"Kuchnia polska bez pszenicy" Szloser, Gąsiorowska

Moderator: Moderatorzy

Re: "Kuchnia polska bez pszenicy" Szloser, Gąsiorowska

Postprzez Pajacynka » Wt 02 gru, 2014 09:28

O, mi również brakuje. A nie zawsze mam możliwość pogrzebania w necie. Jak mogę, drukuję sobie przepisy i chowam do specjalnego segregatora, to zawsze coś :) Dzięki Leeloo!
Pajacynka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 401
Dołączył(a): N 02 mar, 2014 22:23

Re: "Kuchnia polska bez pszenicy" Szloser, Gąsiorowska

Postprzez Leeloo » Wt 02 gru, 2014 13:56

Nie ma za co :mikolaj: oby Mikołaj spełnił życzenia :D
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7330
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Re: "Kuchnia polska bez pszenicy" Szloser, Gąsiorowska

Postprzez wicherek1989 » Wt 02 gru, 2014 19:48

Pajacynka napisał(a):Ja bez chleba gryczano-ryżowo-amarantusowego z tej książki już nie potrafię żyć :D Dzisiaj upiekłam lniano-ziemniaczany i już się nie moge doczekać konsumpcji ;-)
edit: zapomniałam napisać, że pizza gryczana była najlepsza, jaką w życiu jadłam, pszenne niech się schowają :P

Przepis na pizzę gryczaną natychmiast poproszę, bo moje ciasta b.g. wychodzą koszmarne póki co :(

sandyy napisał(a):Czyli ksiazke polecasz? :)
Musze postanowienie jakies podzialac, zeby raz w tygodniu, czy raz na 2 tygodnie eksperymentowac bezglutenowo... ;)



Jak zaczniesz to nigdy nie skończysz :)


Pajacynka napisał(a):Wypróbowałam przepis na biszkopt bez proszku do pieczenia - świetny! Przełożyłam musem z jabłek i posypałam cukrem pudrem - pychota!



Pajacynka te przepisy są na mixach czy takie na mąkach b.g. normalnych? Bo nie wiem czy warto kupować tę książkę, a to byłby prezent świąteczny od męża dla mnie bo się pytał dziś co chcę :mikolaj:
wicherek1989
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 147
Dołączył(a): So 25 paź, 2014 20:38

Re: "Kuchnia polska bez pszenicy" Szloser, Gąsiorowska

Postprzez sandyy » Wt 02 gru, 2014 21:40

Z tego, co podejrzalam u Mikusia to przepisy sa na wlasnie na dane maki :) temu jest fajna :)
Wiecej powiem 6-stego, jak ja dostane :D
Avatar użytkownika
sandyy
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 2561
Dołączył(a): N 27 lip, 2014 22:30

Re: "Kuchnia polska bez pszenicy" Szloser, Gąsiorowska

Postprzez Pajacynka » Śr 03 gru, 2014 08:15

Przepisy są na normalnych, uczciwych mąkach :-)
Pajacynka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 401
Dołączył(a): N 02 mar, 2014 22:23

Re: "Kuchnia polska bez pszenicy" Szloser, Gąsiorowska

Postprzez Derwid » Śr 03 gru, 2014 20:08

Tylko prawie wszystkie mają w składnikach ksylitol... wie ktoś czy to zdrowe chociaż jest?
Avatar użytkownika
Derwid
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 264
Dołączył(a): Pt 10 paź, 2014 17:12
Lokalizacja: Śląsk

Re: "Kuchnia polska bez pszenicy" Szloser, Gąsiorowska

Postprzez Leeloo » Śr 03 gru, 2014 20:28

Derwidzie, jak najbardziej. Chyba najlepsza słodka opcja. To naturalna substancja, z brzozy. Ma mnóstwo korzystnych oddziaływań na nasz organizm. Gdzieś jest na forum dłuższa debata o nim.
Wadą jest niestety cena. Ale za dobro się płaci.
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7330
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Re: "Kuchnia polska bez pszenicy" Szloser, Gąsiorowska

