"Kuchnia bez pszenicy" William Davis

Moderator: Moderatorzy

Postprzez Ola_la » Cz 17 paź, 2013 11:03

Anula80 napisał(a):A po wiórkach kokosowych też się źle czujesz?


Głównie po wiórkach, bo te są najbardziej dostępne.
Ale nie zawsze tak było, kiedyś jadłam dużo kokosa, wiórki łyżkami - ale skończyło się, niestety.
To chyba nie jest bardzo popularna alergia, więc jeśli syn nie reaguje na wiórki/mleko kokosowe, to chyba będzie dla niego dobre.
Ta alergia nie ma nic wspólnego z celiakią, no może poza tym, że przez lata niestwierdzonej celiakii, kiedy trułam się glutenem, uwrażliwiłam się na masę innych rzeczy - w tym kokos.

I przede wszystkim - jako "doświadczona alergiczka" jeżę się na sam widok hasła "nieuczulające", "nie powoduje alergii". WSZYSTKO może uczulać i powodować alergię. Tylko niektóre produkty uczulają mniej, ale chyba tylko woda destylowana nie powoduje uczuleń. Choć podkreślę - CHYBA. I to nie są moje słowa, tylko lekarza, mądrego lekarza.
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
Ola_la
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
 
Posty: 1253
Dołączył(a): Pn 06 gru, 2010 16:39
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Anula80 » Cz 17 paź, 2013 11:08

To fakt, że wszystko może uczulać. Pamiętam, jak mojego syna wysypało po malinach, to wszyscy się dziwili, jak to możliwe, bo przecież truskawki najczęściej uczulają, a nie maliny. A po truskawkach mu nic nie było, a potrafił zjeść sporo
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3667
Dołączył(a): Śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Postprzez Leeloo » Cz 17 paź, 2013 18:15

Ola_la napisał(a): I przede wszystkim - jako "doświadczona alergiczka" jeżę się na sam widok hasła "nieuczulające", "nie powoduje alergii". WSZYSTKO może uczulać i powodować alergię. Tylko niektóre produkty uczulają mniej, ale chyba tylko woda destylowana nie powoduje uczuleń. Choć podkreślę - CHYBA. I to nie są moje słowa, tylko lekarza, mądrego lekarza.


amen.


Anula80, apropo tej książki, widzę, że mamy podobne upodobania, bo również się do niej przymierzam :D dzisiaj nawet rozmawiałam o niej z moją profesor na uczelni ;)
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7275
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Postprzez Anula80 » Pt 18 paź, 2013 07:49

Leeloo, wczoraj ją odebrałam :) Na razie przejrzałam tylko pobieżnie, ale sam wygląd bardzo mi się podoba. I jest naprawdę grubaśna - ponad 460 stron
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3667
Dołączył(a): Śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Postprzez Justyna1982 » Pt 18 paź, 2013 13:11

Ja oglądałam ja w empiku ale droga była. Sporo przepisów z mączką migdałową. Czym zastąpić top cudo. Z koleżanką się zastanawiałam i doszłyśmy do mąki ryżowej. Macie jakiś pomyśl bo zapewne taka mąka będzie droga jak złoto choć wiem, że bardzo zdrowa.
Dwa bezglutki - mama i syn :) Kocham Cię Tymeczku. Dziękuję za każdy dzień bycia razem.
Justyna1982
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 522
Dołączył(a): Śr 20 paź, 2010 16:47
Lokalizacja: Rydułtowy

Postprzez Anula80 » Pt 18 paź, 2013 13:34

Jeżeli ktoś ma dostęp do bakalii z zakładu produkcyjnego, to wiem, że tam mają mąki z orzechów. Na pewno byłoby taniej niż w sklepie.
Tak się zastanawiam, jakby samemu zmielić migdały? Przed świętami zawsze są spore obniżki na bakalie
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3667
Dołączył(a): Śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Postprzez Anula80 » Pt 18 paź, 2013 13:45

Bezglutenowe produkty są tak drogie, że już mało co robi na mnie wrażenie. Ale jak ostatnio odkryłam, że kg mąki kokosowej kosztuje 70 zł a nawet więcej, to mało z krzesła nie spadłam. Mam nadzieję, że z migdałów to nie będzie taki kosmos. Albo faktycznie spróbować ją czymś zastąpić
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3667
Dołączył(a): Śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Postprzez Leeloo » Pt 18 paź, 2013 17:47

Anula80, kusisz kusisz, pewnie zamówię w nastepnym tygodniu :) znalazłam też "dietę bez zbóż" i się mocno zastanawiam
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7275
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Postprzez Leeloo » Pt 18 paź, 2013 17:49

Anula80 napisał(a):Bezglutenowe produkty są tak drogie, że już mało co robi na mnie wrażenie. Ale jak ostatnio odkryłam, że kg mąki kokosowej kosztuje 70 zł a nawet więcej, to mało z krzesła nie spadłam. Mam nadzieję, że z migdałów to nie będzie taki kosmos. Albo faktycznie spróbować ją czymś zastąpić


mnie też już mało co zdziwi..

myślę, że migdały można spokojnie zmielić! inne orzechy tak samo. i Justyna1982, mąka ryżowa jest uniwersalna :)

mam uczulenie na kukurydzę, więc się nie wypowiem na temat funkcjonalności, ale może mąka kukurydziana tez się nada?
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7275
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Postprzez Justyna1982 » Pt 18 paź, 2013 21:05

Na pewno da się zmielić ja często mielę różne rzeczy typu migdały, orzechy w młynku elektryczny6m takim do kawy. Tylko to małe ilości a na taki chlebek to już sporo mielenia. Migdały są drogie więc mąka też znalazłam w pierwszy, lepszy, sklepie 0.5 kg 27 zł
Dwa bezglutki - mama i syn :) Kocham Cię Tymeczku. Dziękuję za każdy dzień bycia razem.
Justyna1982
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 522
Dołączył(a): Śr 20 paź, 2010 16:47
Lokalizacja: Rydułtowy

Postprzez Anula80 » Pn 21 paź, 2013 09:15

W Straszynie otwierają Netto i za 20zł ma być młynek do mielenia orzechów. Zamierzam go obejrzeć i na miejscu zdecyduję, czy go kupię
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3667
Dołączył(a): Śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Postprzez Anula80 » Pn 21 paź, 2013 09:39

Leeloo, choćbym nie zrobiła ani jednego dania z tej książki, to i tak jestem zadowolona, że ją mam. Przez to, że w weekend kiepsko się czułam, zdążyłam tylko trochę przeczytać. Zastanawia mnie jedna kwestia. Autor odradza kupowanie typowych gotowych produktów b/g. Uważam, że nie da się tego uniknąć, bo sama dziecku wafelków z kremem czekoladowym nie zrobię. Nawet jakbym chciała, to i tak od czasu do czasu się kupuje słodycze i inne smakołyki. Tak samo jest przeciwnikiem wszelkiego rodzaju skrobii: ziemniaczanej, z tapioki, kukurydzianej. A co z gotowymi mieszankami mąk? Nie jestem jeszcze na takim etapie (chociaż bym chciała), żebym sama robiła mieszanki mąk. Ale może powinnam. Tylko nie wiem, co z tymi skrobiami. Te 3 wyżej wymienione mam w kuchni :(
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3667
Dołączył(a): Śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Postprzez Anula80 » Pn 21 paź, 2013 09:44

"Zdrowa i smaczna dieta bezglutenowa, bezmleczna i bezjajeczna" Kamila Szpulak. Odebrałam w niedzielę. Dla mnie rewelacja - dużo przepisów ze zdjęciami. I najważniejsze - nie jakieś tam wymyślne i czasochłonne, tylko właśnie do stosowania na co dzień. Cena też fajna 9,90 w Matrasie. Ja polecam :)
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3667
Dołączył(a): Śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Postprzez Leeloo » Pn 21 paź, 2013 12:43

Anula80, autor jest na bakier ze wszystkimi produktami o wysokim IG, zaleca dieta low-IG dla wszystkich bez względu na choroby/wiek itd. Koleś ma rację, ale NIE dajmy się zwariować, od czasu do czasu gotowy słodycz, czy wypiek nikomu nie zaszkodzi. szczególnie, że masz dziecko :)
zawsze jego przepisy można modyfikować, ja chyba nigdy nie podążam ślepo za każdym słowem z receptury, chociażby ze względu na alergie.

Gotowe mieszanki mąk są wygodne, ale jasna sprawa, że lepiej jest robić takie wynalazki samemu. jest wiele przepisów w necie, na blogach BG, z których zobaczysz jakie proporcje są prawidłowe. to nie jest trudne, tylko trzeba znaleźć. wygląda to mniej wiecej tak: 2 szklanki mąki ryżowej, 5 łyżek mąki z amarantusa itd.
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7275
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Postprzez Leeloo » Pn 21 paź, 2013 12:43

Anula80 napisał(a):"Zdrowa i smaczna dieta bezglutenowa, bezmleczna i bezjajeczna" Kamila Szpulak. Odebrałam w niedzielę. Dla mnie rewelacja - dużo przepisów ze zdjęciami. I najważniejsze - nie jakieś tam wymyślne i czasochłonne, tylko właśnie do stosowania na co dzień. Cena też fajna 9,90 w Matrasie. Ja polecam :)


wyczuwam zakup :)
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7275
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Książki z przepisami bezglutenowymi

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość