Witam
Choruję na Hashimoto i ostatnio miała silne bóle głowy. Moja endo zasugerowała że może to przez nietolerancję glutenu, która często występuje przy Hashimoto. Zaproponowała przejście na miesięczną dietę i zaobserwowanie czy są zmiany. Jednakże, ciężko było mi się utrzymać na tej diecie gdy nie ma konkretnej diagnozy.
Zaczęłam spożywać gluten i wykonałam badania.
oto wyniki:
Morfologia ok (wszystko w normie)
OB 5
IGA 2,67 (norma 0,7-4)
IGG 11,4 (norma 7-16)
P/c p gliadynie IGA ujemne
P/c p gliadynie IGG ujemne
Glukoza 75 (norma 60-90)
Insulina 12 (2,6-25)
TSH 1,92 (0,27-4,2)
FT4 1,04 (0,93-1,7)
Przed ciążą miałam dodatkowo insuliooporność ale przez okres ciąży się to unormowało.
Czy jest możliwość nietolerancji glutenu przy takich wynikach? Przeciwciała są tylko przeciwko gliadynie i wiem że mimo ujemnego wyniku można nie tolerować gluten. Czy IGG i IGA w normie wykluczają nietolerancję ?
Z góry dzięki
Hashimoto i nietolerancja glutenu
Moderator: Moderatorzy
Re: Hashimoto i nietolerancja glutenu
przeciwciała przeciw gliadynie są dodatnie jedynie u połowy osób nietolerujących glutenu, ich brak więc nie wyklucza nadwrażliwości na gluten
rzeczywiście warto spróbować z dietą, ale myślę że miesiąc to mało, bo to jest tylko czas na oswojenie się z dietą a nie wprowadzenie 100% bezglutenu, czasami na efekty trzeba czekać kilka miesięcy
rzeczywiście warto spróbować z dietą, ale myślę że miesiąc to mało, bo to jest tylko czas na oswojenie się z dietą a nie wprowadzenie 100% bezglutenu, czasami na efekty trzeba czekać kilka miesięcy
Re: Hashimoto i nietolerancja glutenu
U nas badania również dobre ale dwa miesiące na diecie BG i widać efekty, ogromna poprawa stanu zdrowia, bóle głowy, stawów oraz problemy żołądkowo -jelitowe odeszły w zapomnienie.