Witam przeszukałam całe forum na temat szkół i problemów jakie maja rodzice małych celiakow .
Otoz bylam dziś w szkole zglosic moje dziecko do zerówki czyli standardowa kl "0" synek ma jeszcze 5 lat ale od września będzie już 6-latkiem i ma obowiązek szkolny ( celowo nie puscilismy go wcześniej aby doról , nauczyl się diety ) .
Chcialam was spytac co może zrobić rodzic ? Aby pomoc dziecku z celiakia , z silna alergia na orzechy ( posiadamy adrenalinę w zastrzyku ) . Gdy poinformowałam pania dyrektor to uslyszalam ze oni nie mogą podac dziecku lekow , nawet paracetamolu ( w szkole nie ma pielęgniarki ) . Mamy tez inne dzieci w tej szkole w tym dzieci z padaczka itd. ( na nas szkola przezucala odpowiedzialność - dostawaliśmy tel po którym musieliśmy przejechać ok 8km i osobscie zadzwonić po karetke bo podobno szkola ma ograniczone możliwości ) . Karetka jedzie ok 30minut - to szkola na wsi !
Potrzebuje rady co mogę zrobic w tej sytuacji ?
Chcialabym zorganizować jakies spotkanie dla pedagogow w szkole - spotkanie i zarysować problem . Pani sekretarka i nauczyciel bardzo by chętny ale pani dyr. stwierdzila ze oni sami takie spotkania robia w swoim gronie i nie ma takiej potrzeby . Czy mogę przekonać szkole i takie spotkanie zrobić ? Czy może szukac pomocy w jakiejś instytucji /stowarzyszeniu kto by mi w tym mogl pomoc ?
Co mogę zrobić jako rodzic ? Zglosze się do trójki klasowej aby mieć wpływ na paczki swiateczne dla dzieci , jakies wycieczki itd. ale czy dam rade mieć na to wpływ nie wiem
W szkole dzieci w klasa 0 - 1--2-3 dostają herbate , jest robione wiadro herbaty i zanoszone do klasy - dzieci pija . Skladka jest obowiazkowa ! Jak mam przekonać ze nie będę placic za cos z czego nie korzysta moje dziecko ?
Kolejna sprawa - dzieci dostają na lekcji w formie nagrody cukierki . Cukierki sa kupione z pieniazkow klasowych ( skladka jest obowiazkowa . Czy w tej sytuacji powinnam domagać się zakupu cukierkow bezglutenowych czy raczej powinnam je kupic sama pomimo obowiązkowej składki ?
Czy jako rodzic powinnam wystosować do szkoły jakies specjalne pismo z potrzebami mojego dziecka i jego specjalistycznej diety ewentualnego podania adrenaliny z dokładnym wyszczególnieniem diety ? Jakby to miało wygladac ?
Dziekuje będę wdzieczna za kazda najmniejsza rade