Postprzez sandyy » Śr 03 gru, 2014 22:24

Ale jak ktos moze cukier to chyba nie problem jest ksylitol cukrem zastapic :)
Avatar użytkownika
sandyy
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 2561
Dołączył(a): N 27 lip, 2014 22:30

Re: "Kuchnia polska bez pszenicy" Szloser, Gąsiorowska

Postprzez wicherek1989 » N 07 gru, 2014 19:39

sandyy napisał(a):Z tego, co podejrzalam u Mikusia to przepisy sa na wlasnie na dane maki :) temu jest fajna :)
Wiecej powiem 6-stego, jak ja dostane :D

Na dane mąki czyli jakie? Nie na mixach?
wicherek1989
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 147
Dołączył(a): So 25 paź, 2014 20:38

Re: "Kuchnia polska bez pszenicy" Szloser, Gąsiorowska

Postprzez sandyy » N 07 gru, 2014 22:30

Sorki, nieprecyzyjnie sie wyrazam :D
Panie nie uzywaja mixow, tylko wlasnie normalnych mak przykladowo gryczana, jaglana, kukurydziana itp
Jest niewiele przepisow z dziwnymi produktami - nazw nie pamietam, bo to bylo moje pierwsze spotkanie z tymi nazwami :D

A i nie ma cukry w przepisach tylko stewia, ksylitol
Avatar użytkownika
sandyy
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 2561
Dołączył(a): N 27 lip, 2014 22:30

Re: "Kuchnia polska bez pszenicy" Szloser, Gąsiorowska

Postprzez Kania78 » Wt 09 gru, 2014 15:01

Do mnie wczoraj dotarła książka, zamówiłam przez internet http://aros.pl/ksiazka/kuchnia-polska-b ... ch-przepisów. W empiku kosztuje prawie 50 zł. Przewertowałam pobieżnie, bo przy córkach nie ma szans na spokojne czytanie. Wieczorem zabrałam się za czytanie, brzmi interesująco i mam nadzieję ze posłuży w kuchni, bo brak natchnienia. Generalnie dieta mnie dobija, może dlatego że nie mam czasu na gotowanie i od jakiegoś czasu jem w kółko to samo. Więc nadzieja w książce i dobrej motywacji !!!!
"...zbudujmy enklawę przed codziennym stresem, i jak dzieci cieszmy się każdym sukcesem..."
Avatar użytkownika
Kania78
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 86
Dołączył(a): Śr 08 paź, 2014 11:32
Lokalizacja: Południowy wschód

Re: "Kuchnia polska bez pszenicy" Szloser, Gąsiorowska

Postprzez Pajacynka » Pt 19 gru, 2014 11:23

Przetestowałam wczoraj ciasto na pierogi - kukurydziane i kukurydziano-gryczane i oba mogę polecić. Ciasto jest plastyczne, nie pęka przy gotowaniu, a pierogi pyszne (wczoraj ruskie, na wigilię zrobię z kapustą) :)
Ostatnio edytowano Pt 19 gru, 2014 14:09 przez Pajacynka, łącznie edytowano 1 raz
Pajacynka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 401
Dołączył(a): N 02 mar, 2014 22:23

Re: "Kuchnia polska bez pszenicy" Szloser, Gąsiorowska

Postprzez Anula80 » Pt 19 gru, 2014 11:56

Dobrze wiedzieć, dzięki za info :)
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3653
Dołączył(a): Śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: "Kuchnia polska bez pszenicy" Szloser, Gąsiorowska

Postprzez wicherek1989 » Pt 19 gru, 2014 19:03

A wstawicie ten przepis na te pierogi? Bo myślę sobie kupić tę książkę jak się w styczniu zainstaluję w Warszawie, teraz za dużo wydatków, a pierogi na Wigilię by się przydały...
wicherek1989
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 147
Dołączył(a): So 25 paź, 2014 20:38

