Kruche ciasto - baza

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Kruche ciasto - baza

Postprzez atakama » Śr 04 lut, 2015 19:27

Mój sprawdzony przepis na kruche ciasto, które może być bazą do tart lub ciasteczek:
Ciasto:
- 300 g mieszanki mąk bezglutenowych (100 g mąki gryczanej, 100 g mąki kukurydzianej, 60 g mąki ryżowej i 40 g mąki ziemniaczanej)
- 200 g zimnego masła
- 75 g cukru
- 2 jajka

Ciasto szybko zagnieść, włożyć do lodówki do schłodzenia, następnie można np. rozwałkować i wykrawać ciasteczka. Piekarnik nagrzać do 200 stopni, a blaszkę w międzyczasie wstawić do lodówki, żeby ciasto jeszcze raz schłodzić. Kruche ciasteczka muszą być włożone bardzo zimne do gorącego piekarnika - wtedy najlepiej wychodzą.
Piec ok. 12 minut.

I można zrobić na przykład ciasteczka, jak tu http://u-moniki.blogspot.com/2015/01/kruche-ciasteczka-z-dzemem-porzeczkowym.html

Obrazek
atakama
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 15
Dołączył(a): Śr 04 lut, 2015 18:51

Re: Kruche ciasto - baza

Postprzez Anula80 » Cz 05 lut, 2015 09:31

Jakie ładne :)
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3667
Dołączył(a): Śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Kruche ciasto - baza

Postprzez atakama » Cz 05 lut, 2015 10:42

Dziękuję :)
atakama
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 15
Dołączył(a): Śr 04 lut, 2015 18:51

Re: Kruche ciasto - baza

Postprzez Leeloo » Cz 05 lut, 2015 19:37

Jak z wypasionej książki kucharskiej! Cudne! :burger:
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7284
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Re: Kruche ciasto - baza

Postprzez sandyy » N 08 lut, 2015 04:05

musze sprobowac
Te ciastka po upieczeniu sa twarde, czy sypiace sie?
Avatar użytkownika
sandyy
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 2563
Dołączył(a): N 27 lip, 2014 22:30

Re: Kruche ciasto - baza

Postprzez atakama » N 08 lut, 2015 10:29

Są w sam raz - gdy dodamy jajka do kruchego ciasta na mące pszennej, ciasto wyjdzie faktycznie za twarde. Ale w cieście bg będzie się odpowiednio kleiło i nie będzie twarde. Testowałam kruche ciasto z ugotowanymi żółtkami i mi się rozsypało, a potem ratowałam się tak: http://u-moniki.blogspot.com/2015/01/plan-b.html :)

Koniecznie daj znać, jak wyszło!
atakama
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 15
Dołączył(a): Śr 04 lut, 2015 18:51

Re: Kruche ciasto - baza

Postprzez renatka84 » Wt 10 maja, 2016 12:25

Czy powyższy przepis sprawdzi sie też dla ciasta, które ma byc spodem pod sernik? Znaleziony w internecie przepis na bezglutenowy spód zwyczajnie sie rozsypuje, nie jest sie w stanie nawet go nabrać po upieczeniu... Pomocy :(
Avatar użytkownika
renatka84
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 52
Dołączył(a): Pt 11 cze, 2004 22:58
Lokalizacja: Kraków

Re: Kruche ciasto - baza

Postprzez Leeloo » Wt 10 maja, 2016 12:36

Myślę że jak najbardziej się nada.

A najprostszy to chyba zwyczajnie zmielić kruche ciastka BG z jakimś stałym tłuszczem np olejem kokosowym czy masłem.
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7284
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Re: Kruche ciasto - baza

Postprzez magda_90 » Wt 10 maja, 2016 13:45

A jak myślicie, czy dodając do tego ciasta cukru wyjdzie z niego coś jak kruszonka?
Na diecie bezglutenowej od 29.03.2016
magda_90
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 97
Dołączył(a): Pt 25 mar, 2016 08:53
Lokalizacja: Warszawa

Re: Kruche ciasto - baza

Postprzez Anja » N 15 maja, 2016 22:35

Robiłam jabłecznik na kruchym cieście z polecanego przepisu. Glutenowi nie zorientowali się :) A moja mama ( mega wybredna!!!) poprosiła o dokładkę. Najlepsza baza kruchego ciasta jaką kiedykolwiek piekłam :)
Dzięki
Avatar użytkownika
Anja
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 287
Dołączył(a): Cz 17 kwi, 2014 12:45
Lokalizacja: Szczecin

Re: Kruche ciasto - baza

Postprzez uniaczek » Śr 20 lip, 2016 14:59

Dziewczyny - Anja i Jadovita napiszcie proszę czy używałyście "mieszanki mąk bezglutenowych (100 g mąki gryczanej, 100 g mąki kukurydzianej, 60 g mąki ryżowej i 40 g mąki ziemniaczanej)"
Robię ostatnio kruche z bezą i agrestem bądź porzeczkami. Beza jest pyszności , natomiast kruche: mix C Schara, margaryna, żółtka, cukier jest sypkie. Jestem zła :diabelek: , bo niweczy to efekt moich starań. Szkoda,że w powyższym przepisie trzeba dać całe jajka - bo nici z bezy :039: . Ewentualnie można by wykorzystać taki spód do kruszańca - pleśniaka
racja do pleśniaka też nie - przecież tam też ubija się białka na jedną z warstw z cukrem i kisielem :okulary2:
Może ktoś ma przepis na kruche nierozpadające się, gdzie byłyby tylko żółtka ?
Czekam i sprawdzam posty g:)
Avatar użytkownika
uniaczek
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 498
Dołączył(a): So 19 sty, 2013 18:25
Lokalizacja: Gniezno


Powrót do Ciasta słone i słodkie

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

cron