Oznaczenia produktów bezglutenowych

Moderator: Moderatorzy

Oznaczenia produktów bezglutenowych

Postprzez Amazonka9 » Pn 28 sty, 2013 13:27

W sobotę kupiłem pieczywo chrupkie "Chaber". Był na nim dziwaczny znak. Bardzo podobny do zakazu postoju. Szerokie czerwone koło w środku przekreślone czerwoną kreską. Z tym, że zamiast fioletowego tła były jakieś zboża. Wokół tego czerwonego koła, był napis:produkt nie zawiera glutenu.
Gdyby nie inna klientka, nie zwróciłbym uwagi na to dziwadło. Bo znak wraz za napisem ma średnicę 20mm. Na stronie głównej,czołowej dodatkowo umieszczono oprócz tego znaku niebieski napis: produkt nie zawiera glutenu.
Dlaczego ten temat ?
Bo firma Chaber postępowała nieuczciwie, podając na swojej stronie netowej, że jest to produkt bezglutenowy, gdy badania w Stowarzyszeniu stwierdzały 60 ppm.
Napiszcie co wiadomo zarówno na temat tego produktu, jak i na temat oznaczeń.

Pieczywo chrupkie Chaber jest bardzo smaczne. Byłaby to dobra alternatywa dla osób którym chleb bezglutenowy ciężko przechodzi przez usta.
Przyglądałem się też wyrobom firmy "Kania". Stowarzyszenie pisało o ateście. A jest tylko napis: produkt bezglutenowy.
Ostatnio edytowano Pn 28 sty, 2013 13:31 przez Amazonka9, łącznie edytowano 1 raz
Amazonka9
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 13
Dołączył(a): Pt 18 sty, 2013 00:58
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Małgorzata » Pn 28 sty, 2013 13:55

Właśnie to jest problem, o którym mówimy i piszemy od lat.

Firma wymyśla własny dziwaczny znak, nie chce współpracować ze Stowarzyszeniem, nie szanuje nas jako grupy...

Dziwne, bo mając taką potężną wpadkę powinni być zainteresowani uwiarygodnieniem tych produktów, a tak - dalej nic...

Przypominamy - tylko w przypadku produktów licencjonowanych mamy pewność, że produkty są stale badane, wiemy jakie są wyniki badań, jesteśmy w stałym kontakcie z firmą.

Co dziwi jeszcze bardziej - SONKO, GOOD FOOD, KUPIEC i wiele innych firm zrezygnowało z własnych oznaczeń na rzecz ujednoliconego i wiarygodnego. To o czymś świadczy.
Obrazek
Avatar użytkownika
Małgorzata
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1655
Dołączył(a): Pn 03 sty, 2005 23:56
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Amazonka9 » Pn 28 sty, 2013 15:08

Dzwoniłem do nich, napisali mi, że mają 13,5 ppm. Dla numeru partii który podałem.
Mają takie pieczywo bez tego ich znaku, i takie z tym znakiem.
Mnie interesuje jeszcze coś takiego jak chrupki kukurydziane BORAMEX.
Czy coś o tym wiadomo ? Mają atest "koszerności ".
Kania też nie ma standardowego znaku. Tylko napis. Tak samo jak włoskie wędliny.
Musiałem szukać w słowniku co to znaczy "sense glutene".
Wojciech Dowbija ma prawidłowy znak.
Amazonka9
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 13
Dołączył(a): Pt 18 sty, 2013 00:58
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Małgorzata » Pn 28 sty, 2013 15:28

Dobija nie ma właściwego znaku niestety, też ma wymyślony.
Obrazek
Avatar użytkownika
Małgorzata
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1655
Dołączył(a): Pn 03 sty, 2005 23:56
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Amazonka9 » Pn 28 sty, 2013 19:13

Niemiecka firma 3PAULY też nie ma prawidłowego znaku. takiego jak na stronie Stowarzyszenia.
Amazonka9
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 13
Dołączył(a): Pt 18 sty, 2013 00:58
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Ola_la » Wt 29 sty, 2013 10:44

Amazonka9 napisał(a):Niemiecka firma 3PAULY też nie ma prawidłowego znaku. takiego jak na stronie Stowarzyszenia.


Ale jak sam napisałeś - jest to NIEMIECKA firma. I znak ma pewnie prawidłowy, bo na świecie obowiązuje kilka "prawidłowych" znaków. Trudno oczekiwać, żeby na (nie taki znowu wielki) rynek polski wprowadzali inny znak niż na resztę świata...
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
Ola_la
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
 
Posty: 1253
Dołączył(a): Pn 06 gru, 2010 16:39
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Małgorzata » Wt 29 sty, 2013 11:43

3 Pauly to jak najbardziej licencjonowana firma. Sprawę ze znakami wyjaśnialiśmy wielokrotnie. Niestety w Polsce wielu osobom jest na rękę chaos jaki panuje w oznaczeniach, ale robimy co możemy żeby to wszystko uporządkować. Bo jak widać ludzie są zdezorientowani. Wkrótce napisze coś więcej na ten temat.
Obrazek
Avatar użytkownika
Małgorzata
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1655
Dołączył(a): Pn 03 sty, 2005 23:56
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez dorota pajor » Wt 29 sty, 2013 12:33

Dostałam na święta trochę słodyczy niemieckich i niestety wypieki cukiernicze polskie wypadają przy nich ...Polecam np. pierniki firmy Hammer Muhle nie dośc ze bezglutenowe również i bio. Niestety cena za 3 pierniki/waga 225 g/ to tylko 6 euro.
dorota pajor
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 20
Dołączył(a): Cz 29 lis, 2012 21:27
Lokalizacja: tarnów

Postprzez Amazonka9 » Wt 29 sty, 2013 12:47

Ola_la napisał(a):Ale jak sam napisałeś - jest to NIEMIECKA firma. I znak ma pewnie prawidłowy, bo na świecie obowiązuje kilka "prawidłowych" znaków. Trudno oczekiwać, żeby na (nie taki znowu wielki) rynek polski wprowadzali inny znak niż na resztę świata...

Może trochę logiki w rozumowaniu. Bo sugerujesz, że Stowarzyszenie to jacyś "odszczepieńcy" od reszty Świata.
Dlaczego u nas znak nie jest międzynarodowy ? Napewno inny niż w innych krajach ?
Chyba, że na świecie jest "wolna anmerykanka". Tak jak jazda samochodem w Anglii.
Pieczywo chrupkie 3PAULY jest kilka razy droższe od Chabera. I Chaber smakowo jest znacznie lepszy od 3PAULY.
Jeżeli teraz trzymają normę to chwała im za to.
Ostatnio edytowano Wt 29 sty, 2013 12:48 przez Amazonka9, łącznie edytowano 1 raz
Amazonka9
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 13
Dołączył(a): Pt 18 sty, 2013 00:58
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Ola_la » Wt 29 sty, 2013 13:11

Amazonka9 napisał(a):Może trochę logiki w rozumowaniu. Bo sugerujesz, że Stowarzyszenie to jacyś "odszczepieńcy" od reszty Świata.


Trochę logiki - jako członkini Stowarzyszenia nie czuję się odszczepieńcem. Ale na świecie jest kilka RÓWNOPRAWNYCH stowarzyszeń celiaków i mają one swoje RÓWNOPRAWNE oznaczenia.
Czy sugerujesz, że mogą być nieprawne, bezprawne, czy bezpodstawne? Że firma Schaer czy 3Pauly używają "nieprawidłowych" i "nieprawnych" oznaczeń?

To jest tak, jak z oznaczeniami BIO, EKO, itp. - tak samo z oznaczeniami Gluten Free - funkcjonuje ich kilka na świecie i są równoprawne. Oczywiście, tak jak BIO, EKO, tak i Gluten Free bywają zupełnie od czapy i wymyślone przez konkretną firmę. Ale akurat nie dotyczy to wymienionej przez Ciebie niemieckiej 3Pauly.
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
Ola_la
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
 
Posty: 1253
Dołączył(a): Pn 06 gru, 2010 16:39
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Małgorzata » Wt 29 sty, 2013 14:35

Ten symbol oraz wszystkie do niego łudząco podobne są zastrzeżone. Może być zielony, czarny, czerwony, najlepiej z "C" w środku (ale niektóre stowarzyszenia tego "C" nie stosują)

Inne wymyślone znaki i znaczki (np. trzy kłosiki, znak "zakazu", przekreślenie wystające poza okrąg, dwukolorowy kłos - pomysłów jest wiele) - są tylko "wariacją na temat". Stowarzyszenia nie mają kontroli ani nad jakością produkcji, ani nad badaniami..

Niedługo będzie publikowana pełna lista licencjonowanych producentów z całej Europy, będzie można sobie sprawdzić.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Obrazek
Avatar użytkownika
Małgorzata
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1655
Dołączył(a): Pn 03 sty, 2005 23:56
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Amazonka9 » Wt 29 sty, 2013 18:17

Ola_la napisał(a):Ale jak sam napisałeś - jest to NIEMIECKA firma. I znak ma pewnie prawidłowy, bo na świecie obowiązuje kilka "prawidłowych" znaków. Trudno oczekiwać, żeby na (nie taki znowu wielki) rynek polski wprowadzali inny znak niż na resztę świata...
To twoj tekst w cytacie. Trzeba myśleć co się pisze. I jakie ma to znaczenie.
Niestety, pisząc, że Niemcy mają napewno znak prawidłowy, oceniasz nas (Stowarzyszenie) jako wywrotowców.
Tak na marginesie -skąd ta pewność ? Że to akurat Niemcy ? W styczniu jest pewna rocznica.
Amazonka9
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 13
Dołączył(a): Pt 18 sty, 2013 00:58
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez nula » Wt 29 sty, 2013 21:55

Ale na świecie jest kilka RÓWNOPRAWNYCH stowarzyszeń celiaków i mają one swoje RÓWNOPRAWNE oznaczenia.


Właśnie trwa odwrót od wymyślania własnych znaków a stowarzyszenia celiaków z całej Europy, zrzeszone w AOECS, pracują nad tym by ujednolicić swoje systemy znakowania na rzecz tego jednego znaku, który pokazała Małgorzata.
Obrazek
Avatar użytkownika
nula
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 165
Dołączył(a): Pn 23 paź, 2006 21:00
Lokalizacja: Jazgarzewszczyzna

Postprzez marcin19801 » Wt 29 sty, 2013 21:55

Ja też widziałem ten nowy znak na pieczywie Chabra, dzwoniłem tam i powiedzieli że zaczeli stosować oznaczenie Gluten free ponieważ uruchomili we własnym laboratorium stanowisko do oznaczania glutenu w kazdej partii produktów i sa pewni co wpuszczaja na rynek w 100 %, a znaku stowarzyszenia nie będą stosować ponieważ mają swój. Swoją drogą to ich pieczywo faktycznie bije na głowę inne tego typu produkty
marcin19801
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 2
Dołączył(a): Wt 29 sty, 2013 21:39
Lokalizacja: Łódź

Postprzez nula » Wt 29 sty, 2013 22:04

No cóż, nic, że znak podobno badziewny, ważne, że własny... typowa polska mentalność :mur:

a my witamy sto pięćdziesiątą którąś kombinację na temat przekreslonego kłosa, jakby mało było atrakcji przy samym czytaniu etykiet
Ostatnio edytowano Wt 29 sty, 2013 22:07 przez nula, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Avatar użytkownika
nula
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 165
Dołączył(a): Pn 23 paź, 2006 21:00
Lokalizacja: Jazgarzewszczyzna

Następna strona

Powrót do Pozostałe tematy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron