program menu bez glutenu

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Debejki
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 15
Rejestracja: śr 24 lut, 2010 20:58
Lokalizacja: Kraków

program menu bez glutenu

Post autor: Debejki »

Chcialbym zapytac jak prowadzony jest program menu bez glutenu. Czy ten temat jest tutaj wogole poruszany? Czy mozna zachecac restauracje na wlasna reke do przylaczenia sie do programu I jak ogolnie nakreslac warunki menadzerom.
Awatar użytkownika
Grażyna
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 340
Rejestracja: ndz 13 lut, 2005 22:24
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Grażyna »

Trzy lata temu, gdy program ruszył, staraliśmy się wszyscy namawiać różne lokale, aby do programu przystąpili. Niestety jednak, okazało się, że Ci namawiani, nie sprawdzają się - szybko się wykruszają.

Teraz nie namawiamy, lecz pracujemy z lokalami które same się zgłoszą, poprzez stronę menubezglutenu.pl
Inna sprawa, ze najczęściej zgłaszają się bo:
- mają w rodzinie dietę bezglutenową
- mają stałych klientów bezglutenowych
- niestety, zgłaszają się tez Ci, którzy mają kłopoty i sądzą, że udział w programie rozkręci im biznes (niestety to tak nie działa i tak czy siak szybko upadają)

Podsumowując: rozmawiać, pokazywać że jest takie zapotrzebowanie, ale na siłę nie namawiać.

Jest jeszcze jedna sprawa. Wszyscy chcą, aby lokali w programie Menu bez glutenu było jak najwięcej. Jednak moi drodzy, nie korzystacie z możliwości i nie chodzicie do takich miejsc. A to powoduje, że rezygnują, bo nie widzą sensu. Dopóki bezglutenowi Polacy nie zaczną jeść poza domem, dopóty nie będzie wielu chętnych. Właściciele muszą widzieć, że jest dla kogo gotować.
hipolitkwiatkow
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 8
Rejestracja: pn 02 wrz, 2013 09:53
Lokalizacja: Poznan

Post autor: hipolitkwiatkow »

Niestety restauracje, które oferują takie menu można policzyć na palcach jednej ręki :>
kaczmi
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 297
Rejestracja: pn 10 cze, 2013 14:56
Lokalizacja: Poznań

Post autor: kaczmi »

Nie ma co narzekać, wciąż otwierają się nowe, w Poznaniu też mamy, nie dość, że dwie obok siebie, to jeszcze w centrum miasta, a nie na obrzeżach.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8103
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Post autor: Leeloo »

dokładnie, doceńmy co mamy!
Awatar użytkownika
Debejki
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 15
Rejestracja: śr 24 lut, 2010 20:58
Lokalizacja: Kraków

Chętna restauracja

Post autor: Debejki »

Z całym szacunkiem, ale chyba, jeśli chcemy by w Polsce kiedyś osobom na diecie bezglutenowej żyło się normalnie i mieli równe szanse życiowe, to chyba trzeba wziąc trochę inicjatywę i chociaż delikatnie sugerowac tak by mieli przynajmniej świadomośc takiego zapotrzebowania. Może nie za pierwszym razem dostrzegą, że warto coś takiego wprowadzac, ale może już za którymś razem jak o tym usłyszą to będą wiedzieli po co to jest.

Przede wszystkim muszą rozumiec nasze potrzeby i trudną sytuację jaką stwarza dla nas niebecnośc takiego jedzenia jakiego potrzebujemy. Dla nas czyli dla dorosłych, dzieci, pracowników, studentów, turystów... A jak ta dieta ma trafic do najmniejszych zakątków Polski, jeśli nie będziemy dynamicznie jej wprowadzac w miastach?

Nie wiem dalej jakie są warunki przeprowadzania szkolenia dla restauracji.

Rozmawiałem przed chwilą z menadżerem restauracji bombonierka w Krakowie na kazimierzu.
Po naszej rozmowie i po jego konsultacji z kucharzem postanowili, że w ciągu 1-1,5 miesiąca zamieszczą wkładkę z menu bezglutenowym.

Kuchnia pyszna, polska, dekoracje z motywami polskiego folkloru krakowskiego. Ceny dośc przystępne. Regularne odwiedziny obcokrajowcóc i przyjemne wnętrze.

Próbowałem już wielokrotnie cielęcinę grillowaną i ostatnio też kaczkę.

Niestety z naszej rozmowy nie wynikało by chcieli w tym celu skierowac się do waszego programu i chyba chcą to zrobic wg własnego rozeznania.

Jeśli tak zrobią, obiecałem im przynajmniej wydrukowac zasady diety bezglutenowej.

A może odrobina zachęty i postanowią jednak skorzystac z waszych usług?
proszę o jakąś radę co w tej sytuacji.

można na email.
balmoreaux@gmail.com
ODPOWIEDZ