pytanie - oznaczenie wypieków

Dział poświęcone przepisom i regulacjom prawnym.

Moderator: Moderatorzy

pytanie - oznaczenie wypieków

Postprzez mariolamarian » Cz 27 cze, 2013 09:52

Witam, mam małe pytanie dotyczące wypieków bezglutenowych i pomyślałem, że u Was najłatwiej będzie o wiarygodną odpowiedź.

W kafejce, w której pracuję, sprzedajemy "bezglutenowe" wypieki - tj. bez składników zawierających gluten. Wszystko zgodnie z wszelkimi możliwymi środkami ostrożności - składniki przechowywane są tak, by nie miały styczności np. ze zwykłą mąką. Mamy osobne naczynia i formy, produkty wystawiane są na mytych talerzach i nakładane mytymi szczypcami. Jednak nie jest to kuchnia całkowicie pozbawiona glutenu - mamy też standardowe ciastka, jest więc szansa na śladowe ilości mąki zwykłej unoszącej się w powietrzu. Nie sądzę, by były to warunki, w których ilość potencjalnego glutenu w "bezglutenowych" ciastkach była większa, niż znikoma, ale czy w takiej sytuacji możemy oznaczać nasze ciastka jako bezglutenowe bez narażania zdrowia celiatyków? Wydaje mi się, że klienci są świadomi charakteru naszego zakładu i że bezglutenowość w zakłądach mieszanych to nie bezglutenowość laboratoryjna (tak jak np. przy bezglutenowych chlebach wystawianych w piekarniach na półkach obok innego pieczywa) ale wolę dmuchać na zimne.

Pozdrawiam!
mariolamarian
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 2
Dołączył(a): Cz 27 cze, 2013 09:36
Lokalizacja: Gliwice

Postprzez mariolamarian » Cz 27 cze, 2013 19:31

przeczytałem wiadomość jeszcze raz i przydałoby się uściślić - glutenowców i bezglutenowców nie wyrabiamy razem, jednak lokal jest uniwersalny i w ofercie mamy również produkty z glutenem.
mariolamarian
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 2
Dołączył(a): Cz 27 cze, 2013 09:36
Lokalizacja: Gliwice

Postprzez Justyna1982 » Pt 28 cze, 2013 09:46

A gdzie jest ta kafejka? Może dziewczyny ze stowarzyszenia mogą tam podjechać i sprawdzić czy wszystko wszystko ok i wejdziecie w menu bez glutenu? Z opisu wygląda, że jest bezpiecznie. Jak pieczenie najpierw bg wypieki i glutenowe mąki schowane to nic się nie pyli. Po upieczeniu dajecie do osobnej gabloty i ok. Potem wypiek glutenowy w osobnych formach. Późńiej mycie kuchni i rano znowu zaczynacie od bg wypieków
Dwa bezglutki - mama i syn :) Kocham Cię Tymeczku. Dziękuję za każdy dzień bycia razem.
Justyna1982
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 522
Dołączył(a): Śr 20 paź, 2010 16:47
Lokalizacja: Rydułtowy

Postprzez wieczorynka » Pt 28 cze, 2013 16:37

O wiedzę, że jesteś z Gliwic więc napisz coś więcej o tej kafejce :)
wieczorynka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 435
Dołączył(a): Pt 25 lut, 2011 12:30
Lokalizacja: Żory

Postprzez Justyna1982 » So 29 cze, 2013 08:30

a ja gapa nie zauważyłam miasta :)
Dwa bezglutki - mama i syn :) Kocham Cię Tymeczku. Dziękuję za każdy dzień bycia razem.
Justyna1982
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 522
Dołączył(a): Śr 20 paź, 2010 16:47
Lokalizacja: Rydułtowy

Postprzez ania1234 » Cz 29 sie, 2013 17:25

HEJA JA CHORÓJE OD 8 LAT I NIE ZJADŁABYM NIC W CUKIERNI LUB PIEKARNI GDZIE OPRUCZ PRODUKTÓW BEZGLUTENOWYCH SĄ PRODUKTY ZE ZWYKŁĄ MĄKĄ ANIA
Avatar użytkownika
ania1234
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 1
Dołączył(a): Wt 07 maja, 2013 13:32
Lokalizacja: Kryspinów


Powrót do Celiakia i prawo

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość