UWAGA! Piekarnia Wysocki

Dział poświęcone przepisom i regulacjom prawnym.

Moderator: Moderatorzy

Postprzez nula » Cz 29 mar, 2012 22:26

Aniadyrek

Czy chodzi o Piekarnię w Gliwicach, na Daszyńskiego (http://wysocki.gliwice.pl/)?
W ich ofercie na stronie nie ma słowa o tym, że mają produkty bezglutenowe...

Czy jakoś kontaktowałaś się z szefem? Może zanim wysyłać Sanepid wystarczy porozmawiać z kierownictwem. Daj mi znać jak wygląda obecna sytuacja. Zadzwonię do nich jako Stowarzyszenie, może się wtedy bardziej przejmą.
Obrazek
Avatar użytkownika
nula
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 164
Dołączył(a): Pn 23 paź, 2006 21:00
Lokalizacja: Jazgarzewszczyzna

Re: UWAGA! Piekarnia Wysocki

Postprzez jovanka » N 01 kwi, 2012 14:02

Olciak napisał(a):Słuchajcie, mam taki problem, piekarnia Wysocki w moim mieście sprzedaje chleb "bezglutenowy" z mąki żytniej! Mój szok i tłumaczenia, że mąka żytnia jest jak najbardziej glutenowa, szefa piekarni niewiele interesują. Co prawda nie rozmawiałam z nim osobiście, ale przez panią ekspedientkę. Ona twierdzi, że ten z tego co się "uczył" - wie, że mąka żytnia nie zawiera glutenu. Mnie aż ciary po plecach przeszły, gdy to usłyszałam. Dodatkowo na witrynie sklepu piękna reklama W SPRZEDAŻY CHLEB BEZGLUTENOWY! Mi tym zbyt krzywdy nie robią bo wiem, że to produkt niedozwolony i go nie kupię, ale ktoś kto dopiero przeszedł na dietę i niewiele o niej wie - może mieć poważne problemy bo zjedzeniu żytniego chleba.
Moje pytanie brzmi - jak się rozprawić z tym panem, żeby raz na zawsze nie przebadanych produktów bezpodstawnie nie nazywał bezglutenowymi?


Witam, rozmawiałam z kierownikiem tejże piekarni (p. Wysockim), który stwierdził, że "w mąka żytnia nie zawiera glutenu i mogę spokojnie go jeść". Oczywiście, okazało się to nieprawdą! Ten chleb jest, wg słów p. kierownika, robiony na zakwasie bezglutenowym, ale na mace żytniej, która już, jak w tej chwili wiem, zawiera gluten.
Nie polecam tej piekarni.
jovanka
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 1
Dołączył(a): N 01 kwi, 2012 13:53
Lokalizacja: Gliwice

Postprzez nula » N 01 kwi, 2012 21:09

Spróbuję porozmawiać z nimi w poniedziałek. :568:
Obrazek
Avatar użytkownika
nula
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 164
Dołączył(a): Pn 23 paź, 2006 21:00
Lokalizacja: Jazgarzewszczyzna

Postprzez nula » Pn 02 kwi, 2012 15:44

Niestety nie udalo mi sie porozmawiac z szefem "nie ma i nie wiadomo kiedy będzie" ale wysłałam im maila z bardzo oficjalnym pismem.
Zobaczymy
Obrazek
Avatar użytkownika
nula
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 164
Dołączył(a): Pn 23 paź, 2006 21:00
Lokalizacja: Jazgarzewszczyzna

Postprzez Ola_la » Pn 02 kwi, 2012 16:56

Kasinka napisał(a):U mnie w mieście była identyczna sytuacja, również chleb żytni jako bezglutenowy. Zaniosłam im broszurę, powiedziałam, że to narażanie życia i zdrowia chorych osób, a to podlega odpowiedzialności karnej oraz inspekcji sanitarnej. Wystarczyło.

Jeśli to ich nie przekona nie miej skrupułów, dzwoń do Sanepidu.


No właśnie - nie znam przepisów - czy w razie takiego zawiadomienia SANEPID ma obowiązek zająć się sprawą, czy trzeba ich "namówić" - jak ktoś to ujął na forum?
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
Ola_la
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
 
Posty: 1252
Dołączył(a): Pn 06 gru, 2010 16:39
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez nula » Pn 02 kwi, 2012 20:53

Dawniej Sanepidy nie robiły badań na zawartość glutenu, czyli taka kontrola mogła sprawdzić etykiety, czy jest ogólnie przestrzegana czystość itp. Jednym słowem nawet nie warto było zgłaszać. Teraz się to zmieniło bo wreszcie robią badania.

Na razie zgłosiliśmy im dwa ewidentne przypadki - musieli to skontrolować bo mieli na tacy dowody. No i trzeba przyznać, że zareagowali błyskawicznie - z kontrolą. Z przekazywaniem nam informacji zwrotnych już trochę gorzej ale i tak jest kolosalny postęp :)

Jeśli Piekarnia nie wycofa tego chleba to sprawdzimy następny wariant... czyli obywatelski donos bez badań ale by się przydało jakieś zdjęcie. Ale może nie będzie konieczne. Poczekajmy na odpowiedź firmy...
Ostatnio edytowano Pn 02 kwi, 2012 20:59 przez nula, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Avatar użytkownika
nula
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 164
Dołączył(a): Pn 23 paź, 2006 21:00
Lokalizacja: Jazgarzewszczyzna

Postprzez nula » Śr 04 kwi, 2012 17:29

Mail pomógł. Jednak jak się jakaś instytucja zwraca to lepiej działa niż jak zwykły obywatel :)
Dostałam dziś odpowiedź firmy, że wycofują ten chleb ze sprzedaży.

Jak ktoś będzie w pobliżu to prośba by zerknąć czy to faktycznie zrobili.
Obrazek
Avatar użytkownika
nula
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 164
Dołączył(a): Pn 23 paź, 2006 21:00
Lokalizacja: Jazgarzewszczyzna

Poprzednia strona

Powrót do Celiakia i prawo

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość