Witam wszystkich,
Wiele wskazuje na to, że dołączę do Waszego grona.
Po serii różnych badań (hormony, morfologie, densytometrie, nietolerancje pokarmowe) trafiłam do dietetyka, który polecił odstawić gluten. Potem odwiedziłam gastrologa, który podejrzewa celiakię. Dał też skierowanie na badania przeciwciał. Jestem na diecie od 2 miesięcy.
Z forum wiem, że przed badaniami trzeba odstawić dietę. Po 2 dniach z glutenem nie daję rady. A jadłam tylko na próbę 1 kromkę zwykłego chleba. Ból brzucha, biegunka. Wcześniej moje objawy nie były takie ostre. Od urodzenia mam sporą niedowagę i (jak się dowiedziałam po odstawieniu glutenu) miałam wzdęcia. Była też osteoporoza w nastoletnim wieku, częste bóle głowy i depresja. Najgorzej z niedowagą, bo mimo wielu prób moje BMI nigdy nie przekroczyło 16.
Czy 2-miesięczna dieta mogła bardzo wpłynąć na poziom przeciwciał? Nie chciałabym wracać do glutenu i zastanawiam się, czy zrobić Ab i tak, czy ze względu na dietę badania genetyczne.
Pozdrawiam
Badać dalej czy to nie celiakia?
Moderator: Moderatorzy
-
- Nowicjusz
- Posty: 3
- Rejestracja: czw 14 gru, 2017 12:22
Badać dalej czy to nie celiakia?
Ostatnio zmieniony pn 08 sty, 2018 13:06 przez Mistkaopty, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: 2 miesiące na diecie - czy badania mają sens?
Badania genetyczne nie dadzą Ci wiedzy, czy masz celiakię a jedynie predyspozycję genetyczną. Na przeciwciała już trochę za późno- jeśli wyjdą nisko nadal nie będzie wiadomo czy celiakia była czy nie. A jeśli ryzykujesz i chcesz zbadać je jeszcze teraz- to najdłużej utrzymują się p/deamidowanej gliadynie IgG.
-
- Nowicjusz
- Posty: 3
- Rejestracja: czw 14 gru, 2017 12:22
Re: 2 miesiące na diecie - czy badania mają sens?
Mam już wyniki:
IgA całkowite 113 mg/dl
tGT IgA 11 (norma do 20, wysoka norma do 30)
IgA endomysium dodatnie
IgG deaminowana gliadyna 54 (wysoka norma do 30).
Objawy po wprowadzeniu glutenu po 2 miesiącach na diecie bg były silne. Czy to już wystarczy do potwierdzenia diagnozy celiakii, czy muszę się pomęczyć z ponownym jedzeniem glutenu?
Badanie zrobiłam właśnie po 2 miesiącach na diecie
IgA całkowite 113 mg/dl
tGT IgA 11 (norma do 20, wysoka norma do 30)
IgA endomysium dodatnie
IgG deaminowana gliadyna 54 (wysoka norma do 30).
Objawy po wprowadzeniu glutenu po 2 miesiącach na diecie bg były silne. Czy to już wystarczy do potwierdzenia diagnozy celiakii, czy muszę się pomęczyć z ponownym jedzeniem glutenu?
Badanie zrobiłam właśnie po 2 miesiącach na diecie
-
- Nowicjusz
- Posty: 3
- Rejestracja: czw 14 gru, 2017 12:22
Re: Badać dalej czy to nie celiakia?
Bardzo proszę doświadczonych o informację ,w którą stronę idą moje wyniki badań. I jeśli uważacie, że mam wrócić do glutenu i zrobić biopsję, to podpowiedzcie jak go wprowadzać. Po 1 ciasteczku na drugi dzień ból brzucha nie do zniesienia
- pleomorfa
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3797
- Rejestracja: wt 29 paź, 2013 06:56
- Lokalizacja: Polska
Re: Badać dalej czy to nie celiakia?
Jeżeli przeszłaś na dietę do 3 miesięcy to spróbowałabym gastroskopię zrobić i teraz. Istnieje szansa, że mogło się coś wygoić, jeśli były zmiany, ale może nie aż do tego stopnia żeby nie było w ogóle zmian.
Czasami nie ma sensu się męczyć.
Natomiast masz 2 przeciwciała, które są bardzo charakterystyczne dla celiakii, więc skoro przy takich wynikach dieta bezglutenowa przynosi efekty to stwierdziłabym, że to celiakia. Nawet jeśli nie wybierzesz się na biopsję.
Czasami nie ma sensu się męczyć.
Natomiast masz 2 przeciwciała, które są bardzo charakterystyczne dla celiakii, więc skoro przy takich wynikach dieta bezglutenowa przynosi efekty to stwierdziłabym, że to celiakia. Nawet jeśli nie wybierzesz się na biopsję.
Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee