Kontrola w firmie “ANIA” – ważne informacje

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8103
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Kontrola w firmie “ANIA” – ważne informacje

Post autor: Leeloo »

Prezentujemy kolejne informacje dotyczące kontroli produktów, które nie są bezglutenowe mimo informacji na opakowaniach, że są odpowiednie dla osób na diecie bezglutenowej. Oprócz pisma od Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego z Krakowa przygotowaliśmy jego streszczenie. W związku z informacjami, które publikujemy poniżej, ostrzegamy osoby na diecie bezglutenowej przed kupowaniem produktów firmy FPH “ANIA” oznaczonymi jako bezglutenowe.

Dla przypomnienia wyniki badań produktów FPH “ANIA” (VIII tura naszych badań):

Chrupki kukurydziane bezcukrowe otrębowo –orzechowe, zawartość glutenu w ppm: 130,2 ± 51,0
Linia gryczano-ryżowa błyskawiczna, zawartość glutenu w ppm: 45,7 ± 17,9

Streszczenie

W związku z pismem od Głównego Inspektora Sanitarnego (efekt VIII tury naszych badań produktów) Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny z Krakowa przeprowadził kontrolę w firmie FPH “ANIA”. Pobrano próbki do badań na zawartość glutenu z dwóch rodzajów produktów:
• Chrupek kukurydzianych bezcukrowo otrębowo –orzechowych”(o dacie minimalnej trwałości 06.2015, w magazynie było 26 sztuk)
• Linii gryczano-ryżowej błyskawicznej” (o dacie minimalnej trwałości do 11.2015, w magazynie było 150 sztuk).

Pozostałą ilość obu partii produktów objęto postanowieniem zarządzenia zabezpieczenia, do momentu uzyskania wyników badań.
Natomiast nie stwierdzono w magazynie poprzedniej partii produktów stanowiących przedmiot badań Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej tj. 05.2015.

Wyniki badań przeprowadzonych w laboratorium Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Lublinie:
„LINIA GRYCZANO-RYŻOWA BŁYSKAWICZNA – 52,58 mg/kg czyli 52,58 ppm glutenu,
„CHRUPKI KUKURYDZIANE BEZCUKROWE OTRĘBOWO-ORZECHOWE” – 9,65 mg/kg czyli 9,65 ppm glutenu – tu nie ma przekroczenia

W związku z tymi wynikami Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Krakowie wydał decyzję zakazującą wprowadzania do obrotu handlowego środka spożywczego pn. „LINIA GRYCZANO-RYŻOWA BŁYSKAWICZNA” 100 g, opatrzonego datą minimalnej trwałości: 11.2015, oznakowanego, jako produkt wyprodukowany z cyt. „naturalnych ekologicznych surowców, nie posiadających glutenu”, oraz cyt. „wskazany dla diabetyków, bezglutenowców oraz osób pragnących zachować zdrową i szczupłą sylwetkę” wraz z nakazem wycofania z obrotu handlowego środka spożywczego pn. „LINIA GRYCZANO-RYŻOWA BŁYSKAWICZNA” 100g, opatrzonym datą minimalnej trwałości: 11.2015.

W trakcie kontroli przeprowadzonej w dniu 12 grudnia 2014 r. w zakładzie produkcyjnym zlokalizowanym przy ul. Niepokalanej Panny Marii 103, przedstawiciele kontrolowanego zakładu podjęli decyzję o zniszczeniu 18 sztuk produktu pn. „LINIA GRYCZANO-RYŻOWA BŁYSKAWICZNA” 100g, opatrzonego datą minimalnej trwałości: 11.2015, który znajdował się na stanie magazynowym.

(A miało być zabezpieczonych do czasu wyników badań 150 sztuk… Dlaczego zniknęły pozostałe 132 sztuki produktu???)

15 grudnia 2014 r. przedstawiciel firmy przedłożył dokumentację, z której wynikało, iż nie stwierdzono w obrocie handlowym tj. w ośmiu punktach sprzedaży, produktu pn. „LINIA GRYCZANO-RYŻOWA BŁYSKAWICZNA” 100g, opatrzonego datą minimalnej trwałości: 11.2015. Został sprzedany. Niemniej Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Krakowie powiadomił pismami z dnia 12 grudnia 2014 r. właściwych w miejscu Inspektorów Sanitarnych (Bochnia, Płońsk, Zduńska Wola, Świnoujście, Strzyżów, Nowy Targ, Jelenia Góra) o konieczności wycofania z obrotu handlowego wskazanego wyżej kwestionowanego produktu.

W trakcie przeprowadzonej w dniu 20 listopada 2014 r. kontroli stwierdzono także, że zakład produkcyjny zlokalizowany przy ul. Niepokalanej Panny Marii 103 w Krakowie produkuje także inne produkty, opisane na etykiecie jako bezglutenowe tj. CHRUPKI „KULKI CZEKOLADOWE”, „BEZCUKROWE CHRUPKI KUKURYDZIANE Z PAPRYKĄ”, oraz CHRUPKI „KULKI NATURALNE”. Producent nie przedłożył badań na zawartość glutenu tych produktów.

Natomiast produkty „LINIA GRYCZANO-RYŻOWA BŁYSKAWICZNA” oraz „LINIA GRYCZANA” I „LINIA GRYCZANO-KUKURYDZIANA”, na opakowaniach których również deklarowana jest nieobecność glutenu, produkowane są dla Firmy Produkcyjno-Handlowej „ANIA” i mają badania na zawartość glutenu z roku 2006 (!). Wynika z nich, iż poziom glutenu w tych produktach kształtował się poniżej granicy wykrywalności (<5,0mg/kg).

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny nakazał firmie FPH „ANIA” przedłożenie w terminie do 31 stycznia 2015 r. wyników badań laboratoryjnych dot. glutenu w produktach pn.: „LINIA GRYCZANA”, „LINIA GRYCZANO-KUKURYDZIANA”, CHRUPKI „KULKI CZEKOLADOWE”, „BEZCUKROWE CHRUPKI KUKURYDZIANE Z PAPRYKĄ” oraz CHRUPKI „KULKI NATURALNE”.

Na końcu listu jest ostrzeżenie: zarówno zakład produkcyjny z Krakowa, jak i zakład produkcyjny zlokalizowany na Słowacji, wykorzystują do produkcji żywności zarówno surowce alergenne tj. zawierające gluten, jak i te naturalnie wolne od glutenu (mąka gryczana, ryżowa, kukurydziana).


http://www.celiakia.pl/kontrola-w-firmi ... #more-7783
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3643
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Kontrola w firmie “ANIA” – ważne informacje

Post autor: Anula80 »

Szybko sprzątnęli przed kontrolą.
Badania z 2006 roku :?: Na nich jechali? Przerażające :galy:
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
tomaszzz
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: sob 28 mar, 2015 20:43

Re: Kontrola w firmie “ANIA” – ważne informacje

Post autor: tomaszzz »

A jak jest maksymalna dopuszczalna ilość glutenu w produkcie . żeby był bezlutenowy?
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8103
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: Kontrola w firmie “ANIA” – ważne informacje

Post autor: Leeloo »

Za bezglutenowe uznaje się również produkty przetworzone, w których według ustaleń FAO/WHO zawartość glutenu nie przekracza 20 ppm (20 mg na kg) i oznacza się je międzynarodowym znakiem przekreślonego kłosa.

więcej:
http://www.celiakia.pl/produkty-dozwolone/
ODPOWIEDZ