W dniu 01.08.2007 zaczęło obowiązywać nowe rozporzędzenie:
Dz.U. 2007 nr 137 poz. 966
Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007 r. w sprawie znakowania środków spożywczych
Jeszcze się przez to rozporządzenie nie przegryzłem. Na pierwszy rzut oka szczególnych zmian nie ma. Ale sprawdzić trzeba dokładniej
http://isip.sejm.gov.pl/servlet/Search? ... 070966.pdf
Nowe rozporzędzenie w/s znakowania środków spożywczych
Moderator: Moderatorzy
Nowe rozporzędzenie w/s znakowania środków spożywczych
Jest super, jest super
Ważne kwestie dla nas to:
- art.3 ust.1 pkt.6 Opakowany środek spożywczy znakuje się dodatkowo poprzez zamieszczanie informacji:
o gatunku rośliny z której pochodzi skrobia, jeżeli oznakowanie środka spożywczego wskazuje na obecność w nim skrobi lub skrobi modyfikowanej fizycznie lub enzymatycznie, a skrobia ta może zawierać gluten.
- art.5 ust.10 Nazwę każdego składnika alergennego wykorzystywanego do produkcji środka spożywczego i nadal obecnego w gotowym środku spożywczym, nawet w zmienionej formie, oraz nazwę każdego składnika pochodzącego ze składnika alergennego, w tym również w przypadku środków spożywczych, o których mowa w art. 2 ust. 3, oraz składników o których mowa w ust. 5 i art. 8 ust. 1, podaje się z wyraźnym odniesieniem do nazwy składnika określonej w załączniku nr 1 do rozporządzenia.
- zał. nr.1 Składniki alergenne (wypis składników, w tym gluten), które muszą być oznaczane.
-zał. nr.2 Wykaz składników i substancji, które nie muszą być znakowane z wyraźnym odniesieniem do nazwy składnika alergennego, tj:
* syropy glukozowe na bazie pszenicy w tym glukoza (dekstroza) oraz produkty z nich wytworzone, jeżeli stopień , w jakim zostały przetworzone, nie może zwiększyć poziomu alergenności oszacowanej przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) dla produktu, z którego się wywodzą.
*maltodekstryna na bazie pszenicy oraz produkty z nich wytworzone, jeżeli stopień, w jakim zostały przetworzone, nie może zwiększyć poziomu alergenności oszacowanej przez EFSA dla produktu, z którego się wywodzą.
*syropy glukozowe na bazie jęczmienia
*zboża wykorzystywane w destylatach do napojów spirytusowych
Podsumowując:
Zawartość glutenu w produktach musi być oznaczana, włącznie ze skrobią i skrobią modyfikowaną, bez względu na to, ile procent tego składnika jest w danym produkcie, z wyjątkiem składników w załączniku 2, które spełniają normy unijne dot. zawartości glutenu w tych dodatkach. Jeśli jednak nie spełniają one tych wymagań, musi to być ujęte na opakowaniu.
- art.3 ust.1 pkt.6 Opakowany środek spożywczy znakuje się dodatkowo poprzez zamieszczanie informacji:
o gatunku rośliny z której pochodzi skrobia, jeżeli oznakowanie środka spożywczego wskazuje na obecność w nim skrobi lub skrobi modyfikowanej fizycznie lub enzymatycznie, a skrobia ta może zawierać gluten.
- art.5 ust.10 Nazwę każdego składnika alergennego wykorzystywanego do produkcji środka spożywczego i nadal obecnego w gotowym środku spożywczym, nawet w zmienionej formie, oraz nazwę każdego składnika pochodzącego ze składnika alergennego, w tym również w przypadku środków spożywczych, o których mowa w art. 2 ust. 3, oraz składników o których mowa w ust. 5 i art. 8 ust. 1, podaje się z wyraźnym odniesieniem do nazwy składnika określonej w załączniku nr 1 do rozporządzenia.
- zał. nr.1 Składniki alergenne (wypis składników, w tym gluten), które muszą być oznaczane.
-zał. nr.2 Wykaz składników i substancji, które nie muszą być znakowane z wyraźnym odniesieniem do nazwy składnika alergennego, tj:
* syropy glukozowe na bazie pszenicy w tym glukoza (dekstroza) oraz produkty z nich wytworzone, jeżeli stopień , w jakim zostały przetworzone, nie może zwiększyć poziomu alergenności oszacowanej przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) dla produktu, z którego się wywodzą.
*maltodekstryna na bazie pszenicy oraz produkty z nich wytworzone, jeżeli stopień, w jakim zostały przetworzone, nie może zwiększyć poziomu alergenności oszacowanej przez EFSA dla produktu, z którego się wywodzą.
*syropy glukozowe na bazie jęczmienia
*zboża wykorzystywane w destylatach do napojów spirytusowych
Podsumowując:
Zawartość glutenu w produktach musi być oznaczana, włącznie ze skrobią i skrobią modyfikowaną, bez względu na to, ile procent tego składnika jest w danym produkcie, z wyjątkiem składników w załączniku 2, które spełniają normy unijne dot. zawartości glutenu w tych dodatkach. Jeśli jednak nie spełniają one tych wymagań, musi to być ujęte na opakowaniu.
Co raz częście piszą "Może zawierać gluten" - i sprawa załatwiona. Nie trzeba nawet bardzo sprawdzać czy może, wystarczy napisać i jest zgodnie z prawem.
Ostatnio widziałem taki napis na ryżu. oczywiście do paczki może wpaść ziarenko pszenicy tak samo jak mysia kupa, ale o tym nikt nie napisze, bo na kupę nie ma paragrafu.
Ostatnio widziałem taki napis na ryżu. oczywiście do paczki może wpaść ziarenko pszenicy tak samo jak mysia kupa, ale o tym nikt nie napisze, bo na kupę nie ma paragrafu.
Nie każdy chłop z widłami to Neptun.
dentysta Gliwice
dentysta Gliwice