć - jednak jak wspomniałem warzywa, ziemniaki tego nie czynią. Więc może tu chodzić tylko o siewki dzikie. Mając pole duże w jednym kawałku - ale nie w kształcie pociągu:wąskie, a długie, można jakąś strefe wyznaczyć. Różny czas siewów różnych roślin może wpłynąć na ich występowanie, bo najpierw trzeba chwasty powyciągać.
Nie pamiętasz, gdzie o tym czytałaś?

p/s czy ktoś ze Stowarzyszenia mógłby się odezwać?
nie mam celiakii, a "jedynie" nietolerancje glutenu - między innymi...

Obrazek
michal_mg
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 360
Dołączył(a): Śr 07 maja, 2014 01:05
Lokalizacja: Łódź

Re: ruszyć z uprawą...

Postprzez gronkowiec » Pn 01 gru, 2014 08:59

Było to dosyć dawno i na jakimś forum wegańskim. To, co znalazłam na szybko, niemniej my podchodzimy do tego sceptycznie i nie sprawdzaliśmy na sobie http://www.vismaya-maitreya.pl/naturaln ... _raka.html, http://www.dziennikpolski24.pl/artykul/ ... l?cookie=1, http://www.surowo.pl/78-podstrony/269-s ... szenicznej,
Co do mycia linii produkcyjnych wiele firm, które mają produkty bg i glutenowe najpierw puszcza bez glutenu, potem z glutenem a na koniec zmiany myje linie.
gronkowiec
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 169
Dołączył(a): Pn 06 mar, 2006 22:20
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: ruszyć z uprawą...

Postprzez pleomorfa » Pn 01 gru, 2014 11:20

Michał, jeżeli chcesz się dowiedzieć coś konkretnie o licencjonowaniu i prowadzeniu tych upraw, radziłabym napisać bezpośrednio do Stowarzyszenia maila, bo na odpowiedź na forum możesz się nie doczekać.

Rośliny nie zasysają glutenu z ziemi, natomiast dzikie siewki, przenoszenie ziaren przez ptaki/wiatr itd. już jest problemem.

trawa pszeniczna nie zawiera glutenu

Co do tego nie byłabym pewna, fakt faktem też czytałam kiedyś artykuł, że trawę jęczmienną/pszeniczną mogą spożywać bezglutenowcy, ale jakoś mi się nie chce wierzyć, że coś co wyrosło z glutenowego ziarna mogłoby być bezglutenowe, natomiast w każdym artykule na ten temat jest ta informacja, aczkolwiek nie mogę znaleźć żadnych badań to potwierdzających.
Na jednej ze stron (międzynarodowy magazyn dla osób z alergiami i nietolerancjami) znalazłam, że gluten jest jedynie w endospermie (w wewnętrznej tkance nasiona), a w liściach go nie ma.
ALE!
Nie jest ona rekomendowana dla osób nietolerujących glutenu, ponieważ ryzyko znacznie przewyższa korzyści. A tak naprawdę korzyści wynikające ze spożycia trawy pszenicznej są równe korzyściom spożywania niektórych warzyw czy traw zbóż bezglutenowych.
Natomiast znalazłam też informację z Australijskiego Stowarzyszenia Celiaków, gdzie w wolnym tłumaczeniu jest:
"Trawa pszeniczna to młoda "trawa" lub pędy pszenicy, z których robi się świeży sok lub suszy na proszek. Roślina nie wzrasta ponad pewną wysokość lub wiek i nie wchodzi w fazę wydawania nasion. Wtedy trawa pszeniczna zawiera jedynie chlorofil, aminokwasy, minerały, witaminy i enzymy, gdzie zawarta jest owa unikalna formuła składników, podkreślana przez producentów i wybranych praktyków medycyny niekonwencjonalnej, która dostarcza ogromną ilość korzyści.
Grupa badawcza prowadzona przez Becker'a (1991) przeanalizowała skład chemiczny produktu, aby wywnioskować czy produkt końcowy zawiera gluten. Jednak ważnym jest, aby pamiętać, że jest wiele badań na temat korzyści z trawy pszenicznej dla rolnictwa i zdrowia zwierząt, natomiast bardzo niewiele z nich jest przeprowadzana na ludziach. W przeciwieństwie do ziaren pszenicy, trawa pszeniczna nie zawiera glutenu. W broszurze, gdzie znajduje się lista składników, przy trawie pszenicznej widnieje znak zapytania, dzieje się tak ponieważ przetworzona fabrycznie lub sproszkowana trawa pszeniczna może wciąż zawierać gluten, w postaci skrobi oraz do finalnego produktu mogą zostać dodaje stabilizatory zawierające pszenicę jako wypełniacz lub konserwant. Tak jak we wszystkich przypadkach, trzeba czytać etykiety. Jeżeli zdecydujesz się wyhodować swoją własną trawę pszeniczną, będzie ona 100% bezpieczna."

Nie wiem czemu mnie to tak ujęło :D

Tyle, że trawa pszeniczna to całkowicie osobny temat od upraw bezglutenowych zanieczyszczonych pszenicą. ;)
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
Avatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3763
Dołączył(a): Wt 29 paź, 2013 07:56
Lokalizacja: Polska

Re: ruszyć z uprawą...

Postprzez Leeloo » Pn 01 gru, 2014 15:19

Również sugeruję napisać bezpośrednio do Stowarzyszenia:
http://www.celiakia.pl/kontakt-i-oddzialy/

Koniec roku obfituje u nas w miliard wydarzeń i planów, przez co jest mniej czasu na sprawdzanie forum
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7196
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Re: ruszyć z uprawą...

Postprzez michal_mg » Pn 01 gru, 2014 15:54

kurna, pisałem - tylko ta poczta na tlenie coś mi nie hula - już nie pierwszy raz, musze zmienić mejla, bo tlen "połyka" mejle....
nie mam celiakii, a "jedynie" nietolerancje glutenu - między innymi...

Obrazek
michal_mg
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 360
Dołączył(a): Śr 07 maja, 2014 01:05
Lokalizacja: Łódź

Re: ruszyć z uprawą...

Postprzez janko1965 » Śr 09 gru, 2015 22:02

Witam.
Uprawiam w Polsce sorgo białe ziarnowe. Próbka ziarna ze zbiorów badana w NUSCANA. Orzeczenie z badania nie zawiera glutenu..
Polecam ziarno z mojej uprawy.
janko1965
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 2
Dołączył(a): Śr 09 gru, 2015 21:39


Powrót do Badania, licencje

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości