Choroba Duhringa

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

Postprzez Rafal_tata » N 18 sty, 2009 23:47

Manu mylisz się... Frytki akurat są na tej liście przedstawione jako nie zawierające glutenu, tzn. nie mają dodatków glutenowych. Gorszą sprawą jest to, że podobno pracownicy w niektórych restauracjach McD nie przestrzegają zasady smażenia frytek w osobnym, czystym oleju.
Avatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 2891
Dołączył(a): Śr 14 sty, 2004 13:31
Lokalizacja: Kraków

Postprzez manu666 » Pn 19 sty, 2009 21:26

Ale jest to produkt wysokiego ryzyka, jak sam napisales nikt nie jest pewien czy zmieniaja olej. Ale chodzilo mi rowniez o to, ze soli niejodowanej raczej nie uzywaja, wiec jak dla mnie nie sa one bezlutenowe...:/
Dlaczego widzimy tylko źdźbło w naszym oku, a nie dostrzegamy gór, pól i gaju oliwnego??

Obrazek
Avatar użytkownika
manu666
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 217
Dołączył(a): Cz 21 wrz, 2006 15:22
Lokalizacja: Częstochowa

Postprzez Rafal_tata » Pn 19 sty, 2009 23:05

Ale nie wypisuj tutaj niepotwierdzonych plotek o dodawaniu mąki, bo w ten sposób nic nie można zjeść na mieście! Sól też jest glutenowa???
Avatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 2891
Dołączył(a): Śr 14 sty, 2004 13:31
Lokalizacja: Kraków

Postprzez manu666 » Cz 22 sty, 2009 21:47

Słuchaj, nie jestes na tym forum najmadrzejszy! Kazda wypowiedz musisz na swoj sposob przekrecic! wiem jaka jest sytuacja w McDonaldzie, mam znajomego kierownika pracujacego tam i rozmawialem z nim na ten temat, wiec po raz wtory pisze do "Ciebie" zebys mi pewnych rzeczy nie wmawial!!Tak jak napisalem wczesniej frytki z McDonalda nie sa bezglutenowe. A jesli chodzi o sol, to chyba Ty nie rozumiesz...my chorzy na Duhringa soli jodowanej nie tolerujemy, a ta jest praktycznie wszedzie. Na przyszlosc troche wiecej kultury i tolerancji dla wypowiedzi innych, to ze jestes moderatorem nie swiadczy o tym, ze mozesz wszystko. Dziekuje.
Dlaczego widzimy tylko źdźbło w naszym oku, a nie dostrzegamy gór, pól i gaju oliwnego??

Obrazek
Avatar użytkownika
manu666
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 217
Dołączył(a): Cz 21 wrz, 2006 15:22
Lokalizacja: Częstochowa

Postprzez Magdalaena » Pt 23 sty, 2009 00:11

Manu, jest temat o Mc Donaldzie
http://forum.celiakia.pl/viewtopic.php? ... ght=donald
I tam jednoznacznie wyszło, że ryzykowność frytek wynika z możliwej pomyłki pracownika. Jeśli masz inne informacje, to się tam wpisz (z konkretami).

manu666 napisał(a):A jesli chodzi o sol, to chyba Ty nie rozumiesz...my chorzy na Duhringa soli jodowanej nie tolerujemy, a ta jest praktycznie wszedzie.
Nie wiem czego jeszcze poza glutenem nie mogą dhuringowcy. Ale wiem, że sól kuchenna i jod są bezglutenowe, wbrew temu co wcześniej napisałeś.
Magdalaena
celiakia zdiagnozowana w sierpniu 2003 r.
Obrazek
Avatar użytkownika
Magdalaena
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1393
Dołączył(a): Pt 02 sty, 2004 13:28
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez manu666 » Pt 23 sty, 2009 00:50

Ok. A propo soli, to jest ona jak najbardziej bezglutenowa. Chodzilo mi o to, ze jak dla mnie jest ona zakazana. Na poczatku swej choroby, bardziej odczuwalem na swoim ciele efekty zjedzenia czegos z sola jodowana niz czegos co posiadało gluten...teraz staram sie w ogole ograniczac sol, bo jak wiemy jest jednak bardzo nie zdrowa:.
Dlaczego widzimy tylko źdźbło w naszym oku, a nie dostrzegamy gór, pól i gaju oliwnego??

Obrazek
Avatar użytkownika
manu666
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 217
Dołączył(a): Cz 21 wrz, 2006 15:22
Lokalizacja: Częstochowa

Postprzez Rafal_tata » Pt 23 sty, 2009 13:31

manu666, po pierwsze nie musisz krzyczeć, nie jestem głuchy, ani ślepy, a to Ty swoim postem zaczynasz przekraczać zasady. Ja swoimi staram się nikogo nie obrażać (chyba, że ktoś obraża mnie - ale tutaj nie miało to miejsca). Po drugie - już to pisałem - gdybyś wyrażał się jaśniej, łatwiej można by było zrozumieć, co chcesz napisać. Po trzecie: Możesz McDonalda w takim razie podać do sądu, a tego kierownika wziąć na świadka:
Obrazek
Źródło: http://www.mcdonaldsmenu.info/nutrition/ourmenu.jsp
Ostatnio edytowano Pt 23 sty, 2009 13:49 przez Rafal_tata, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 2891
Dołączył(a): Śr 14 sty, 2004 13:31
Lokalizacja: Kraków

Postprzez Kaczucha » Wt 27 sty, 2009 20:51

Cześć czy może ktoś zna lekarza na podkarpaciu który cokowiek wie o Duhringu? Rozpoczęłam poszukiwania specjalisty w tej chorobie gdyż mój lekarz dr Romańczuk zmarł 3 lata temu i nie mam sie teraż do kogo zwrócić o pomoc. W lipcu tego roku zapisałm sie do poradni gastroenerologicznej do lekarza, który okazał sie kompletnie niedoimformowany( żeby niepowidzieć - konował ).Kiedy przedstawiłam mu historię choroby i powiedziałam że chodzi o Duhringa to powiedział, że on nie wie co to za choroba, bo jest ich tyle na tym świecie, że nie sposób nauczyć sie nawet ich nazw. Na koniec zapytał po co ja w ogóle do niego przyszłam i co ja od niego chce? I co wy na to???????????????????????????????????????????
Kaczucha
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 3
Dołączył(a): Wt 13 maja, 2008 19:38
Lokalizacja: Rzeszów

Postprzez izaA » Wt 27 sty, 2009 22:14

Może warto poszukać dermatologa, to choroba na pograniczu, problem jelitowy objawy skórne...oczywiście wspomniany lekarz powinien cokolwiek wiedzieć, ale widać na wykładach z dermatologii przysnął :<
Avatar użytkownika
izaA
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 52
Dołączył(a): Pt 11 sty, 2008 17:24
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez mirush » Śr 28 sty, 2009 12:06

izaA napisał(a):Może warto poszukać dermatologa(...)

Szczerze odradzam całkowitego polegania na nich ...
Sam nie choruje na celiakię, lecz na łuszczycę, gdzie objawy niekiedy są łudząco podobne do skórnej postaci celiakii.
Jestem na tym forum dlatego, gdyż (raczej) nie ma skuteczniejszej metody od zmiany stylu życia i diety. Dermatologiem można ewentualnie się równolegle - np. z dietą - podeprzeć jedynie kosmetycznie - ale nie liczyć na nich w 100%.
Dermatolog będzie 'walczył' jedynie z objawami - nie z przyczyną. Wypisze receptę na coraz to nowsze 'osiągnięcia' przemysły farmakologicznego.
Dokąd to może doprowadzić, raczej wiadomo ...
Ostatnio edytowano Śr 28 sty, 2009 12:08 przez mirush, łącznie edytowano 3 razy
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
mirush
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 40
Dołączył(a): N 11 maja, 2008 09:52
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez izaA » Śr 28 sty, 2009 16:33

Nie wiemy z jakim problemem boryka się nasz rozmówca. Chorobę u mojej córki zdiagnozowała dermatolog. Leczenie polegało TYLKO na diecie.
Avatar użytkownika
izaA
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 52
Dołączył(a): Pt 11 sty, 2008 17:24
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez manu666 » Pt 30 sty, 2009 11:25

Zanim dowiedzialem sie o swojej chorobie( czyt. Duhring) trafialem do roznych specjalistow, pojechalem specjalnie na Slask, zeby dowiedziec sie co mam za paskudztwo, ale kazdy rozkladal rece, albo wyciagal ksiazke na stol i czytal:|
Do czasu jak nie trafilem wlasnie do dermatologa i to praktycznie pod nosem:)

izaA napisał(a):Może warto poszukać dermatologa, to choroba na pograniczu, problem jelitowy objawy skórne...oczywiście wspomniany lekarz powinien cokolwiek wiedzieć, ale widać na wykładach z dermatologii przysnął :<


Warto poszukac dermatologa:-) moze akurat sie zna :053:
Dlaczego widzimy tylko źdźbło w naszym oku, a nie dostrzegamy gór, pól i gaju oliwnego??

Obrazek
Avatar użytkownika
manu666
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 217
Dołączył(a): Cz 21 wrz, 2006 15:22
Lokalizacja: Częstochowa

Postprzez mirush » Pt 30 sty, 2009 14:22

Czy przy tym schorzeniu, są jakieś znacząco różniące się diety (że szukacie dermatologa) ??
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
mirush
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 40
Dołączył(a): N 11 maja, 2008 09:52
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez manu666 » Pt 30 sty, 2009 21:53

Diety nie, no tylko jako produkt zabroniony dochodzi sól jodowana, ktorej pod zadnym pozorem nie nalezy spozywac:/ a dlatego dermatolog, bo przy tej chorobie sa znaczace zmiany skorne, ktore nie kazdy lekarz potrafi zdiagnozowac.
Dlaczego widzimy tylko źdźbło w naszym oku, a nie dostrzegamy gór, pól i gaju oliwnego??

Obrazek
Avatar użytkownika
manu666
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 217
Dołączył(a): Cz 21 wrz, 2006 15:22
Lokalizacja: Częstochowa

Postprzez izaA » So 31 sty, 2009 18:45

mirush napisał(a):Czy przy tym schorzeniu, są jakieś znacząco różniące się diety (że szukacie dermatologa) ??


Nie chodzi o dietę, chodzi o objawy. Moja córka nie miała objawów jelitowych, charakterystycznych przy celiakii, miała zmiany skórne, które przez 6 lat były leczone objawowo jako alergia. Nie mogła jeść jajek, ryb, kakaa, czekolady, niektórzy lekarze dorzucali jeszcze inne zakazane produkty od siebie. Objawy słabły, ale na ogół był to efekt mazideł ze sterydami :okulary2: potem wracały ze zdwojoną siłą. Żadne testy nigdy nie wykazały alergii na te produkty, ale tłumaczono mi, że może to być alergia IgE niezależna. Efekt takich ograniczeń był odwrotny, dziecko najchętniej jadło chleb z masłem :okulary2: Kiedy, w wieku 9 lat, znów zrobiłam testy i znów nic nie pokazały, alergolog odesłała mnie do znajomej dermatolog. Były podejrzenia o niedobór potasu lub innych mikropierwiastów. Dermatolog podleczyła skórę sterydami i wykonała biopsję, podejrzewając chorobę Duhringa. Zuzia miała bardzo niespecyficzne miejsce, głównie jeden pośladek w kierunku uda. Dochodziła do tego atopowa skóra i wypryski wokół nadgarstków i kostek. Jedyną rzeczą, która pomagała na jej ropiejące rany były pobyty nad morzem. Skóra po tygodniu była całkowicie czysta i zdrowa. Żaden z lekarzy do tej pory nie umie tego wytłumaczyć. Dodam, że domowe kąpiele solankowe nie przynosiły takiego efektu. Dziecko bardzo cierpiało, mam nawet fotki, jak wyglądała wtedy jej skóra. To była jedna wielka sącząca się rana. Zuzia bardzo cierpiała, wysięki przyklejały jej pidżamkę, rajstopy, spodnie. Wyniki biopsji z jednej strony były "wyrokiem", dieta na całe życie, z drugiej przyniosły ulgę...znamy wroga. Po roku diety Zuzia ma całkowicie zdrową skórę. Umie żyć z tą dietą, radzi sobie w szkole i na zorganizowanych dla wszystkich dzieci wyjazdach, po prostu wozi swój chleb, makaron, kaszki. Na jesieni robione miała testy na IgA i IgG, czysto, zero przeciwciał.

Rozpisałam się, ale może ktoś ma podobne objawy i ten post nakieruje go na właściwą diagnozę.
Avatar użytkownika
izaA
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 52
Dołączył(a): Pt 11 sty, 2008 17:24
Lokalizacja: Warszawa

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Choroba, objawy, leczenie...

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości