Prosba o interpretacje wynikow foodprofil

Celiakia z medycznego punktu widzenia.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
djoey
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 1
Rejestracja: pt 30 cze, 2017 14:38

Prosba o interpretacje wynikow foodprofil

Post autor: djoey »

A ja mam pytanie gluten vs pszenica.
Robilam sobie badanie na nietolerancje pokarmowa foodprofile i mam klopot z interpretacja wynikow. Zglupialam kompletnie.
Wyszlo mi:
Gluten - grupa 3, 37,2 µg/ml
Pszenica zwyczajna - grupa 3, 36,8 µg/ml
Czyli te produkty mi szkodza

NATOMIAST inne zboza glutenowe: pszenica plakurka, pszenica orkisz, pszenica samopsza, pszenica kamut, zyto, owies, jeczmien mam w grupie 1, wszystkie ponizej 14µg/ml.

Czy to znaczy, ze inne zboza glutenowe sa bezpieczne dla mnie mimo 3 grupy glutenu? Czy tylko gluten z pszenicy zwyczajnej mi szkodzi, a z innych zboz glutenowych juz nie? Czy cos jest nie tak z testem i skoro wyszla nietolarancja na gluten, to wszystkie zboza glutenowe powinny sie znalesc w grupie 3?

z gory dziekuje albo za odpowiedzi, albo nakierowanie na to gdzie jej szukac.
Awatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3797
Rejestracja: wt 29 paź, 2013 06:56
Lokalizacja: Polska

Re: Prosba o interpretacje wynikow foodprofil

Post autor: pleomorfa »

Być może i tak byłoby najsensowniej kategoria gluten bada nietolerancję na gluten, a przy konkretnych zbożach bada na inne białka zawarte w tych zbożach. Wydawałoby mi się to sensowne.
W takim przypadku mimo tego, że zboża glutenowe nie wyszły i tak ich nie możesz.


Nie ma żadnej interpretacji do badania?
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
ODPOWIEDZ