Czy badać dodatkowo poziom igA?
Moderator: Moderatorzy
Czy badać dodatkowo poziom igA?
Mam pytanie, starsza córka ma pozytywne badania genetyczne ale brak przeciwciał. Dodatkowo ma alergię na gluten i mąkę pszenną, od blisko roku jest na diecie bg.
Mąż robił gastroskopię - wynik ujemny.
Ja czekam na swój wynik, jestem po gastroskopii, wykryto Helikobakter pyroli, pobrali wycinki w kierunku celiakii. Czy możliwe żeby podczas badania gastroskopią żołądek, dwunastnica były ok a w wycinkach wyszłaby celiakia? Czy już podczas gastroskopii to widać? Ja dodatkowo mam niedoczynność tarczycy, nie mam Hashimto.
Młodsza córka diagnozowana w wieku 2-3 lat, wynik ujemny z wyjątkiem gliadyny, dodatnia. Obecnie ma 4,5 roku, ma niedoczynność tarczycy i wiele różnych dolegliwości ale raczej nie gastrologicznych (niedoczynność tarczycy, swędzenie skórne, pojedyncze zmiany skórne, ciągły katar i zatkany nos, przerośnięty 3 migdał, był wycięty ale bardzo szybko odrósł, niedrożne trąbki słuchowe, jest zakwalifikowana do drenażu uszu, ciągła drażliwość i niespokojność, zgrzytanie zębów, pasożyty nie wyszły, podwyższony poziom eozynofili, bóle brzucha ale zaraz potem idzie robić kupę więc nie wiem czy to faktycznie ból). Chcę jej zrobić badanie endomysinum. U nas w laboratorium badają w obu klasach taniej i tak chcę zrobić. Czy powinnam badać dodatkowo poziom przeciwciał IgA i IgG żeby wiedzieć czy wynik jest miarodajny czy oni sami z siebie badają i na tej podstawie stawiają wynik w konkretnej klasie? Starsza córka miała niedobór IgA i wynik był fałszywy dlatego badana była w klasie IgG.
Będę wdzięczna za odpowiedź. Aaa, i jeszcze jedno, jak mężowi nie wyszło nic w biopsji i mnie nie wyjdzie to znaczy że nie mamy celiakii i ktoś z wyższego pokolenia ją ma? A może my mamy gen tylko celiakia się nie wykluła?
Ooo, i jeszcze jedno mi się nasunęło pytanie. Starszej córce lekarka kazała przejść na dietę bg ze względu na alergię na mąkę pszenną i gluten bo przeciwciała mimo genetyki nie wyszły. Jesteśmy na diecie bg ale nie bezpszennej bo lekarka nic nie mówiła. Może powinnam unikać skrobi pszennej?
Mąż robił gastroskopię - wynik ujemny.
Ja czekam na swój wynik, jestem po gastroskopii, wykryto Helikobakter pyroli, pobrali wycinki w kierunku celiakii. Czy możliwe żeby podczas badania gastroskopią żołądek, dwunastnica były ok a w wycinkach wyszłaby celiakia? Czy już podczas gastroskopii to widać? Ja dodatkowo mam niedoczynność tarczycy, nie mam Hashimto.
Młodsza córka diagnozowana w wieku 2-3 lat, wynik ujemny z wyjątkiem gliadyny, dodatnia. Obecnie ma 4,5 roku, ma niedoczynność tarczycy i wiele różnych dolegliwości ale raczej nie gastrologicznych (niedoczynność tarczycy, swędzenie skórne, pojedyncze zmiany skórne, ciągły katar i zatkany nos, przerośnięty 3 migdał, był wycięty ale bardzo szybko odrósł, niedrożne trąbki słuchowe, jest zakwalifikowana do drenażu uszu, ciągła drażliwość i niespokojność, zgrzytanie zębów, pasożyty nie wyszły, podwyższony poziom eozynofili, bóle brzucha ale zaraz potem idzie robić kupę więc nie wiem czy to faktycznie ból). Chcę jej zrobić badanie endomysinum. U nas w laboratorium badają w obu klasach taniej i tak chcę zrobić. Czy powinnam badać dodatkowo poziom przeciwciał IgA i IgG żeby wiedzieć czy wynik jest miarodajny czy oni sami z siebie badają i na tej podstawie stawiają wynik w konkretnej klasie? Starsza córka miała niedobór IgA i wynik był fałszywy dlatego badana była w klasie IgG.
Będę wdzięczna za odpowiedź. Aaa, i jeszcze jedno, jak mężowi nie wyszło nic w biopsji i mnie nie wyjdzie to znaczy że nie mamy celiakii i ktoś z wyższego pokolenia ją ma? A może my mamy gen tylko celiakia się nie wykluła?
Ooo, i jeszcze jedno mi się nasunęło pytanie. Starszej córce lekarka kazała przejść na dietę bg ze względu na alergię na mąkę pszenną i gluten bo przeciwciała mimo genetyki nie wyszły. Jesteśmy na diecie bg ale nie bezpszennej bo lekarka nic nie mówiła. Może powinnam unikać skrobi pszennej?
- pleomorfa
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
Re: Czy badać dodatkowo poziom igA?
Na razie się spieszę, więc napiszę krótko.
Skoro córka ma alergię na pszenicę to trzeba wyeliminować również, a może przede wszystkim skrobię pszenną. Bo w końcu to w pszenicy leży problem.
Skoro córka ma alergię na pszenicę to trzeba wyeliminować również, a może przede wszystkim skrobię pszenną. Bo w końcu to w pszenicy leży problem.
Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee
zmiany mogą być widoczne podczas gastroskopii, ale na oko nikt nie postawi diagnozy. zazwyczaj dopiero w biopsji wychodzi patologia.Czy możliwe żeby podczas badania gastroskopią żołądek, dwunastnica były ok a w wycinkach wyszłaby celiakia? Czy już podczas gastroskopii to widać?
koniecznie zbadaj najpierw IgA ogółem.Czy powinnam badać dodatkowo poziom przeciwciał IgA i IgG żeby wiedzieć czy wynik jest miarodajny czy oni sami z siebie badają i na tej podstawie stawiają wynik w konkretnej klasie?
jeśli biopsja i wyniki przeciwciał będą negatywne, to znaczy, że na chwilę obecną celiakii nie ma.jak mężowi nie wyszło nic w biopsji i mnie nie wyjdzie to znaczy że nie mamy celiakii i ktoś z wyższego pokolenia ją ma?
ktoś z rodziny może mieć, ale nie musi. na pewno gdzieś w genach przechodzi.
oczywiście jest taka możliwość.A może my mamy gen tylko celiakia się nie wykluła?
jeśli dziecko ma alergię na pszenicę, to nie powinno być nic co z nią związane.Może powinnam unikać skrobi pszennej
No to wychodzi na to, że blisko rok córka jest na diecie bez sensu lekarka nic nie mówiła że mamy być również na diecie bezpszennej tylko bezglutenowej Może dla niej to było to samo, dla mnie jednak nie na tamtą chwilę...Dopiero dziś mnie tknęło...
Re: Transglutaminaza tkankowa czy endomysinum?
Proszę pomóżcie jeszcze zinterpretować mój wynik gastroskopii:
I,II fragmenty błony śluzowej dwunastnicy bez skrócenia kosmków. Celem określenia liczby limfocytów śródnabłonkowych zlecono barwienie immunohistochemiczne.
Co to może oznaczać?
I,II fragmenty błony śluzowej dwunastnicy bez skrócenia kosmków. Celem określenia liczby limfocytów śródnabłonkowych zlecono barwienie immunohistochemiczne.
Co to może oznaczać?
- pleomorfa
Że nie ma skrócenia kosmków, a jeszcze mają sprawdzić ilość limfocytów śródnablkonkowych poprzez barwienie immunohistochemiczne.
Singerka Ty masz celiakię, nie?
Singerka Ty masz celiakię, nie?
Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee
Nie mam celiakii, przynajmniej do tej pory nie została zdiagnozowana, ale mam wiele objawów w tym niedoczynność tarczycy. Córka ma genetykę pozywywną, jest na diecie bg ale na alergię bo nie wychodziły przeciwciała. A co oznacza to badanie ilości limfocytów....Czy że nie ma skrócenia kosmków to już znaczy że nie ma celiakii?
- pleomorfa
Niedoczynność tarczycy objawem celiakii? Hmm... nie słyszałam o takim ujęciu. Z hashimoto się łączy celiakię, dlatego że jedno i drugie należy do chorób autoimmunologicznych, a te mają ze sobą pewne powiązania.
Jeżeli masz ujemne przeciwciała oraz masz zdrowe jelito to nie ma celiakii .
Badanie ilości limfocytów jest pomocne przy diagnostyce, dlatego że zwiększona ich ilość występuje w różnych schorzeniach, tym celiakii.
Jeżeli masz ujemne przeciwciała oraz masz zdrowe jelito to nie ma celiakii .
Badanie ilości limfocytów jest pomocne przy diagnostyce, dlatego że zwiększona ich ilość występuje w różnych schorzeniach, tym celiakii.
hehe, nie chodzilo mi o to ze niedoczynność tarczycy jest objawem celiakii tylko o to, że też ją mam, źle to w pośpiechu ujęłam.
Zatem czekam na cd badania...
Zatem czekam na cd badania...