Czy to na pewno celiakia?

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

Czy to na pewno celiakia?

Postprzez Waniliova » Pn 29 maja, 2017 14:45

Hej ;)

W listopadzie dopadła mnie biegunka i wymioty. Myślałam, że to po prostu zwykłe zatrucie. W styczniu powtórka z rozrywki. Na początku kwietnia to samo, potem 15 kwietnia wymioty... i właśnie od świąt wielkanocnych cały czas boli mnie brzuch. Byłam u gastrologa, podejrzewał zespół jelita drażliwego, ale dał też skierowanie na transglutaminazę tkankową (IgA). Wynik dodatni. Norma jest do 10, a mój wynik to 47,7.

W miniony piątek dzwoniłam do gastrologa umówić się na wizytę (9 czerwca). Zapytałam co z dietą bezglutenową, odpowiedział ''Może Pani zacząć stosować. Wcześniej nie było to możliwe, bo przed tym badaniem, co Pani miała trzeba się normalnie odżywiać''.

Zaczęłam więc w sobotę stosować dietę bezglutenową, ale coraz więcej czytam na ten temat i zastanawiam się czy przed dietą nie powinnam mieć zrobionych innych badań, np. gastroskopii?

Nie wiem już co mam robić... dalej stosować dietę i czekać na wizytę? Jak wiadomo terminy gastroskopii są odległe, a z tego co wiem to po stosowaniu diety wyniki mogą wyjść fałszywe...

Proszę Was o radę :(
Waniliova
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 7
Dołączył(a): Pt 26 maja, 2017 21:40
Lokalizacja: Polska

Re: Czy to na pewno celiakia?

Postprzez pleomorfa » Śr 31 maja, 2017 23:32

JulitkaKorobejko przez biopsję dwunastnicy podczas gastroskopii gwoli ścisłości ;-)

Jeżeli termin gastroskopii jest odległy to faktycznie nie powinno się przechodzić na dietę, bo obraz śluzówki może być zmieniony.
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
Avatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3613
Dołączył(a): Wt 29 paź, 2013 07:56
Lokalizacja: Polska

Re: Czy to na pewno celiakia?

Postprzez marta_g » N 11 cze, 2017 07:38

Ja zadzwoniłam do gastroenterolog po dosłownie kilku dniach od rozpoczęcia diety bezglutenowej i zapytałam, czy nie za szybko na nią przeszłam (zgodnie z zaleceniem lekarz rodzinnego i dietetyczki) i nie wstrzymać się z nią do czasu gastroskopii. Spytała o dotychczasowe wyniki krwi i powiedziała, żeby pozostać na diecie. Gastroskopię miałam po 2 tygodniach takiej diety i badanie niestety potwierdziło chorobę. Sama dietetyczka powiedziała, że tydzień czy 2 nie powinny mocno zaburzyć wyników, ale to dotyczyło samej gastroskopii, a nie badań krwi. Tu od razu powiedziano mi, aby przypadkiem nie przechodzić na dietę zanim badania przeciwciał nic nie potwierdzą.

Akurat mamy podobne terminy, bo u mnie diagnoza padła też pod koniec maja, a gastroskopię miałam w tym tygodniu, łącznie z biopsją jelita cienkiego i teraz czekam na jego wynik. Podczas biopsji pobrali też wycinek do badania w kierunku bakterii i tu wynik był od razu - wszystko OK pod tym względem.

Przy okazji mam pytanie do bardziej doświadczonych, bo do gastroenterologa idę dopiero za kilka tygodni, po otrzymaniu wyniku biopsji. Czy jest jakakolwiek szansa na to, że diagnoza była błędna i że to np. jakiś pasożyt albo inna choroba niż celiakia? Podczas gastroskopii powiedziano od razu, że jest to obraz typowy dla celiakii, a jeśli chodzi o badania krwi, to wynik przeciwciał w klasie IgA wynosił ponad 200 przy normie do 20, a w klasie IgG wynik był ujemny. Dodam, że widoczne objawy pojawiały się po mleku - najpierw myślałam, że po samej laktozie, ale po przejściu na bezlaktozowe mleko krowie ustąpiły jedynie dolegliwości żołądkowe, a skórne się utrzymały. Dopiero po przejściu na dietę w 100% bezmleczną zaczęłam zauważać, że źle reaguję na kolacje (glutenowe, oczywiście).
marta_g
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 42
Dołączył(a): N 11 cze, 2017 06:35
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Czy to na pewno celiakia?

Postprzez pleomorfa » N 11 cze, 2017 15:02

Pasożyty nie powodowałyby wzrostu poziomu przeciwciał charakterystycznych dla celiakii.
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
Avatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3613
Dołączył(a): Wt 29 paź, 2013 07:56
Lokalizacja: Polska

Re: Czy to na pewno celiakia?

Postprzez marta_g » Pt 16 cze, 2017 14:20

OK, rozumiem.
marta_g
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 42
Dołączył(a): N 11 cze, 2017 06:35
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Czy to na pewno celiakia?

Postprzez Waniliova » Cz 06 lip, 2017 15:44

Wczoraj byłam u gastrologa z wynikami biopsji - celiakia potwierdzona. Mój wynik wg skali Marsha to 3c.

Dietę bezglutenową stosuję od 27 maja. Od dzisiaj dieta bez laktozy. Gastrolog powiedział, żeby na miesiąc/dwa przejść na dietę bezlaktozową, ponieważ dzięki temu kosmki jelitowe szybciej się zregenerują.

Z jednej strony jestem tym wszystkim przerażona, a z drugiej fajnie, że w końcu wiem o co chodzi.

marta_g a Ty jak tam?
Waniliova
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 7
Dołączył(a): Pt 26 maja, 2017 21:40
Lokalizacja: Polska

Re: Czy to na pewno celiakia?

Postprzez Waniliova » Cz 06 lip, 2017 15:49

A, i niestety podczas gastroskopii wyszło, że mam również helicobacter pyroli. Już wybrałam antybiotyki ;) za jakiś czas mam zrobić badanie kału pod tym kątem.
Waniliova
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 7
Dołączył(a): Pt 26 maja, 2017 21:40
Lokalizacja: Polska

Re: Czy to na pewno celiakia?

Postprzez marta_g » Cz 06 lip, 2017 17:42

Waniliova, u mnie celiakia typu 3b. Bakterii nie wykryli, a na diecie bezmlecznej byłam już od kwietnia br., a stopniowo zaczynałam na nią przechodzić od października. U mnie sama laktoza nie jest problemem - mleko bez laktozy również, więc nie wiem, czy po regeneracji kosmków jelitowych jest szansa na powrót do mleka. Lekarz mówiła, żeby prowokację mlekiem przeprowadzić dopiero po ok. 6 miesiącach diety bezglutenowej.

Zauważyłam jeszcze, że źle reaguję na rodzynki i inne suszone lub przetworzone owoce. Z kolei świeże mogę spokojnie jeść.

PS Jak sobie radzisz z dietą? Widzę, że zaczęłyśmy w tym samym czasie. U mnie jest dużo lepiej, niż sądziłam i cieszę się, że jem bardziej zróżnicowane produkty.
marta_g
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 42
Dołączył(a): N 11 cze, 2017 06:35
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Czy to na pewno celiakia?

Postprzez Estia72 » N 09 lip, 2017 12:01

Suszone i przetworzone owoce rowniez zawieraja gluten, stad te zle samopoczucie, radze unikac suszonych owocow :) Ja dopiero zaczynam diete bezglutenowa ale najgorsze jest to ze oprocz wyeliminowania zboz czyli chleba makaronow itd. musze rowniez zrezygnowac z produktow mlecznych , dodatkowo gluten ukrywa sie prawie we szelkiej przetworzonej zywnosci, nawet wedlinach...mojej kawie rozpuszczalnej Decafe itd. I jak tu zyc... :< ????
Estia72
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 8
Dołączył(a): N 09 lip, 2017 11:59

Re: Czy to na pewno celiakia?

Postprzez marta_g » Pn 10 lip, 2017 11:54

Masz na myśli nawet rodzynki bez dopisku o możliwej zawartości glutenu (np. HELIO)? Źle się czułam nawet po batonikach mocno owocowych https://4.bp.blogspot.com/-IiXNe7x_d0U/ ... 0/1831.png - a one mają certyfikat, więc w ich przypadku to nie kwestia glutenu.

Co do wędlin, bardzo smaczne są te bezglutenowe - w szczególności baleron Balcerzaka: http://balcerzak.pl/wp-content/uploads/ ... 50x450.jpg Generalnie jest ich spory wybór, są też kabanosy Tarczyńskiego.

A jeśli chodzi o mleko, jestem w tej samej sytuacji i u mnie nie jest problemem sama laktoza, więc nie wystarczy przejść na mleko krowie bez laktozy. Mogę Cię jednak pocieszyć tym, że mleka roślinne są naprawdę smaczne: sojowe (trzeba zwrócić uwagę na napis o braku glutenu), kokosowe, ryżowe, kokoskowo-ryżowe, migdałowe i jaglane nie aż tak smaczne, ale wszystko zależy, do czego chcesz ich używać. Deserki są m.in. sojowe (Alpro) i z konopii (Soyade), sery Violife, które dostaniesz w niektórych sklepach ze zdrową żywnością. Wśród kaw jest inka bezglutenowa, ale nie próbowałam, bo kawę i tak piłam od święta.

Najważniejsze to szybko zaopatrzyć się w niezbędne produkty, to się wtedy tak mocno nie odczuwa restrykcyjnej diety. Tylko przy wędlinach bezglutenowych i chlebach też musisz sprawdzać, czy nie zawierają laktozy albo serwatki (z laktozą). Ja ostatnio popełniłam ten błąd i szybko odczułam jego skutki :/
Ostatnio edytowano Wt 11 lip, 2017 12:14 przez marta_g, łącznie edytowano 1 raz
marta_g
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 42
Dołączył(a): N 11 cze, 2017 06:35
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Czy to na pewno celiakia?

Postprzez pleomorfa » Pn 10 lip, 2017 13:34

Mleko orkiszowe zawiera gluten. Orkisz to odmiana pszenicy.
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
Avatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3613
Dołączył(a): Wt 29 paź, 2013 07:56
Lokalizacja: Polska

Re: Czy to na pewno celiakia?

Postprzez Estia72 » Pn 10 lip, 2017 16:45

Tak mam wlasnie na mysli te rodzynki i inne rzeczy suszone , niby w nich nie ma glutenu ani oznakowania a jednak sie okazuje ze jest, stad te twoje dolegliwosci...Pisze o tym bo czytalam jakis czas temat wlasnie artykul z ostrzezeniem o suszonych owocach. Z tymi wedlinami to u mnie troche problem, bo ja mieszkam w UK wiec nie mam takiego wyboru,angielskie wedliny ciezko to strawic, a polskie sklepy tu gdzie mieszkam nie sa az tak zaopatrzone.
Co do mlecznych rzeczy to tak , dzisiaj kupilam wlasnie mleko soyowe bez GMO inne chetnie wyproboje ,chleby i makarony bg tez sa ,ale te chleby to pozal sie boze... :kosci:
Estia72
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 8
Dołączył(a): N 09 lip, 2017 11:59

Re: Czy to na pewno celiakia?

Postprzez marta_g » Wt 11 lip, 2017 12:13

Przepraszam, rozpędziłam się z tym mlekiem. Orkiszowe piłam przed przejściem na dietę bg, ale już na diecie bezmlecznej.

Chleb najbardziej smakuje mi z Schara (za wyjątkiem tego z kminkiem), aczkolwiek ostatnio kupiłam (chyba wielozbożowy) z Glutenexu i też był smaczny.
marta_g
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 42
Dołączył(a): N 11 cze, 2017 06:35
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Czy to na pewno celiakia?

Postprzez Estia72 » Śr 12 lip, 2017 18:04

A czy zamiast pieczywa normalnego bg mozna stosowac wafle ryzowe z oznaczeniem bg?? Co o tym myslicie, powiem szczerze ze ten chleb zwykly bg mi nie wchodz, smakuje jak szwamka..... :( po prostu mnie odpycha od niego, dzisiaj zjadlam wlasnie wafel ryzowy , bardzo mi zasmakowal ale teraz mam gulgotanie w brzuchu i wzdecia....nie wiem czy po tym waflu czy moze po wedlinie...i badz tu czlowieku madry :galy: A co do mleka ,tez mam uczulenie na laktoze, kupilam dzisiaj mleko gdzie pisze lactofree ale smakuje i wyglada jak zwykle mleko i podobno takie jest tyle ze usunieto z niego laktoze jak pisze producent(nie wiem jak to mozliwe...???) i z tego zakupu jestem zadowolona :)
Estia72
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 8
Dołączył(a): N 09 lip, 2017 11:59

Re: Czy to na pewno celiakia?

Postprzez Zolek » Śr 12 lip, 2017 22:04

Z mleka bez laktozy nie usuwa się laktozy tylko dodaje laktazę- enzym trawiący laktozę
Avatar użytkownika
Zolek
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 102
Dołączył(a): Pt 02 wrz, 2016 17:11

Następna strona

Powrót do Choroba, objawy, leczenie...

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości