Witam.
Wyniki z krwi na przeciwciała wyszly następujące
p. deaminowanej gliadynie (DGP) IgA 55 kU/l klasa4 czyli wysokie stężenie.
przeciwciala przeciwtransglutaminazie tkankowej na niskim poziomie klasa 2 - 0.87 kU/l
całkowite Iga są w klasie 3 - 4.7kU/I -wyrazne stężenie.
Czy to moze byc cos innego niz celiakia?
Glownym objawem jest przewlekła niedokrwistość z niedoboru żelaza.
Proszę o interpretację wyników
Moderator: Moderatorzy
-
- Nowicjusz
- Posty: 2
- Rejestracja: sob 12 lis, 2022 10:45
Re: Proszę o interpretację wyników
Nie do końca jest zrozumiała ta rozpiska, ale na pewno tak czy inaczej wymaga konsultacji ze specjalistą czyli gastrologiem.
-
- Nowicjusz
- Posty: 2
- Rejestracja: sob 12 lis, 2022 10:45
Re: Proszę o interpretację wyników
Juz nie chcialam tych widełek przepisywać wiec podalam wartosci i klasy.
Ogolnie klasy sa od 0 do 4.
Wysokie stezenie wyszło tego DPG, bo klasa 4 jest od powyżej 10 a wyszlo 55.
A tTg wyszlo raczej niskie. I zastanawiam sie czy ktorys parametr jest bardziej czuły albo swoisty dla celiaki.
I czy jest opcja ze to jednak cos innego niz celiakia.
Bo na diagu np pisali ze DPG podwyzszone moze byc tez przy np nietolerancji laktozy albo chorobie Crohna.
I troche mnie to dziwi jak przeciwciała na te gliadyny które sa w zbozach miałby by niby wyjsc od mleka...
Ogolnie klasy sa od 0 do 4.
Wysokie stezenie wyszło tego DPG, bo klasa 4 jest od powyżej 10 a wyszlo 55.
A tTg wyszlo raczej niskie. I zastanawiam sie czy ktorys parametr jest bardziej czuły albo swoisty dla celiaki.
I czy jest opcja ze to jednak cos innego niz celiakia.
Bo na diagu np pisali ze DPG podwyzszone moze byc tez przy np nietolerancji laktozy albo chorobie Crohna.
I troche mnie to dziwi jak przeciwciała na te gliadyny które sa w zbozach miałby by niby wyjsc od mleka...