Re: "Kuchnia polska bez pszenicy" Szloser, Gąsiorowska

Postprzez Anula80 » Pt 19 gru, 2014 20:39

wicherek1989 specjalnie dla Ciebie :) Ale się napisałam :D

"Ciasto pierogowe kukurydziane (zaparzane):
300g mąki kukurydzianej ( + mąka do podsypania)
40g mąki ziemniaczanej
2 jajka
2 łyżki oliwy
W rondelku zagotuj 300 ml wody z oliwą. Na gotującą się wodę wsypuj partiami 140g mąki kukurydzianej. Mieszaj cały czas energicznie, najlepiej trzepaczką, by nie utworzyły się grudki. Masa szybko zgęstnieje. Odstaw garnek z ognia i przestudź przez 10 minut. Jeśli przygotowujesz ciasto na pierogi ze słonym nadzieniem, dodaj do gotującej się wody 1-2 szczypty soli, ewentualnie także ulubione zioła lub przyprawy. Jeśli pierogi będą przyrządzane na słodko, dodaj odrobinę ksylitolu, stewii albo słodkie przyprawy, takie jak wanilia, cynamon czy goździki.

Stolnicę lub blat posyp odrobiną mąki kukurydzianej, wyłóż na nią zaparzoną i nieco przestudzoną mąkę, wbij 2 jajka i posyp całość resztą mąki kukurydzianej oraz mąką ziemniaczaną. Rozmieszaj mąkę i jajka palcami lub widelcem, a gdy jajka połączą się z resztą, zagnieć wszystkie składniki rękoma do uzyskania gładkiego, plastycznego ciasta o pięknym żółtym kolorze. Podziel ciasto na kilka części i każdą po kolei rozwałkuj na grubość mniej więcej 2 mm. Aby ciasto się nie przyklejało i nie rozrywało, najlepiej rozwałkować je na arkuszu papieru do pieczenia lub folii spożywczej i przykryć drugim arkuszem.
Wykrawaj kółka i na środek każdego nakładaj łyżeczką porcję nadzienia (możesz użyć dowolnego, ale pierogi kukurydziane szczególnie dobrze komponują się ze słodkim wypełnieniem, np. z serkiem lub owocami, polane śmietanką i posypane odrobiną ksylitolu). Dokładnie zlepiaj brzegi. Ciasto jest miękkie i bardzo dobre do lepienia. Skleja się szybko i łatwo, nie wysycha i się nie kruszy. Nawet jeśli podczas zlepiania na cieście pojawi się mała szczelina czy rysa, w trakcie gotowania zniknie. Jeśli nałożysz zbyt dużo nadzienia i w pierogu zrobi się pęknięcie, po prostu zalep je palcami, nieco naciągając ciasto.

Wrzuć pierogi do garnka z dużą ilością osolonej wrzącej wody i gotuj przez 3 minuty od momentu wypłynięcia. Ostrożnie wyjmij łyżką cedzakową. Świeżo ugotowane pierogi kukurydziane, podane od razu, są bardzo delikatne. Kiedy postoją kilka minut i trochę przestygną, ciasto nieco stężeje.

Jeśli chcesz schować część ugotowanych pierogów do lodówki, na drugi dzień, wlej do miski trochę oliwy, włóż kilka pierogów, delikatnie potrząśnij miską, by pierogi pokryły się tłuszczem, włóż kolejną warstwę pierogów, polej odrobiną oliwy itd. Kiedy pierogi będą stygły w misce, co jakiś czas delikatnie nimi potrząśnij, by uniknąć sklejenia. To bardzo ważne, ponieważ sklejonych pierogów kukurydzianych nie da się oddzielić bez rozerwania ciasta. Następnego dnia odsmaż pierogi na patelni, wykorzystując oliwę, która została w misce.

Surowe ciasto możesz zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki. Na drugi dzień będzie nadal miękkie i plastyczne, idealne do wałkowania, wykrawania i zlepiania."
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3653
Dołączył(a): Śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Książki z przepisami bezglutenowymi

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość