We wrześniu zeszłego roku Michał miał zdiagnozowane podejrzenie wtórnego zespółu złego wchłaniania. Najpierw przez naszego pediatrę, a w listopadzie rpzez gastrologa. Na diecie bezglutenowej miał być 3 miesiące po czym miała nastąpić prowokacja glutenem, aby sprawdzić jak to przyjmie jego organizm. Między czasie miał brać enterol. Przy diecie bezglutenowej stolce znacznie się poprawiły. Enterol też trochę pomógł. Miał też jeść nan ha2. Na początku było ok, później pojawiły się wysypki, aż w styczniu syn spuchł po mleku. Sytuacja powtórzyła się dzień później. Mleko odstawiłam. Gluten wprowadziłam pod koniec grudnia. Na początku było super. Enterol brał nadal i robił fajne "dorosłe" kupki. Niestety sytacja zmieniła się diamterlanie około 2 tyg. później. Najpierw luźne stolce, częste, tłuste, potem już woda ze śluzem. Od niedzieli jest znowu na diecie bezglutenowej. Wczoraj byliśmy u gastrologa. Michał ma już zdiagnozowany zespół złego wchłaniania, do tego atopowe zapalenie skóry, opuchliznę alergiczną i zaburzenia odżywniania. Do tej pory leczyl się w Krakowie, teraz przechodzimy na pełną diagnostykę u nas - w Tarnowie. Będzie miał biopsję jelit. W tej chwili dietę bezglutenową ma ustaloną na minimum rok (oprócz prowokacji do biopsji oczywiscie), ma być pod stałą opieką gastrologa. Będzie miał też wykonywane badania w kierunku celiakii i IgA z krwi (co to takiego to IgA??).
I to chyba tyle
Mam nadzieję, ze nie zanudziłam. Pewnie będę tu często zaglądać w celu uzyskania info i podzielę się tez swoim doświadczeniem, chociaż ono jeszcze marne.
Historii mojego syna ciąg dalszy
Moderator: Moderatorzy
Historii mojego syna ciąg dalszy
Pozdrawiam, Monika, mama Kubusia (06.02.2008), Michałka (ur. 26.03.2002) i Maksia (ur. 14.02.2000)
Re: Historii mojego syna ciąg dalszy
IgA - jedna z 5 klas immunoglobulin (przeciwciał), czyli białek syntetyzowanych przez komórki układu immunologicznego (obronnego).mamimo pisze: Będzie miał też wykonywane badania w kierunku celiakii i IgA z krwi (co to takiego to IgA??).
W przypadku nadwrazliwości na gluten wykrywa się we krwi chorego, który spożywa gluten, IgA przeciw endomysium (IgAEma) oraz IgA przeciw retykulinie (ARA).
Przeciwciała te są tzw markerami celiakii.
>>pozdrawiam<<