Szynkowar

Wszystko co z mięsem i rybami związane - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Anja
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 287
Rejestracja: czw 17 kwie, 2014 12:45
Lokalizacja: Szczecin

Szynkowar

Post autor: Anja »

Macie jakieś sprawdzone przepisy na to cudeńko? Z chęcią wypróbowałabym coś innego.
Ja dopracowałam wersję schabu ze śliwką.
Moczę ok 1kg schabu w solance ( łyżka zwykłej i łyżka peklowej) z czosnkiem, zielem, liściem laurowym .

Po ok 12 -24 godzin wkładam do rękawa i do szynkowaru. Dodaję łyżkę żelatyny.
Nadziewam śliwką
Gotuję max 35 min od wożenia do wody.
Wylewam gorącą wodę i czekam aż wystygnie i do lodówki.
Pycha nie jest za suchy :)
Niestety zdjęcia nie można tu wrzucić
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3643
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Szynkowar

Post autor: Anula80 »

Mielonka Ewy:
1 kg karkówki
30-40 dag boczku (więcej mięsa niż tłuszczu)
pół piersi kurczaka (bez polędwiczki)
Z tego odłożyć 1 kg
Następnie zmielić i wymieszać z:
1 łyżeczka soli peklowej
1 łyżeczka soli zwykłej
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki żelatyny
100 ml wody

Czas gotowania, a właściwie "pyrkania" ok. 60 minut
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
monisiak81
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 277
Rejestracja: wt 05 kwie, 2011 11:02
Lokalizacja: Warszawa

Re: Szynkowar

Post autor: monisiak81 »

mielonka z szynkowaru - sprawdzona i smaczna robiłam też taką samą z udek z kurczaka zmieszane z filetem z indyka

1 kg mięsa z szynki,
20 g soli peklowej (peklosoli - ja używam Prymatu - jest ok)
kilka ziarenek pieprzu kolorowego (wg uznania)
pieprz, gałka muszkatołowa, (w proszku)
1 szklanka wody (przegotowanej)
woreczki foliowe na mrożonki 2 L
mięso zemleć wymieszać z przyprawami i do lodówki na 6-8 h.
do woreczka i parzenie :)
akurat korzystałam z tego posta.
źródło: https://magdalenkabloguje.blogspot.com/ ... date=false
ODPOWIEDZ