WITAMINY - GDZIE SIĘ KRYJĄ?

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

WITAMINY - GDZIE SIĘ KRYJĄ?

Postprzez Rafal_tata » Śr 22 lis, 2006 18:03

...czyli co podmienić, jeśli potrzebne nam związki są w żywności glutenowej

Gdzie się kryją witaminy:

Witamina A - ryby morskie, tran, wątroba wołowa, wątroba wieprzowa, węgorz, żółtko jaj, masło, oleje roślinne, szpinak, morele, sałata, jarmuż, dynia, groszek zielony, boćwina, szczaw, marchew.

Witamina B1 - drożdże, niełuskane ziarno pszenicy, płatki owsiane, mięso wieprzowe, wątroba wieprzowa, wątroba cielęca, jaja, ziemniaki, orzechy, groch, fasola, pieczywo pełnoziarniste.

Witamina B2 - drożdże, wątroba cielęca, wątroba wieprzowa, mleko, płatki owsiane, całe ziarno pszenicy, szpinak, mięso wieprzowe, jaja, marchew, chleb biały, ser żółty, makrela.

Witamina B5 - drożdże, wątroba wieprzowa, wątroba cielęca, jaja, niełuskane ziarno pszenicy, płatki owsiane, pełnoziarnisty chleb, mięso wieprzowe, mięso wołowe, chleb biały, mleko, ziemniaki, szpinak, marchew, kapusta.

Witamina B6 - drożdże, niełuskane ziarno pszenicy, mięso wołowe, mięso wieprzowe, chleb biały, kapusta, płatki owsiane, mleko, marchew, ziemniaki, ryby.

Witamina B12 - wątroba wołowa, wątroba wieprzowa, nerki wołowe, nerki wieprzowe, śledź, makrela, łosoś, pstrąg, mózg wieprzowy, ozór wołowy, flądra, dorsz, mózg cielęcy, wołowina, baranina, cielęcina, żółtko jaja kurzego, sery żółte.

Witamina C - róża cukrowa, róża dzika, porzeczka czarna, porzeczka biała, porzeczka czerwona, agrest, grejpfrut, cytryna, pomarańcza, malina, truskawka, rabarbar, bób, kapusta, kalafior, szczypior, pory cebula, groszek zielony, ziemniaki, pomidory, rzepa, jarmuż, kapusta czerwona, kapusta włoska, chrzan, rzodkiewka, brukselka, brokuły.

Witamina D - ryby morskie, tran, węgorz, śledź, szprot, makrela, łosoś, wątroba cielęca, wątroba wieprzowa, wątroba wołowa, wątroba barania, żółtko jaja, świeże jaja, masło, masło roślinne, sery żółte.

Witamina E - soja, kiełki zbóż, oleje roślinne - słonecznikowy i sojowy, jaja świeże całe, żółtko jaja, kasze - jęczmienna i gryczana, zboża, orzechy, szparagi, tran, masło, masło roślinne, kapusta - czerwona i włoska, jarmuż, groszek zielony, brukselka, fasola biała, groch, płatki owsiane.

Witamina K - szpinak, kapusta, kalarepa, marchew, pomidory, groch, truskawki, ziemniaki, sery żółte, żółtka jaj kurzych, wątroba.

Kwas foliowy - wątroba wołowa, szpinak, nać buraków, kawon, dynia, kapusta, ziemniaki, mleko, jaja, wołowina, groszek zielony, marchew, pełnoziarnisty chleb, kasza jęczmienna, drożdże.

Witamina PP - drożdże, wątroba wieprzowa, wątroba cielęca, mięso wołowe, mięso wieprzowe, niełuskane ziarno pszenicy, pełnoziarnisty chleb, marchew, chleb biały, groszek szpinak, jabłka, kapusta, pomarańcze, ziemniaki, makrela.

Witaminowy alfabet zdrowia

Witamina A
* wpływa na rozwój i wzrost organizmu
* wzmacnia narząd wzroku
* reguluje funkcjonowanie skóry
* zapobiega nowotworom i chorobom serca

Witamina B1
- wpływa na prawidłową pracę układu nerwowego i serca
- reguluje produkcję czerwonych krwinek

Witamina B2
- odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie skóry i błon śluzowych

Witamina B5
- reguluje pracę metabolizmu tłuszczów, węglowodanów i białek
- wpływa na zdrowy wygląd skóry i włosów
- chroni przed infekcjami

Witamina B6
- wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego
- odpowiada za produkcję białych i czerwonych komórek krwi

Witamina B12
- służy produkcji czerwonych krwinek
- wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego

Witamina C
- pobudza pracę układu odpornościowego
- hamuje rozwój szkodliwych dla zdrowia substancji
- jest budulcem kości, chrząstek, ścięgien, wiązadeł
- przyspiesza gojenie ran

Witamina D
- zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu kostnego

Witamina E
- chroni przed rozwojem miażdżycy
- redukuje zły cholesterol

Witamina K
- reguluje procesy krzepnięcia krwi
- wzmacnia układ kostny

Kwas foliowy
- reguluje procesy metaboliczne w organizmie
- wspomaga i usprawnia pracę mózgu

Witamina PP
- reguluje poziom cukru we krwi
- odpowiada za właściwy poziom cholesterolu
- reguluje pracę układu krążenia

* Pamiętaj, by kupować tylko świeże warzywa i owoce, w ilości jakiej potrzebujesz

* Przyrządzaj, jeśli to możliwe, potrawy zaraz przed podaniem

* Staraj się nadmiernie nie szatkować i nie krajać owoców i warzyw

* Mrożone warzywa gotuj bez rozmrażania

* Gotuj warzywa w małej ilości wody, ale niezbyt długo

* Zapewnij żywności odpowiednią temperaturę i warunki przechowywania

* Pamiętaj, że mrożonki i żywność w puszcze traci dużą część witamin po 3 miesiącach

* Produkty takie, jak: mąka, ryż, makaron, fasola i groch wymagają ciemnych pojemników, by nie tracić witamin

źródło: Winiary 2006
Avatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 2895
Dołączył(a): Śr 14 sty, 2004 14:31
Lokalizacja: Kraków

Postprzez -ania- » Śr 22 lis, 2006 19:03

Brawo dla Rafała- taty!!! :=D>: :=D>: Fantastyczny pomysł z zamieszczeniem tych informacji w jednym miejscu. :=D>:
Obrazek
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
-ania-
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 435
Dołączył(a): Pt 12 maja, 2006 21:25
Lokalizacja: ostrołęka

Postprzez GosiaM » Śr 22 lis, 2006 23:54

koteczek napisał(a):Brawo dla Rafała- taty!!! :=D>: :=D>:


Faktycznie, świetny pomysł :=D>: jutro to wydrukuję.
Ostatnio edytowano Cz 23 lis, 2006 08:56 przez GosiaM, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
GosiaM
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 891
Dołączył(a): Pn 24 maja, 2004 22:49
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez dmx » Cz 23 lis, 2006 00:33

Oprócz tego należy pamiętać jakie kombinacje należy jeść aby organizm miał z tego jak najwięcej. Dotyczy to zarówno samych witamin jak i sposobu łączenia dań - organizm powinien przyswajać jak najwięcej zużywając przy tym jak najmniej energii. Problem w tym, że nie pamiętam co i jak łączyć.

Zastanawialiście się np. dlaczego przy zażywaniu gotowych multiwitaminowych preparatów rośnie apetyt? Otóż niektórzy twierdzą (i tu znowu nie pamiętam - tym razem kto), że dzieje się tak bo organizm do strawienia syntetycznych witamin zużywa energię pobraną z pożywienia, a konkretniej - zużywa jej więcej niż powinien.

ps. przydałoby się coś na poprawę pamięci :wink:
Avatar użytkownika
dmx
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 165
Dołączył(a): Wt 14 wrz, 2004 13:15

Postprzez kabran » Cz 23 lis, 2006 06:56

Fajna ściąga! Rafale-tato, gratuluje pomysłu :D Żeby temat się nie zgubił w natłoku innych, przyklejam go.
Damian napisał(a):Problem w tym, że nie pamiętam co i jak łączyć.
Najważniejsze to pamiętać, że witaminy A, D, E, K są rozpuszczalne w tłuszczach, a co za tym idzie, aby były przyswajalne dla organizmu, trzeba je jeść z jakimś tłuszczem. Np. surówka z marchwi+oliwa. No i nie katować witamin długim gotowaniem, bo w jedzeniu nic z nich nie zostanie. :wink:
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
Avatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1970
Dołączył(a): So 22 paź, 2005 09:52
Lokalizacja: Lublin

Postprzez Ola* » Pt 24 lis, 2006 17:36

Super ściąga :=D>: :=D>: :=D>: Dołączam się do ogólnych zachwytów nad pomysłem :D :D :D
Avatar użytkownika
Ola*
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 470
Dołączył(a): Śr 15 lut, 2006 11:41
Lokalizacja: Katowice

Postprzez Rafal_tata » Śr 06 gru, 2006 20:59

Dziękuję.
Gdzieś na forum umieszczę numer mojego konta. Kwota: Co Łaska + VAT :lol:

Na zawsze Wasz
Rafał (tata)

:D
Avatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 2895
Dołączył(a): Śr 14 sty, 2004 14:31
Lokalizacja: Kraków

Postprzez titrant » Cz 20 lis, 2008 00:31

Damian napisał(a):Oprócz tego należy pamiętać jakie kombinacje należy jeść aby organizm miał z tego jak najwięcej. Dotyczy to zarówno samych witamin jak i sposobu łączenia dań - organizm powinien przyswajać jak najwięcej zużywając przy tym jak najmniej energii. Problem w tym, że nie pamiętam co i jak łączyć.


http://www.weightlossforall.com/protein ... ations.htm

Tu jest o otrzymywaniu pełnowartościowego białka z pokarmu roślinnego. Niestety, obowiązkową grupą są ziarna :P. Na szczęście ryż i proso (i gryka, ale mnie nie interesuje z innych powodów) się do nich wliczają. Nie znam wiarygodności powyższej strony, ale z podobnymi przepisami łączenia spotykałem się w wielu miejscach, więc może coś w tym jest. Zamierzam przeprowadzić dalsze badania, jak wartościowe białko powstaje z połączeń roślin.
Avatar użytkownika
titrant
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 2165
Dołączył(a): N 26 paź, 2008 19:51
Lokalizacja: Kraków

Postprzez titrant » Cz 20 lis, 2008 09:27

Pod podanym przeze mnie linkiem rośliny odżywcze są podzielone na 4 grupy:
1. zboża (w tym płatki i pieczywo),
2. rośliny strączkowe (groch, fasola i soczewica),
3. ziemniaki i warzywa inne od strączkowych,
4. orzechy i nasiona (np. słonecznika).

Zalecane kombinacje to zawsze coś z grupy 1. (oczywiście zawsze pełnoziarniste) i któraś z pozostałych grup.
Avatar użytkownika
titrant
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 2165
Dołączył(a): N 26 paź, 2008 19:51
Lokalizacja: Kraków

Re: WITAMINY - GDZIE SIĘ KRYJĄ?

Postprzez andromeda91 » So 14 gru, 2013 00:19

Ostatnio szukałam nawet takiego spisu wszystkich witamin i rzeczy, w ktorych sie kryja, dlatego ten post jest jak najbardziej przydatny. Chyba sobie go wydrukuje, zebym miała wieksza motywacje w probach zdrowego odżywiania. :) Pozdrowienia!
andromeda91
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 3
Dołączył(a): So 14 gru, 2013 00:12

Re: WITAMINY - GDZIE SIĘ KRYJĄ?

Postprzez renata1990 » Pt 16 maja, 2014 13:27

Też sobie wydrukowałam ten post, teraz tylko powiesić na ścianę. :D
renata1990
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 1
Dołączył(a): Pt 16 maja, 2014 13:22

Re: WITAMINY - GDZIE SIĘ KRYJĄ?

Postprzez michaśka88 » Pn 29 gru, 2014 09:34

Bardzo pomocna lista :) z tym, ze ja np mam problem z zapamiętywaniem takich rzeczy, interesują mnie żywieniowe tematy, o niektórych rzeczach czytałam już po kilka razy, a i tak często w sklepie stoję przed półką z jakimiś produktami i mam wrażenie, że wszystkie informacje mi się mieszają, nie pamiętam co z czym w głowie połączyć ;)))) ale wydrukowanie tego i powieszenie na ścianie może pomóc w utrwaleniu, więc chyba spróbuję :) dzięki za tę listę! :)
Najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz. One przyjdą same.
Avatar użytkownika
michaśka88
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 8
Dołączył(a): Pn 29 gru, 2014 09:14

Re: WITAMINY - GDZIE SIĘ KRYJĄ?

Postprzez michal_mg » Pn 29 gru, 2014 12:58

Obawiam się, że informacje zawarte w pierwszym poście od czasu jego napisania - 2006 rok - troszke mogły się pozmieniać.

Dla przykładu witamina K - głównym jej źródłem podobno jest jelito grube, gdzie wytwarzana jest przez flore bakteryjną w wyniki przetwarzania substancji treści pokarmowej. Witamina D wpływa na poprawe ukł odpornościowego - jej zbyt mały poziom często idzie w parze z chorobami. Im mniejszy poziom tym grubszy kaliber chorobowy - z występowaniem nowotworów przy b.niskim stanie.

Nie wiem tylko na ile prawidłowe są moje info - ale źródło treści tego wpisu to chyba tylko wiki, która nie jest miarodajna. Może jakiś dietetyk by mógł się wypowiedzieć i poprawić te wiadomości.
nie mam celiakii, a "jedynie" nietolerancje glutenu - między innymi...

Obrazek
michal_mg
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 360
Dołączył(a): Śr 07 maja, 2014 01:05
Lokalizacja: Łódź

Re: WITAMINY - GDZIE SIĘ KRYJĄ?

Postprzez konwalia55 » N 29 maja, 2016 20:31

Bardzo ciekawa lista! faktycznie trochę rzeczy mogło się jednak pozmieniać, bo w końcu badania idą do przodu :)
Z pewnością sporo z tych wypisanych produktów wprowadzę do swojej diety. Przekonałam się, że zdrowe jedzenie może być smaczne, więc czemu nie podejmować kolejnych wyzwań? I taka ściąga w kuchni to bardzo dobry pomysł - praktyczna ozdoba idealnie sprawdzi się i w moje kuchni, tylko muszę znaleźć dla niej miejsce :D
konwalia55
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 8
Dołączył(a): Pn 23 maja, 2016 09:48

Re: WITAMINY - GDZIE SIĘ KRYJĄ?

Postprzez anetgod0 » Cz 25 sty, 2018 12:39

Bardzo lubię takie tabelki, rozpiski z informacjami na temat witamin, właściwości danych składników itp. Drukować i wieszać na ścianie wprawdzie ich nie zamierzam, ale takie najlepiej opracowane - mam zapisane na telefonie. A jeśli już drukuję takie informacje, to po to, żeby je mieć pod ręką w kuchni, bo nie chce mi się wtedy przeglądać całego internetu w poszukiwaniu kilku składników. Ale takie rzeczy zawsze dobrze wiedzieć. Z tym, że faktycznie raz na jakiś czas trzeba to wszystko aktualizować, bo coś może się zmienić, może nawet na lepsze dla nas :D
anetgod0
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 7
Dołączył(a): Pt 19 sty, 2018 15:41

Następna strona

Powrót do Choroba, objawy, leczenie...

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości