Skarby Sopotu – z glutenem?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8103
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Skarby Sopotu – z glutenem?

Post autor: Leeloo »

Na polskim rynku pojawiły się puszki rybne o nazwie Szprot w sosie pomidorowym firmy PR ŁOSOŚ marka Skarby Sopotu. Na etykiecie znajduje się znak graficzny wymyślony przez producenta symbolizujący żywność bezglutenową z napisem dookoła “produkt bezglutenowy”. Natomiast na tej samej etykiecie pod składem pojawia się zdanie:
“Alergeny występujące w zakładzie: ryba, gorczyca, seler, mleko, soja, gluten.”

Kompletnie nie wiadomo więc, czy można jeść taki produkt, czy nie. Nasz przedstawiciel z Krakowa, Rafał Jasiński, zwrócił się w imieniu Stowarzyszenia do Inspekcji Handlowej z prośbą o interwencję.
Dostał bardzo ciekawą odpowiedź – (http://www.celiakia.pl/wp-content/uploa ... szprot.pdf).
Rybki mają 20 ppm ± 4 ppm czyli są dokładnie na granicy definicji produktu bezglutenowego – być może też stąd wahanie producenta widoczne na etykiecie?…

Co o takim produkcie ma myśleć konsument? Dziwi nas odpowiedź Inspekcji Handlowej i odmowa wszczęcia dalszych działań.
Oznakowanie, że produkt jest bezglutenowy i jednocześnie ostrzeżenie producenta przed glutenem na etykiecie naszym zdaniem nie jest spójne.
Prawo żywnościowe obowiązujące w naszym kraju ma na celu ochronę konsumentów (Codex Alimentarius, Rozporządzenie 178/2002, ustawa z 25 lipca 2006r o bezpieczeństwie żywności i żywienia), a zastosowane przez producenta oznaczenie wprowadza konsumenta w błąd.
Druga sprawa – ilość glutenu w produkcie bezglutenowym nie powinna przekraczać 20 ppm (Rozporządzenie 828/2014). W przypadku tego szprota konsument nie wie czy glutenu nie jest przypadkiem 24 ppm. Mamy przecież wynik badania – 20 ppm ± 4 ppm. Co jeśli okaże się, że glutenu jest jednak ponad 20? A jeśli kolejna partia produktu będzie dużo powyżej tej granicy?
Według nas Wojewódzki Inspektor Inspekcji Handlowej powinien poprosić firmę o przedstawienie działań korygujących, mających na celu wykluczenie (nawet z błędem pomiarowym) glutenu z produkty tak, aby był on na pewno bezpieczny dla osób na diecie bezglutenowej. Konieczna jest także zmiana opisu na etykiecie.

W tej sytuacji zwróciliśmy się z pismami do WIIH, GIS oraz UOKiK z prośbą w dniu 14.07.2016 o interwencję (http://www.celiakia.pl/wp-content/uploa ... .07.16.pdf), a konsumentów bezglutenowych zachęcamy do ostrożności w zakupach i wybierania produktów z licencjonowanym znakiem Przekreślonego Kłosa, które na pewno są bezglutenowe….

Zarząd Stowarzyszenia



http://www.celiakia.pl/skarby-sopotu-z-glutenem/
Awatar użytkownika
salsamichal
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 352
Rejestracja: śr 04 cze, 2014 17:17
Lokalizacja: Kraków

Re: Skarby Sopotu – z glutenem?

Post autor: salsamichal »

Kupiłem i leży w lodówce
vita mancipio nulli datur, omnibus usu
ODPOWIEDZ